自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做
我係驅魔人媽媽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

點解佢唔肯學? 唔想記d 碼?

佢唔肯學既話, 唯有用拼音.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

如果想仔仔學 要找出唔想學原因

珍珠宮

不一定學倉頡同速成,學拼音
我仔用拼音的,打中文快過我!
有需要就要學,只好揀自己想學的方法

大宅

BK Milk勳章

我中學個陣都唔識,係出黎做野先開始熟

象牙宮

回覆樓主:

學校電腦科有教架,要考試喎!

男爵府

好多中學生用語音做份通識IES... 我聽到之後都好無言分野都要幾千字架...

男爵府

回覆樓主

併音都可以好快

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔用手寫
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

我有同事用九方同埋拼音,唔知係咪佢地唔熟,真係唔算快,我地大部份都係用倉頡同埋速成,係咪我地太落後?其實而家興用咩輸入法,如果下下用講或者手寫,又好似慢咗啲。
8-)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

二小姐 發表於 18-10-19 12:12
我有同事用九方同埋拼音,唔知係咪佢地唔熟,真係唔算快,我地大部份都係用倉頡同埋速成,係咪我地太落後? ...
現在好多都用併音打中文
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

我囝用普通話拼音,好易學又好有用

大宅

回覆樓主:

識幾個都唔識打字

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

爸爸豬 發表於 18-10-19 10:49
不一定學倉頡同速成,學拼音
我仔用拼音的,打中文快過我!
有需要就要學,只好揀自己想學的方法

普通話拼音?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 18-10-19 12:22
我囝用普通話拼音,好易學又好有用

ok喎!間接溫埋普通話! 不過我唔識! 係咪學校教?
放下自在

侯爵府

blackberry 發表於 18-10-19 12:30
大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快

拼音一分鐘幾多字?
8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

二小姐 發表於 18-10-19 12:33
拼音一分鐘幾多字?

冇計過,但比我快的話一定超過50

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔小三,四果時已經識速成

首頁
12345...9

尾頁

跳至