自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流,次緊急,當時籌號叫到4x,我就33x(emoji)我都預咗等得耐,但等咗兩個鐘,都只睇得幾個。問咗警察同保險,佢地話睇私家醫生都得,於是我就搭的士去咗浸會。

點知浸會話唔睇交通意外case,因為如果我要民事索償,佢地啲醫生係唔會寫警方要嘅報告,亦唔會出庭。我問如果我只claim自己意外保險,佢話claim form醫生會填,但要睇吓我份單嘅條款得唔得。於是我打電話問agent,佢話ok。點知我再去登記時,個接待員話問咗姑娘,我要睇咗政府醫院先,再要埋警方嘅file number,佢地先睇。

Tbc

複式洋房

於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emoji)

我明白非緊急係會等好耐,但都冇理由14個鐘咁耐。其間佢係睇得好慢,分流站得一個護士,我懷疑只得一、兩個醫生。個急症室唔係坐滿人,登記處亦唔係成日有人登記,都唔知點解要等咁耐。

子爵府

呢D環境要自己扮下野
又話好暈、想嘔
先至有得快

JD930    發表於 18-10-19 10:20

瑪瑙宮

cccsmc 發表於 18-10-18 01:26
尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流, ...

咁浸會咪仲衰

用戶要求終止服務

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

你可以係急症室,再自己坐車去私家,咁清醒處理保險等事宜,再返急症....
其實你都好明顯你一啲都唔急,所以要等囉....

如果只為保險,又一定要政府醫生,排門診得唔得?又或者問下agent,去另一間私院得唔得,chur下agent幫手

我上次係街䡞左,白車入急症,c6話一路量唔到血壓,唯一一次量到血壓得50/30...即刻有得見醫生,前後半小時內又照心又照肺。所以我估急症室分流真係睇緊唔緊急...

Anyway祝平安,早日康復

用戶要求終止服務

tkop 發表於 18-10-18 01:32
咁浸會咪仲衰

係囉
私家醫院....真係唔係有病就肯同你醫

wcpcelia    發表於 18-10-18 15:07

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-10-18 01:36
你可以係急症室,再自己坐車去私家,咁清醒處理保險等事宜,再返急症....
其實你都好明顯你一啲都唔急,所 ...

同意!樓主根本非急症嘛⋯⋯

南丁媽咪,妳要好好保重身體!

男爵府

回覆樓主:

因為你唔急, 亦好多人都唔急, 見過冇屎柯嘅睇, 咳左成個月嘅又睇, 試想下, 如果可以睇得快, d 人就會再更加濫用

男爵府

Do you know why? Because you are......

禁止訪問

好媽媽勳章

用戶要求終止服務

LittleRoxie 發表於 18-10-18 01:51
咁急症室有分流
之前我屋企人,係有生命危險那種
45mins確診,及治療

我覺得急症室的護士同醫生真係好專業
分別到真危急同自己覺得危急的危急

仲有一次我胃痛
前前後後已經食左7款胃藥
睇左門診醫生食左藥
係街食完飯痛到喊
又去左急症

以為自己行得走得入去
以為胃痛呢啲小病起碼等十個鐘
點知一見完分流姑娘
想去個廁所就聽到叫我名

醫生話,已經睇過醫生,加咁多款胃藥都冇效,係好大件事......好彩我冇死到

男爵府

回覆樓主

威院不嬲都係要等咁耐,內出血都可以等20個鐘先上房

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

我唔係濫用急症室,係我想睇私家都唔受。警察有提醒我,有時撞車撞親唔會即刻有事,但如果我當時唔提出,之後如果有事就唔可以提出索償。我當時真係有頭痛,我先話要叫白車。同車其他乘客當時話冇事,但夜晚啲傷就出,有一個個身瘀咗一大撻,有一個膊頭同隻手痛。

男爵府

我大肚時暈,嘔血絲入左去威爾斯,一入幾分鐘見姑娘見醫生,又檢查又照半個鐘攪掂,之後住左幾日...
急症室一向係無生命危險有排等呀,不過十幾個鐘又好誇張,試過係仁濟(非大肚期間)等6-7個鐘已經想死果次係胃痛到死去活來要坐輪椅。
所以無生命危險都唔會再去急症

子爵府

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

我c6早排返工期間意外整親,隻腳批開左口,好似麵包meet開左咁既樣,傷口好深流左好多血,call白車即入威爾斯,痛到嗌救命都只係打左支破傷風針,止痛藥止痛針乜都冇,除左照X-ray睇下傷口有幾嚴重同有冇骨折,就不停係度等,等到天昏地暗,等左8個鐘先有得聯針做手術,我都明佢唔係好嚴重就黎死個d,但傷口爆開左咁深,入面個位d肉都批爛哂,期間痛到要死,仲諗住2-3個鐘都應該安排到做手術,真係冇諗過會等咁耐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

南丁媽咪 發表於 18-10-18 01:36
其實你都好明顯你一啲都唔急,所 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好彩你要等得耐.. 你應該慶幸仲可以周圍走,又可以等得耐,起碼現階段你係冇大礙先。

有次響qe 見有人即入急症室,果個人訓左響度,戴左口罩之類既儀器,皮膚好似發黑,d 護士一邊推佢入大樓一邊按壓住佢心口。 相信冇人想入急症可以咁快吧。

琥珀宮

tkop 發表於 18-10-18 01:32
咁浸會咪仲衰

咪係,有事都唔睇,揀case收,有違醫德吧,仲衰啦

大宅

睇來唔掂的是浸會,改標題吧!

首頁
12345...8

尾頁

跳至