鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為返工,所以之前搵咗個鐘點姨姨。個姨姨自己話可以暫托,半日托。我想搵姨姨接我小朋友放學,然後睇下午半日。初初講好話計鐘,亦冇同我講過話有minimum,姨姨提出話小朋友要坐校車去佢樓下,我亦都順從佢要求。當初覺得大家講個信字,冇寫任何協議。
直到中秋節,我話可能會收早,會早1,2個鐘接小朋友,姨姨話要包底6個鐘,所以早走都要照收錢。咁後嚟有一次早接,我都俾足6個鐘錢佢。然後有一日我小朋友停課,本身爸爸攞咗假睇住,後來話有會要開,所以上午唔得閒,咁諗住上午帶去姨姨度,爸爸中午去接返啦,點知姨姨話上午當ot,下午錢照計6個鐘。咁我哋都覺得好唔合理。就冇帶小朋友過去。
第二日我同姨姨講,我奶奶放假會湊個孫兩三日,想攞個接送卡俾佢,問佢幾時方便。佢話唔知要出街,跟住話唔湊我個小朋友啦,叫我搵人湊啦。咁冇責任心都算了,我問佢攞返小朋友d物品,又好似唔想俾咁,其實我同佢住得好近,佢都唔俾個時間我去攞。最後態度好惡劣咁叫我去攞。
藉此提醒大家,請鐘點時一定要清清楚楚,最好大家簽份協議。

大宅

ubadbad 發表於 18-10-18 17:22
因為返工,所以之前搵咗個鐘點姨姨。個姨姨自己話可以暫托,半日托。我想搵姨姨接我小朋友放學,然 ...

有包底咖,唔系湊幾個鐘俾幾個鐘錢既咩?

別墅

Me大家姐 發表於 18-10-18 22:14
有包底咖,唔系湊幾個鐘俾幾個鐘錢既咩?

我都係第一次聽啊,o曬嘴。所以請之前要大家講清楚

大宅

ubadbad 發表於 18-10-18 22:36
我都係第一次聽啊,o曬嘴。所以請之前要大家講清楚

嘩~邊區嫁!係尼度揾嫁?希望其他人吾好中伏

別墅

infong2011 發表於 18-10-19 13:46
嘩~邊區嫁!係尼度揾嫁?希望其他人吾好中伏

係啊,係bk搵咖,荃灣嘅,所以大家請之前要講清楚點收費

禁止訪問

男爵府

咁時薪請ee計時間就緊係唔可以無啦啦cut人鐘啦,唔通幫你湊兩個鐘就收兩個鐘錢咩?人地每日留咗個時間比你,你無啦啦cut人鐘就緊係唔可以啦,但如果你講咗唔洗湊之後又要湊返,(我唔知你係咪早一晚定即時通知)咁就要同ee講清楚可唔可以本身湊下午變一日湊早上補返時間

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 05:39
咁時薪請ee計時間就緊係唔可以無啦啦cut人鐘啦,唔通幫你湊兩個鐘就收兩個鐘錢咩?人地每日留咗個時間比你 ...

我唔係突然cut鐘。我都係提前講。重點係佢之前完全冇話過有minimum 。如果佢自己係有咁嘅要求,點解唔一早講。

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 05:39
咁時薪請ee計時間就緊係唔可以無啦啦cut人鐘啦,唔通幫你湊兩個鐘就收兩個鐘錢咩?人地每日留咗個時間比你 ...

我覺得佢鍾意點收費都得,但前提係大家溝通嗰時要講囉。

男爵府

ubadbad 發表於 18-10-27 09:12
我覺得佢鍾意點收費都得,但前提係大家溝通嗰時要講囉。

就係因為溝通唔夠囉,大家都有責任

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 12:11
就係因為溝通唔夠囉,大家都有責任

唔係溝通唔夠,係完全冇提過好嘛

男爵府

ubadbad 發表於 18-10-27 12:20

我唔知你係咪第一次搵ee湊小朋友,如果你比月薪佢,無論佢湊唔湊你都要比錢,因為月薪係留咗時間比你,而你係時薪ee係有權請假,即係你都有權湊多個鐘或小一個鐘,宜家個問題係你想將啲時間從中午轉早上呢個點係應該未發生時傾清楚,而個ee又唔應該話係當ot,呢點你下次請e要問清楚,唔係個果時薪ee都可以接受cut鐘

別墅

ubadbad 發表於 18-10-27 12:20

講真,我第一次搵姨姨,之前身邊朋友都有請開,我完全冇聽過係咁收費的,所以我係唔會有咧個意識問佢有冇minimum,佢自己既然有要求嘅係米應該要講出嚟?另外,佢自己話可以暫托同半日托,初初都試過托管2個鐘,佢都冇話有問題,後來突然話有minimum,咁我真係唔知自己有咩責任

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 12:29
我唔知你係咪第一次搵ee湊小朋友,如果你比月薪佢,無論佢湊唔湊你都要比錢,因為月薪係留咗時間比你,而你 ...

我當時有提出過按月薪,佢自己話要計鐘,咁我都話我唔係冇拉拉cut佢鐘。我將件事講俾身邊朋友聽,個個都o曬嘴。我都係想提醒一下大家,請嘅時候要問清楚有冇minimun.同埋我想講有責任心嘅,都唔會話唔做就唔做掛?有冇諗過我要返工嘅,佢突然話唔做,想我點?想我順曬佢意,屈服囉

複式洋房

MommyPanel勳章

ubadbad 發表於 18-10-27 13:01
我當時有提出過按月薪,佢自己話要計鐘,咁我都話我唔係冇拉拉cut佢鐘。我將件事講俾身邊朋友聽,個個都o ...

我係幫人接放學既保姆姨姨,
我同媽媽們通常都係夾好按日計,
好似你個case 咁,
接放學連托管幾個鐘為之平日一日
如果遇著學校假期,
連上午都要托管就事前傾好加幾錢一日
因為有d爸爸媽媽可能平日放假既
佢哋可以自己湊返就易計d囉
你下次再請姨姨,試下問姨姨咁樣夾,得唔得啦(emoji)

男爵府

ubadbad 發表於 18-10-27 13:01
我當時有提出過按月薪,佢自己話要計鐘,咁我都話我唔係冇拉拉cut佢鐘。我將件事講俾身邊朋友聽,個個都o ...

唔洗激動旣,時薪就係咁,下次你請返月薪咁佢咪每日留幾多小時就幾多小時囉,但就算月薪你唔洗人湊個日係無得扣返錢,只有湊多要加,唔會有湊小就減人工,即係你返工一樣你唔係正常時間要開工就計返ot錢一樣

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 14:29
唔洗激動旣,時薪就係咁,下次你請返月薪咁佢咪每日留幾多小時就幾多小時囉,但就算月薪你唔洗人湊個日係 ...

我係覺得你放錯重點囉。唔係時薪就係咁。我宜家先知時薪都有好多收法,重點係你要點計都好,都要提早同我講,而唔係我請咗之後,突然同我講!我覺得你淨係話我咩突然cut人哋鐘,但事實係個姨姨突然話改收費標準囉

別墅

MapleKwok 發表於 18-10-27 13:27
我係幫人接放學既保姆姨姨,
我同媽媽們通常都係夾好按日計,
好似你個case 咁,

多謝提醒(emoji)

別墅

BBG520 發表於 18-10-27 14:29
唔洗激動旣,時薪就係咁,下次你請返月薪咁佢咪每日留幾多小時就幾多小時囉,但就算月薪你唔洗人湊個日係 ...

就好似我返工一樣,我唔返工,唔做嘢係會扣糧的

男爵府

ubadbad 發表於 18-10-27 14:50
我係覺得你放錯重點囉。唔係時薪就係咁。我宜家先知時薪都有好多收法,重點係你要點計都好,都要提早同我 ...

其實你第一次比兩個鐘佢湊都肯個時,我明白你個心覺得就算調時間應該都無問題,所以你之後調時間佢作出這樣收費你條氣唔順姐,好老實如果你肯比都唔會再放心比佢湊啦,但只可以講呢d係經驗囉,下次請時問清楚多兩句囉

首頁

尾頁

跳至