自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

p_o_m_a_n 發表於 18-10-18 22:41
而家呢個年代唔知,我d 10月生日嘅fd無人咁做。
我老公中5中7各Repeat一年,如果佢呀媽當年幫佢揀左做細B嘅 ...
我表弟情況似你老公,不過佢小學留班一次,中學又一次,夾埋會考高考,遲左五年

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

castle100 發表於 18-10-18 22:54
回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果讀一年私幼(K1)!之後再重讀津幼K1!可以嗎?謝謝你呀餅餅! ...

我target一直係私幼,最好龍校。我心血少唔想玩小一抽獎

公爵府

對!抽唔中!抑鬱幾年㗎!好似我大仔咁!唉!唔想行舊路!

男爵府

我個仔10月尾出世 做細b 就快三歲,
而家讀緊k1, 我又唔覺得佢輸蝕嗰啲大b

珍珠宮

環保接龍勳章

castle100 發表於 18-10-18 22:51
回覆 gracelam 的帖子

想入崇真!因為我見佢地多數大B!

入崇真不如報埋培正及民生

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

回覆樓主:

直私大把超大B

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

fghjkl 發表於 18-10-18 23:30
直私大把超大B

呢個真

珍珠宮

castle100 發表於 18-10-18 22:42

因為間間都唔收表!n班係咁、出年K也是一樣!把鬼火!自己湊多年做大B!著數D ...

N班先係啫! 因要夠兩歲先可讀書,但k1唔會咁啦,依家間間學校都收生少左咁多,點會無學位,我囡12月b都做細b,依家返緊k1啦,當年有三間學校揀K1。 你唔太高要求都可以做細b, 女仔做大b好慘架,女仔又較成熟啲, 大人一年,又高人成個頭, 小學比人取笑的, 12月出世都仲話可以揀做細b啫,你女10月1日又好似太over。

分分鐘n班開左學有人退學,剩學位,你可個個月打去問

象牙宮

2024年龍年勳章

castle100 發表於 18-10-18 22:31
呢排為阿女返晤返n班的事情頭痛!因為仲埋身人奶!超級痴身!如遲一年讀可以嗎?即係17年101日BB可以到2021 ...

識人十月生日,做大B入咗 spn, 依家都中學啦。

公爵府

回覆 gracelam 的帖子

我想津幼咋!如大抽獎抽得唔好!再算!

子爵府

castle100 發表於 18-10-18 22:31
呢排為阿女返晤返n班的事情頭痛!因為仲埋身人奶!超級痴身!如遲一年讀可以嗎?即係17年101日BB可以到2021 ...

9月都有

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cara.mak 發表於 18-10-18 23:34

N班先係啫! 因要夠兩歲先可讀書,但k1唔會咁啦,依家間 ...

而家,特別名校,好多超大B啦

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我個女11月尾我幫佢揀做超大b, 而家個仔11月頭我都幫佢揀做超大b, 個女讀緊私幼。揀做超大b唔係想佢醒d、叻過同班,而係唔想佢咁早寫字。因為好多幼稚園k1下學期已劃線條,k2學寫字,k3寫句子,如果小朋友嘅手肌未發育好就寫字,會對佢地嘅手唔好。而且我覺得成世人流流長,讀書亦唔爭在一時半刻。同埋而家香港嘅課程一年深過一年,小一已經教小二課本,小二就教小三,咁做超大b咪啱啱好學返佢歲數嘅野我係咁認為

男爵府

回覆樓主:

我個細b 考n 班時比都係冇一間收,面試時連行都未識行,野又唔多講,結果比佢讀住playgroup 先。到左考k時,連埋後備身分、正取身,都有幾個offer, 當然有啲鍾意大b 既就冇啦。考小一時情況又再進一步,入到小一發現成班得幾個細b , 好多超大b (但多數係男仔,真係少女仔)。除頭幾年自理能力差啲,成日對自己冇信心外,學業其實一直都跟到,仲好過好多大b.

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

雖然我都驚女女會比同班成熟,同埋高過同學,但而家k2比較多功課,同班嘅細b要做個幾鐘,仲做到喊,d阿媽日日係group到呻,反而我個女半個鐘搞掂,仲好enjoy做功課,老師又成日讚個女吸收知識吸收得好好,我就慶幸當初冇揀錯,所以而家個仔都揀做超大b

不過我仔女係11月,做超大b ok,有好多11月、12月嘅都做超大b, 但10月就比較少

子爵府

米菲媽媽 發表於 18-10-18 23:27
我個仔10月尾出世 做細b 就快三歲,
而家讀緊k1, 我又唔覺得佢輸蝕嗰啲大b ...

我仔11月1,都係做細b今年K1

So far佢比我想像中無差甘遠

伯爵府

對我來說 小朋友唔洗讀書 玩就係得呢幾年 玩多一年沒什麼大問題 因為讀書後 十幾廿年 都停唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

EK聽過一句好有趣(無奈)嘅說話:小學想入間輕鬆d所以幼稚園谷一谷佢
好變態,but so true! 想小一有話事權,就要先在幼稚園階段裝備
反而近年見多左幼稚園操,小學揀返輕鬆活動嘅例子 。反而幼稚園hea,小學只能抽邊間讀邊間,到時唔慌唔谷了

所以我話有得揀,我會做大b,揀間真係鐘意嘅幼稚園

唔岩聽當我廢up啦,點揀學校我中立嘅,有感而發啫

公爵府

回覆 馬明嫂 的帖子

我也是咁諗!

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-10-18 22:49
我女8月尾b,十幾年前考k1已俾學校話:8月尾機會就無咩架喇不過即管試下啦
如果係十月 ...

我仔9月中重慘,唔嗲唔吊!
N同K唔願收,要開學後等插班,小一某d 小學講明唔駛拎表。
遲多年又大,比人話咁大重做大B。

首頁
12345...6

尾頁

跳至