自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

snowshine1357 發表於 18-10-18 21:51
坐係床本來係度好專心睇緊文件,呀媽叫我去台度睇,我已經好好聲氣話唔洗,唔洗理我,隔無耐佢沖完涼又再煩 ...

你有日做左阿媽你就知

男爵府

snowshine1357 發表於 18-10-18 21:51
坐係床本來係度好專心睇緊文件,呀媽叫我去台度睇,我已經好好聲氣話唔洗,唔洗理我,隔無耐佢沖完涼又再煩 ...

我媽咪都係咁,不過我就係做野之前講聲先,有乜等我做完先講!以前試過話左佢兩句嬲左我成個幾星期...之後再同佢慢慢傾返問題係邊到
而家佢見到我睇緊書或者做緊私人野,唔會再叫我 !

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

我呀媽好鍾愛係人睇電視,瞓覺,睇書時同人傾計,我次次都會話佢架喎,係好煩。
我自己唔會咁。

洋房

媽媽係咁嫁喇

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

snowshine1357 發表於 18-10-18 21:57
我其實同佢講過好多次,佢都唔會理,頭先第一次我都好好聲氣叫佢唔好理我,佢都仲係要煩,有時真係唔知可 ...

諗起細個時,媽咪叫起身返學
佢係怕我遲到 ,但係以前唔識諗,日日起身都覺得佢好煩 ! 有一次佢嬲,叫極我都唔起 結果遲到,要留堂 ! 後悔啦 做乜媽咪叫個時唔起身!
到而家自己做左人媽咪 我先深深體會到原來叫人起身返工返學係好辛苦架 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

snowshine1357 發表於 18-10-18 22:02
唯有聽朝同佢講對唔住啦

依家講啦
係我就瞓吾著

伯爵府

說聲對不起再解釋番

伯爵府

想生BB熱投

大聲同阿媽講野,係死罪
我媽一定當場喊等你後悔到死

琥珀宮

以前我都係鍾意係床睇書,仲特登叫老豆幫我整盞床頭燈,解釋比阿媽知因為對腳可以攤直,從此佢就冇再煩過我

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

媽媽係你角度你煩, 但係佢角度只係想關心你,唔想你辛苦, 我想比亞媽煩下都冇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得好難同阿媽講對唔住.. 呢度d jm 係咪真係話講就講得出口?

俾我就儘量改響枱度睇書, 要佢擔心少一樣就算.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講真嘅,買對耳塞,擺明進入do not disturb mode
我在公司一咁做,加埋我股生人勿近氣色,連老闆都唔敢埋身
至於阿媽,買好野食sa個lum啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

applering 發表於 18-10-18 21:53
你有日做左阿媽你就知

其實...呢..

樓主都咁大個人囉...有分數啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如她睡了,明早道歉吧,她都係出於关心。

如有自己房,可鎖門,掛個「請勿打擾牌」。

但工馀,可抽d時間陪下伯母。老人家有時好寂寞,但家中想找個人傾下偈都冇。

珍珠宮

個個都叫樓主體諒媽媽

但話分兩頭
專心做緊公事而被打斷真係會燥
仲會打斷思緒
父母開口關心前,唔可以停一停、諗一諗?
關心唔係唔得
不過適當時候開口都好需要學習
好多人自己做咗啲騷擾其他人既事
事後又包裝到為對方好
其實咁大個人,都有分寸啦

又咁講,公事緊要到要帶回家做
更需要寧靜空間處理
事有緩急輕重
相信係果一刻,公事暫時會排第一

所以我好奇怪,其實雙方都有錯既地方
係咪一定要樓主去道歉?

子爵府

我好明,我係人個女,比阿媽關心,有時真係覺得煩,好想自己靜下,阿媽總係唔明。我又係人阿媽,關心個仔但佢唔領情,真係好受氣,你估我好得閒關心人,你係我個仔咋。唉!報仇咁報

首頁

尾頁

跳至