自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

勸下爸爸叫佢氹返媽咪
另一方面又勸下媽咪叫佢原諒爸爸
老咗要孤獨終老 其實都好慘
畀個機會老公 等於畀個機會自己
重點係爸爸有冇悔意

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

問清楚媽媽係真心想離,定係擺姿勢,啦呢個年紀都想都係靠嚇多,攞番個彩,過一排就乜事都冇。而且咁大個人亦唔到你地理

子爵府

多謝大家的回應!
真係幫到我!
我會安慰我阿媽架啦...好彩我家姐係同佢住的

其實我無諗住干預佢地的決定
我阿爸係俾阿媽當面揭穿,阿媽之前完全唔知,所以佢係好晴天霹靂
再加上我阿媽的性格係唔會接受得到,我覺得應該無得掹架啦

只係我唔知點面對者
我最憎男人搞婚外情,偏偏呢個就係我老豆
我真係有排都唔想同佢講野!

侯爵府

jeanne1120 發表於 18-10-18 14:09
唔知點算...
剛剛先知原來爸爸有外遇,亦已承認。雖已斬纜,但媽媽話要離
係我家姐同我講先知

你都已成年
如果你媽媽堅持咪由佢地囉
唔通仲要你媽媽為左你既感受而原諒你阿爸?

調轉諗下
如果你c6係公認既好好先生
去到d 仔大女大先臨老先攪d 咁既野
你又可唔可以接受?

珍珠宮

畀面勳章

比時間他們冷靜下,就算離也唔需要咁急,冷靜完都想離再離也不遲。少年夫妻老來伴。

子爵府

nsychristy 發表於 18-10-18 14:23

計我話掉返轉,仔女細人又後生抵唔住頸、日日嘈嘈閉就 ...

中肯, 有道理

珍珠宮

其實父母離婚對你冇乜影響,除咗接受,仲可以點面對?

子爵府

vet 發表於 18-10-18 15:00
勸下爸爸叫佢氹返媽咪
另一方面又勸下媽咪叫佢原諒爸爸
老咗要孤獨終老 其實都好慘

好認同你
我心梗係唔想佢地離
而且兩個都年紀大,孫都有啦,先搞d咁既野
兩個孤獨終老我都唔想!
如果阿爸有悔意都仲好,但我聽我家姐話佢走左去,都唔似有悔意啦(至少暫時)

只係佢地既事我都管唔到
同埋睇個情況都唔太樂觀,唉

睇下過多兩日兩個冷靜左會點樣...唉

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

做女既,父母要離要合,管不到,亦未到你理。我阿娘無離婚,堅持到死,仍然係x太,又如何。最後既日子都無開心過。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

樓主,我父母一直不和,我細個時爸爸有外遇,屋企日日嘈、家無寧日,但父母沒離婚。

到我現在已是中年,父母仍視對方為仇人,爸爸嘅少少事都會牽動到媽媽情緒,媽媽又會喊,有時又無故對我地發脾氣。作為仔女夾在中間,我都覚得好痛苦,好多時仲會流淚。

我同我奶奶傾(想聽下上一輩人嘅睇法),佢話上一輩嘅事我地根本理唔到,佢地都咁大年紀,說話唔容易入耳。叫我唔好再為父母嘅事影響自己。

所以你父母嘅事,由他們自己決定/解決吧。你能夠做的,就是先安撫自己的情緒,待自己情緒ok,如父母有什麼需要,就去幫忙吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實呢,生命有限,媽媽餘下時間應活得更自我,既然他們成年,你只有接受。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆 jeanne1120 的帖子

小三同爸爸一齊有幾耐?
你都話爸爸係老實人, 相信你媽媽真係好難接受

瑪瑙宮

年紀大, 活得開心最緊要.

你媽唔發現, 就仍然被人呃住, 知都可以幫自己揀條路點走, 唔知就比你呃一世, 當我傻仔?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jeanne1120 發表於 18-10-18 14:09
唔知點算...
剛剛先知原來爸爸有外遇,亦已承認。雖已斬纜,但媽媽話要離
係我家姐同我講先知
火火地,一定咩都講得出。冷靜下來,可能會好d。比d時間佢地吧
或者遲d可以同媽媽再傾下,體諒、接受、支持囉。睇下下左啖火會唔好d。但有d女人,容不下一粒沙,可能難小小既,要佢地自己想通,如果堅持想離都冇辦法。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jeanne1120 發表於 18-10-18 15:02
多謝大家的回應!
真係幫到我!
我會安慰我阿媽架啦...好彩我家姐係同佢住的

其實,好多因素會影響到最後決定。
我記得我勸過一對朋友,雙方都應承我,肯再比一個機會對方,一個肯回頭。。。最後,都係家人的勸說下,辦離婚。

我覺得好可惜,始終要分開。。。只要有一個人質疑你媽媽,點解你要原諒佢?點解你要比機會佢?點解唔自己一個仲開心?就可以放棄。
希望你父母可和好~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得...父母離婚...
無論小朋友幾多歲...係BB定已成年...或者已經都3,4,50歲人...
都會有影響啦...唔開心係一定有...
而其他心情..就真係好個人...

佢地都咁大個人...
真係要離...咪離囉...
比多D支持媽媽...老實...最傷果個點都會係佢...
或者佢當初都諗住...老公係老實人...一定可以一齊過人世...
點知搞D咁既野...
佢過唔到自己個關就由得佢...
唔好迫佢接受...隨佢自己開心啦...

而爸爸果邊....其實都係佢自己攞黎...
如果做仔女既...覺得爸爸出軌都冇所謂..唔覺得對自己唔住..
繼續同佢做關係都冇問題...

有D會覺得爸爸唔止對媽媽唔住...
重背叛左自己....
因為爸爸破壞左屋企...
咁就會同爸爸關係越黎越差..

亦有人唔在意依D野...
隨緣的....

我自己覺得...感情事..冇得迫...

侯爵府

jeanne1120 發表於 18-10-18 15:11
好認同你
我心梗係唔想佢地離
而且兩個都年紀大,孫都有啦,先搞d咁既野

如果媽咪確定分開生活開心過夾硬同阿爸一起生活, 咁就由得佢啦, 都幾十歲, 為家庭為仔女付出咗咁多, 俾佢臨老過番d自己覺得自在嘅生活, 開開心心地終老都係應該嘅

男爵府

回覆樓主:

我覺得要尊重你媽媽决定,如果你媽媽因為呢件事而有條刺係心到,你話佢會幾難過,仲要日日見到你老豆,日日都會recall 返個記憶

珍珠宮

同你媽媽傾下,如果你爸對你媽還量不錯,咁你媽要衡量離同唔離嘅得失。幾十歲人,有啲嘢要從實際考慮,仔女大咗,幾孝順都好,唔可能日日陪喺身邊。如果下到啖氣,可以喺返埋一齊會好啲,但如果真係原諒唔到,日日見到眼火爆,日鬧夜鬧,咁都無得勉強

首頁

尾頁

跳至