懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上2個星期打電話要我返去,因為之前抽左支血,明明打左黎話正常都一定要我返去睇報告。 然後等左2個鐘,俾晒私家報告佢,話冇事,1分鐘出房。

今日睇內科,又係等2個幾鐘,俾晒報告佢,然後醫生話冇事,但又要再約期做基本野抽血驗尿心電圖咁。

下下咁等到上午最後幾個先走,人都癲
約就約1130次次準時到佢先廣播睇到1030,到1點半先睇到1130呢批,咁點解要約早成2個鐘

早知唔去政府排期啦,就係怕有咩要去政府生冇紀錄

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,如果到時候政府冇記錄都係比較麻煩,有D唔收架

JD930    發表於 18-10-19 15:56

大宅

我來緊都去睇內科 睇來我都要預左等幾粒鍾
照左心電圖無事 其實真係唔多想去

大宅

melomelomelody 發表於 18-10-18 15:31
上2個星期打電話要我返去,因為之前抽左支血,明明打左黎話正常都一定要我返去睇報告。 然後等左2個鐘,俾 ...

政府免費的,預咗係咁㗎。到時D母嬰健康院的例行普通檢查,都是等半日,手摸下、尺度下,咁咋。

不過,我都會去嘅,留個政府機構的紀錄。

子爵府

aquaQ 發表於 18-10-18 17:09
政府免費的,預咗係咁㗎。到時D母嬰健康院的例行普通檢查,都是等半日,手摸下、尺度下,咁咋。

不過,我 ...

健康院我都會去呀,因為查住bb生長會好d,同埋7年前第一胎咁多人(雙非)都等唔耐。

我7年前第一胎去廣華產檢都未等過2個鐘咁耐

子爵府

yingmiying 發表於 18-10-18 15:51
我來緊都去睇內科 睇來我都要預左等幾粒鍾
照左心電圖無事 其實真係唔多想去 ...

帶定野飲,野食同娛樂(帶電話外充差電)會好d,最後幾個,個個等到喺度食野。 反正快睇完都冇壞,始終大肚婆易餓,帶個包仔喺身冇壞。

子爵府

我要做媽媽 發表於 18-10-18 15:40
系吖,如果到時候政府冇記錄都係比較麻煩,有D唔收架

私家即刻幫我整左醫健通,話唔返都得,但政府係打黎叫我睇報告要我返,電話到焗返咁

大宅

melomelomelody 發表於 18-10-18 17:49
帶定野飲,野食同娛樂(帶電話外充差電)會好d,最後幾個,個個等到喺度食野。 反正快睇完都冇壞,始終 ...

謝謝你提醒左我 之前我家人去睇政府 足足等左4個鐘 等到著曬火 唉

子爵府

yingmiying 發表於 18-10-18 19:36
謝謝你提醒左我 之前我家人去睇政府 足足等左4個鐘 等到著曬火 唉

我今日等到想改期架喇,排到一半佢叫名都唔知好彩定唔好彩。 明明抽晒血,心電圖報告冇事都要我再抽血心電圖驗尿,但我要接大女,拒絕今日做,再約期。

大宅

melomelomelody 發表於 18-10-18 19:41
我今日等到想改期架喇,排到一半佢叫名都唔知好彩定唔好彩。 明明抽晒血,心電圖報告冇事都要我再抽血心電 ...

最緊要 無事如果我無事下次都未必再覆診了
個日我睇3點 佢叫我2點到驗尿 我在想其實早15分鐘驗都得吧

子爵府

melomelomelody 發表於 18-10-18 15:31
上2個星期打電話要我返去,因為之前抽左支血,明明打左黎話正常都一定要我返去睇報告。 然後等左2個鐘,俾 ...

請問你係邊間政府要等咁耐?

我下個月都要去政府睇內科...唔知會唔會又係咁

子爵府

wowobibi 發表於 18-10-18 21:12
請問你係邊間政府要等咁耐?

我下個月都要去政府睇內科...唔知會唔會又係咁

聯合

子爵府

yingmiying 發表於 18-10-18 19:49
最緊要 無事如果我無事下次都未必再覆診了
個日我睇3點 佢叫我2點到驗尿 我在想其實早15分鐘驗都 ...

我打算唔再去喇,再同接生醫生商量下,最多俾錢去私家睇一次。

子爵府

melomelomelody 發表於 18-10-18 21:20
聯合

我都係...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

melomelomelody 發表於 18-10-18 17:51
私家即刻幫我整左醫健通,話唔返都得,但政府係打黎叫我睇報告要我返,電話到焗返咁
...

我果時候都係要等吖,最快都一個鐘,真係等到無脾氣

大宅

職員無同你講?
我之前都有內科跟進,個位登記職員話內科醫生要係上面巡曬房先可以落黎,我試過醫生巡耐左,落到黎已經12點幾,姑娘都話醫生忙(好似係高級醫生睇)肚餓可以食野先,一次就成班實習醫生跟,一次直情有產科醫生同姑娘跟(佢地記曬note) 所以佢個時間比較難準時

大宅

melomelomelody 發表於 18-10-18 21:20
聯合

聯合係高級醫生睇,所以試過佢有一堆實習醫生跟case,又試過產房有姑娘同醫生一齊跟看case
可能我個case麻煩d, 都問得好詳細好盡責,我最後個報告有紅斑狼瘡反應,佢都出多次驗血紙同醫生預約紙,話應該我地唔再見。

子爵府

XX煩人一個 發表於 18-10-18 22:03
職員無同你講?
我之前都有內科跟進,個位登記職員話內科醫生要係上面巡曬房先可以落黎,我試過醫生巡耐左 ...

上次產檢等2個鐘冇

今次內科,驗小便嗰陣有叫我買定野食等,話會耐d,但冇講原因。到1點半去問登記嗰度,佢話打左入去搵醫生,醫生已經喺房。 其實呢個時間唔係問題,但佢可以約遲小小,唔駛我地一早喺度等,我已經係唔乖,只係準時冇提早到,我見排我後面嘅一早到左 我地唔敢行開太耐,因為問過預幾點,冇人答到,去ok買小小野食又返去坐

大宅

melomelomelody 發表於 18-10-18 22:38
上次產檢等2個鐘冇

今次內科,驗小便嗰陣有叫我買定野食等,話會耐d,但冇講原因。到1點半去問登記嗰度, ...

因為佢係樓上內科巡耐左,所以職員都預唔到時間俾你地,試過醫生12:30先落到黎,我等到13:30先得,仲要拎埋藥成15:30。
不過如果你唔係政府都唔緊要既,我個case只係怕除左需要開刀時需要準備多d血,仲可能係其他血液病問題。
(另外我個case仲有個麻煩係羊水偏少,但私家check就話正常,醫院就一直偏小同岩岩好,由高級醫生同產科醫生隔個星期就番去照超聲波,仲問我有無穿水,不過好彩佢成日問我,我真係驚穿水所以買左試紙係屋企,結果就真係係屋企穿水要立即入院)

子爵府

XX煩人一個 發表於 18-10-18 23:08
因為佢係樓上內科巡耐左,所以職員都預唔到時間俾你地,試過醫生12:30先落到黎,我等到13:30先得,仲要拎 ...

我預左喺私家生呀,我有抽晒血驗係正常,所以唔想再返去喇 等到個人好緊張,肌肉崩緊晒,返到屋企仲攰過同大女出一日街,好冇鬼用

首頁

尾頁

跳至