母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章

一瞓就瞓好耐,一食就食倒120-150 ml (我半泵的,泵奶的食量)
幾日大時已退黃,體重亦有增長
埋身餵嗰邊乳房隔好多個鐘都冇咩問題⋯只不停滴奶
但泵嗰邊等太耐開始有d痛,我岩岩又輕微發燒,本身around 6 hours 泵一次90ml,但今日拖到9 個鐘
見人話泵要3-4 個鐘泵一次⋯ 如果bb 咁,我係咪可以keep 番 6 個鐘泵一次,接近番佢d食奶時間?
但我成日漏奶⋯係咪要泵密d但唔好泵清?會否越來越少奶?
滴奶漏奶搞到我人都癲了⋯⋯⋯

水晶宮

touko 發表於 18-10-19 21:57
一瞓就瞓好耐,一食就食倒120-150 ml (我半泵的,泵奶的食量)
幾日大時已退黃,體重亦有增長
埋身餵嗰邊 ...

照正常計,未滿月都最好keep返至少三個鐘餵BB一次喎。廿日大就隔咁多個鐘,好似早咗啲喎。BB半睡都一樣可以食奶的,唔一定要等到佢醒。你生完未滿月,隔咁耐先餵/泵,並唔理想,等如畀信號叫身體唔好造咁多奶。如果你打算一路畀人奶,就唔好咁樣了。你輕微發燒,我怕你其實開始塞奶/乳腺開始發炎!唔好唔理佢,快啲餵返密啲,真係餵唔到都用手 擠。

漏奶就用乳墊,或(喺屋企時)用乾淨紗巾摺細塞落胸圍吸奶,亦可考慮買個盛奶器裝住滴出嚟嘅奶。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好由得佢瞓. 2-3個鐘要摷醒佢食奶, 用樽餵或埋身都冇所謂, 當然最好係埋身餵啦... 萬一佢長期飲唔夠奶 (睇濕尿片數量) 就會缺水, 嚴重時對個腎造成永久傷害.

你太耐唔清左個胸奶, 咁會少d 奶. 所以2-3個鐘要餵一次, 唔餵都要泵.

大宅

Poo得好勳章

EstrellaDamm 發表於 18-10-20 00:56
照正常計,未滿月都最好keep返至少三個鐘餵BB一次喎。廿日大就隔咁多個鐘,好似早咗啲喎。BB半睡都一樣可 ...

好!

大宅

Poo得好勳章

bosch 發表於 18-10-20 02:57
唔好由得佢瞓. 2-3個鐘要摷醒佢食奶, 用樽餵或埋身都冇所謂, 當然最好係埋身餵啦... 萬一佢長期飲唔夠奶 ...

好!

大宅

Poo得好勳章

EstrellaDamm 發表於 18-10-20 00:56
照正常計,未滿月都最好keep返至少三個鐘餵BB一次喎。廿日大就隔咁多個鐘,好似早咗啲喎。BB半睡都一樣可 ...

丫⋯咁滿左月之後點好?
已改每三個鐘餵一次
照計會做多左奶,咁如果到時由得佢瞓或超個六個鐘先叫醒佢,都係會谷奶同乳腺炎吧?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

touko 發表於 18-10-20 17:39
丫⋯咁滿左月之後點好?
已改每三個鐘餵一次
照計會做多左奶,咁如果到時由得佢瞓或超個六個鐘先叫醒佢, ...

滿咗月都照樣俾佢食,唔好隔六個鐘咁耐呀。

大宅

Poo得好勳章

AACheungCheung 發表於 18-10-20 19:47
滿咗月都照樣俾佢食,唔好隔六個鐘咁耐呀。

但唔係話滿月後唔好叫醒好d嗎?網上一般都係話由得佢瞓,而且肚餓會喊
六個鐘同佢地所講嘅戒夜奶差不多吧
反而覺得宜家餵密左怕到時更谷

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

touko 發表於 18-10-21 05:28

但唔係話滿月後唔好叫醒好d嗎?網上一般都係話由得佢瞓,而 ...

咁係咪 bb 瞓幾耐都由得佢等佢自己醒先餵,點可以用餵夜奶個餐嚟同平時計㗎,如果你覺得咁耐先餵係無問題咪得囉。

水晶宮

touko 發表於 18-10-20 17:39
丫⋯咁滿左月之後點好?
已改每三個鐘餵一次
照計會做多左奶,咁如果到時由得佢瞓或超個六個鐘先叫醒佢, ...

我自己大女嗰時,大概個幾兩個月晚上越瞓越長。我本身全埋身唔泵奶,完全靠BB自己調節奶量,不過佢日頭食得好密,兩個鐘一次,晚上除外。晚上太谷的話可用手擠走舒緩(但無需要擠清)。有時我早個佢起身又覺得谷,會照抱起佢餵,因為就算佢未原全瞓醒都會識食奶的。我自己嗰時並無試過乳腺炎。總之,餵到就餵,餵唔到又谷就擠鬆(唔好擠清)就可。

大宅

Poo得好勳章

EstrellaDamm 發表於 18-10-21 16:43
我自己大女嗰時,大概個幾兩個月晚上越瞓越長。我本身全埋身唔泵奶,完全靠BB自己調節奶量,不過佢日頭食 ...

好,咁滿月後如果喺屋企谷我就泵d入雪櫃

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊