母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地追奶追幾耐?

水晶宮

Korala 發表於 18-10-19 15:43
你地追奶追幾耐?

點追奶追幾耐?唔係好明個問題。。。

複式洋房

2個月

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-10-20 00:40
點追奶追幾耐?唔係好明個問題。。。

想問會持續幾耐去追奶,一個月?兩個月?再耐d ?

複式洋房

helenaki17 發表於 18-10-21 20:57
2個月

請問你追完奶之後,會隔幾多個鐘泵奶或埋身一次?

水晶宮

Korala 發表於 18-10-23 02:11
想問會持續幾耐去追奶,一個月?兩個月?再耐d ?

點為之追奶?我係埋身 feed on demand 的。

你不如講多少少,你而家餵哺情況、BB幾大?

複式洋房

Korala 發表於 18-10-23 02:12
請問你追完奶之後,會隔幾多個鐘泵奶或埋身一次?

唔明,我用左2個月追奶先完全上奶bb夠奶食(唔使補粉),上晒奶就好簡單,食多d野飲多d水未多奶d,Bb想食未俾佢食,如果返工最盡5-6小時一定要泵一次。

你係未想問追奶期間既泵奶次數?每3小時就要泵下或者俾bb啜下,泵就你一邊20分鐘左右啦

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-10-23 02:52
點為之追奶?我係埋身 feed on demand 的。

你不如講多少少,你而家餵哺情況、BB幾大?

我bb 個半月大,母乳都是泵出來瓶餵的。

我知道bb 啜係最刺激到造奶,但奈何bb 啜到發脾氣我都好灰,唯有密d 泵。

我上三星期才開始密點泵,每2.5~3小時泵一次,每次雙泵20分鐘,停10分鐘,再泵10分鐘。

近呢個星期有幾次真係太累,訓過鐘,隔左成6~7個鐘先泵,可能因為訓得多,計返平均每小時的奶量比之前多,令我疑惑我係咪應該繼續3小時泵一次,定泵返疏d,比自己訓多d ?

複式洋房

helenaki17 發表於 18-10-23 13:15
唔明,我用左2個月追奶先完全上奶bb夠奶食(唔使補粉),上晒奶就好簡單,食多d野飲多d水未多奶d,Bb想食 ...

我就係想問泵奶次數同埋用幾耐先追到夠bb 飲。

我依家每日仲有大約一餐奶粉要補,不過bb 會愈食愈多,我都驚追極追唔到。

點知道自己上曬奶未定係根本唔夠奶?

你返工之後泵少左會唔會奶量少左?

唔好意思好多問題(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Korala 發表於 18-10-23 19:15
我就係想問泵奶次數同埋用幾耐先追到夠bb 飲。

我依家每日仲有大約一餐奶粉要補,不過bb 會愈食愈多,我 ...

唔使唔好意思
我追奶期都係一個徬徨既新手
我當時真係每3~4小時一泵冇懶架
Bb都係唔識啜我,我好多時都係用泵,但唔好放棄俾bb埋下身,點解2個月先追到奶,因為佢2個月大時終於識得有效地吸啜,每次都識得啜清我所以先上到奶,你有時間就俾佢學下啜
我當時係早晚各一至兩次俾佢啜下,然後就去泵,冇錯6個鐘先泵係會比3個鐘泵既量多,但長期係咁就會愈來愈少奶,你bb未滿月,一到猛長期又唔夠架啦
所以基本上配合返佢食奶次數去泵就最好,當然太攰就唔好夾硬黎,休息同冇壓力是最重要的:)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊