1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

因爲我仔係細b,12月出世,說話能力都比較差佢剛9月開始讀K1,但到依家已經斷斷續續請左十幾日病假,成日都發燒、咳、感冒
同埋老師話佢表達能力都比較差,我自己有諗過係咪可以退學先,等出年再讀,或者重讀一年

請問有冇媽媽試過?

因為我大囡都係細b,一樣12月,當時老師都有話我囡專注力個啲唔得,其實生活學習就冇問題,到依家佢小二,小一嘅時候老師話佢有學習問題,專注力不足,讀寫障礙,大小肌肉發展都比同年齡小朋友差好多,依家學校轉介去醫院睇。

所以我都擔心個仔都會有呢啲問題,而且我仔講野比我囡仲差

男爵府

kkaiyu 發表於 18-10-18 11:42
因爲我仔係細b,12月出世,說話能力都比較差佢剛9月開始讀K1,但到依家已經斷斷續續請左十幾日病假,成日都 ...

翻幼稚園病係避免唔到嘠哦。我仔都有你講個種情況我都擔心小一

複式洋房

佢係超細b 反學一定好大比較 如果反k前冇反過n同playground 咁真係要時間適應反學架 如果反的吾開心不如比佢做大b重翻k1 吾專心吾代表囝囝有問題 可能未習慣

別墅

kkaiyu 發表於 18-10-18 11:42
因爲我仔係細b,12月出世,說話能力都比較差佢剛9月開始讀K1,但到依家已經斷斷續續請左十幾日病假,成日都 ...

差成點??
15年12月b?

珍珠宮

唔夠年齡升,可以再重讀一年嘅。

大宅

回覆樓主:

啱啱返學,咁快就諗重讀?畀多啲時間小朋友適應,睇定啲先啦

珍珠宮

sammiso 發表於 18-10-19 15:36
唔夠年齡升,可以再重讀一年嘅。

係亞,其實可以重讀一年㗎

大宅

幼稚園都有得重讀好擔心...
其實佢個情況係咪轉校仲好...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得重讀冇咩架,你覺得你bb未ready好就重讀喇

大宅

GCHK 發表於 18-10-19 18:52
係亞,其實可以重讀一年㗎

請問直資幼稚園,可以重讀嗎?我個小朋友言語發展遲緩,我都好想俾佢重讀一年……唔知點樣申請資助!

珍珠宮

YOUYOU1103 發表於 18-10-24 07:29
請問直資幼稚園,可以重讀嗎?我個小朋友言語發展遲緩,我都好想俾佢重讀一年……唔知點樣申請資助!
...

申請資助方面唔多清楚,上網search下

首頁

尾頁

跳至