自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我雖然無特別戒,但我一年可能都無食幾次。
皆因我99唔食ge,跟手成家都好少食了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

細個呀媽信佛唔食牛,我都無食,仲好中意跟呀媽食齋,佢成日煲完湯d豬肉迫我食, d肉鞋烚烚,又痴曬落牙度,又無味勁難食,搞到我都唔中意食肉。

大個左出去食得多先食牛肉,多數都係食steak or 日式火鍋先會食肉,其他都好少,反而豬肉就變左唔食,成日覺得豬肉好難食,又臭,煮得入味既豬腳薑除外

子爵府

回覆樓主:

之前都有食,但試過有一段長時間皮膚敏感,所以戒咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

lvy0208 發表於 18-10-18 03:41
細個唔食牛
因聽人講毒,對皮膚唔好
大大下突然好鐘意食

比你講一講我先醒起,以前完全唔食牛肉時成日頭暈,25 歲嗰年忽然食到之後1-2星期食一次直到宜家真係好少頭暈。

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

戒牛肉係對母親一個祝願😘

大宅

回覆樓主

我為左屋企人戒,戒完皮膚差左好多(唔知點解),不過為左屋企人(已去世),一路戒下去

水晶宮

littlemelody 發表於 18-10-17 23:09
哦原來做化療都食得牛肉㗎,咁你點煮牛肉㗎?煎/炒/烚?

祝你身體健康呀

係呀,仲要必食,因為化療殺太多紅白血球,我會一落針後飲蕃茄菠菜牛肉湯,食唔到肉都飲到湯,托懶捱過咗化療,電療都可以食,因為我係手術化療電療加標靶,我化療後私自戎得好清,因為化療時食得好過份,點之一開始電療就頂唔順,又暈又嘔,捱咗幾日話比中醫听比佢鬧,叫我立即食返牛肉,食返牛之後電療就冇事捱過埋啦,中醫話冇嘢係百分百好同唔好,化療電療好傷元氣,仲戎依樣果樣真係會快d死,打返好個底先戎,因為我地唔係正常人,唔好亂黎!

公爵府

luvkaka 發表於 18-10-18 07:42
係呀,仲要必食,因為化療殺太多紅白血球,我會一落針後飲蕃茄菠菜牛肉湯,食唔到肉都飲到湯,托懶捱過咗 ...

講得好啱㗎
冇嘢係百分百唔好/百分百好㗎,我以前血色素低'睇西醫,医生第一句就問我有冇食啲牛肉? 咁我嗰陣時真係冇乜點食牛肉,因為我自己煮係唔好食㗎

而家間唔中買牛肋條,或者淋啲嘅牛肉粒,煮得好食嘅,牛肉片我就唔識煮啦, 煮到好鞋

你保重呀

luvkaka    發表於 18-10-18 09:21

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlemelody 發表於 18-10-17 21:55
隔離post 講介乜介物,點解咁多人食開牛肉突然介食呢 ? 又唔介其他肉類,點解淨係介牛肉?其實牛肉都好豐富 ...

唔知點解好多人牛肉敏感,又可能係拜神

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我介左最少廿十年,當年是為減肥唔食。冇食牛咪一樣會 生癌(是近幾年既事,已經好返9成)。 現在介得太耐直頭不想食牛肉,聞到陣味 都唔舒服, 放落口直頭想嘔。

公爵府

babycat9001 發表於 18-10-18 08:05
我介左最少廿十年,當年是為減肥唔食。冇食牛咪一樣會 生癌(是近幾年既事,已經好返9成)。 現在介得太耐直 ...

咁你估有咩原因生癌?

好彩你都差唔多好返曬
祝你身體健康呀

公爵府

good_pig 發表於 18-10-18 08:02
唔知點解好多人牛肉敏感,又可能係拜神

關乎食嘢嘅post,你隻豬豬就入嚟

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-17 23:34
覺得牛有靈性
毒唔毒又唔太關我事
我老公拜觀音,不嬲唔食,有年跟佢去借庫,就順便戒牛。到後來信教都一直 ...

我都想,不過未做到,唯有盡量少食

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gilgil39 發表於 18-10-18 08:20
我都想,不過未做到,唯有盡量少食

在乎一份心意啫

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlemelody 發表於 18-10-18 08:17
關乎食嘢嘅post,你隻豬豬就入嚟

子爵府

自從上次生完,係醫院吊左成包鐵水,我唔敢再唔食牛

子爵府

我自己因為家人病了,所以求觀音娘娘保佑,承諾一世戒牛
我當時選牛是因爲最鍾意食,大左才知拜觀音牛是必戒

水晶宮

畀面勳章

littlemelody 發表於 18-10-17 21:55
隔離post 講介乜介物,點解咁多人食開牛肉突然介食呢 ? 又唔介其他肉類,點解淨係介牛肉?其實牛肉都好豐富 ...

我戒牛肉之後,皮膚、心情都好咗

珍珠宮

BK Milk勳章

吓,我貧血所以吃牛肉,全個街市得兩檔牛肉,一直唸點解咁少?少人吃?

大宅

回覆樓主:

del

首頁

尾頁

跳至