自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

同你奶奶講,覺得新姐姐好,叫奶奶去嘆下世界,休息下。

如果奶奶唔制,就破斧沉舟,話姐姐係唔夠奶奶好,以後唔用姐姐叫奶奶做埋佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

我諗你唔好諗你99會有任何改變,既然你姐姐咁好,怕人唔開心,就改變你姐姐,首先一定要安撫佢,話你地好明白佢處境,叫佢唔好唔開心,但在99面前就一定要扮矮仔,比你99威哂,咁佢同你地先有好日子過
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

同99講,姐姐可以幫輕做家務煮飯,咁99先有時間玩孫,如果無姐姐,99要做多好多野,變相無時間同bb玩... 再唔係就話,如果99夾到姐姐,先考慮生多個

大宅

有朋友一様situation ,忍咗一排都折唔掂,最后每個月醒姐姐1000 蚊忍口/交戲費,因為老人家永遠覺得工人唔好,轉上轉棧搵錢黎晒

水晶宮

chillimom 發表於 18-10-20 12:17
你好堅!

之後點收科?
沒咩野,我份人性格係咁,好直。奶奶後來識得怕我。不敢亂敢來,上來我家次數減少。因為我說到明,奶奶煩我,我會加倍罵她同埋我老公。奶奶不識咩叫尊重,我做回一次她做的野。再者,今次我剪走固網家庭電話,下一步她再過分是直接換鎖,沒鎖匙。我有自己家庭,她當年她比老爺都是自己搬出不用同奶奶住啦。我沒必要,都不會跟她同住。
她是那種意見多多,幫不到手,而且很無知的女人。我工人樣樣野幫到晒,煮食、照顧孩子、清潔。她就算想取代工人,都取代不到。

水晶宮

Lindytiger 發表於 18-10-20 09:36
係好多老人家都係咁先啱,唔係99專利

我都請左個工人比父母,我父母對工人勁好,所以對比好大

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Cherryluilui 發表於 18-10-20 17:18
有朋友一様situation ,忍咗一排都折唔掂,最后每個月醒姐姐1000 蚊忍口/交戲費,因為老人家永遠覺得工人唔 ...

完全明白
每當聽見人話請工人唔俾min pay係做壞規矩我就嬲,係估我錢多無訂駛咩!
學樓上話齋轉一轉人要駛2皮,仲要唔知咩料,邊個可憐我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

99總係要証明自己存在價值同優越感。工人在佢黎講只係低等生物,只識吞pop,坐喺度,同月尾出糧。你99算好仲講俾佢去買送,我99直頭覺得出街益左佢,又俾機會佢周圍8掛,打釜頭,同講事非,偷野去寄返屋企,仲有學埋d衰野 (識不只一個老人家平時明明知書識禮,但一面對工人就咩仇恨小家刻薄野都出晒黎,我99就聽埋聽埋,咬定工人都係心懷不軌)

呢個觀念好難改變

男爵府

nsychristy 發表於 18-10-20 01:19
你想多了我當湊客係會咁湊,湊屋企人/男人一定唔會,真心朋友我都會錫住既

我覺得你願意賣口乖先難得 ...

多謝咁多位Jm出謀劃策!
最新進展,今晚新姐姐同我講,99同佢講舊工人幾好幾好,又錫BB又識湊。話舊工人自己有三個小朋友所以識湊BB,話新姐姐冇生過所以唔識湊B。(新姐姐已經四十幾,so far喺香港已經湊過四個。幾個都係長約,由new born湊到大)
我真係聽到想

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 19:16
99總係要証明自己存在價值同優越感。工人在佢黎講只係低等生物,只識吞pop,坐喺度,同月尾出糧。 ...

無錯呀!其實佢地有冇諗過姐姐都係人?唉⋯
咁你奶奶自己買餸嗎?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你知道一山不能藏二虎,但你又知唔知廚房嘅話事人就代表係果間屋話事權我99之前負責買餸,後來話教唔掂個新工人,我新工人係沙地過來,油鹽醬醋都沒搞得清楚,其實我99只係放低D餸叫我姑9個工人傳述乜炒乜,乜煲乜....咁就以為有教工人,99又同我講個工人點點點,但我有眼睇,就無話個工人,99又話我好幫住個工人,又話我兩個小朋友唔食佢買D餸....有日踢炮唔買餸,好彩我食買餸煮飯,無俾佢玩起。自此之後,我自己手把手教工人,教咗差不多三個月上手,慢慢開始放手俾工人煮。我買餸起碼知道小朋友鍾意食乜,俾工人嘅餸又多咗但我自己又肥咗

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你C6只有一個仲好D,叫你C6聽完就算,可能你99見講完無反應就慢慢會唔講,我99係見我同C6無反應就會用群眾壓力

侯爵府

我99而家搬咗去第二度住,姑9請咗個工人俾佢,果個工人慘囉,99一見佢坐係度就要佢做野,日日找錯處咁我地過親去聽佢投訴個工人,仲要好鍾意係我地面前話個工人

大宅

叫你C6 話佢啦!佢唔話就你話,到時婆媳糾紛佢自己諗,為咗有個好姐姐照顧自己仔女,我唔會讓步,要我出聲就一係見我一係見佢呀媽.

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-20 21:30
最新進展,今晚新姐姐同我講,99同佢講舊工人幾好幾好,又錫BB又識湊。話舊工人自 ...

其實呢 d 人係好難頂架,所以我賣唔到口乖都唔想來往
睇你想唔想俾面佢大家日後好見面

子爵府

最新進展,今晚新姐姐同我講,99同佢講舊工人幾好幾好,又錫BB又識湊。話舊工人自 ...

其實點講都無用, 只有減少大家見面先得。 我姐姐都超好, 做左7年, 一個湊三個, 湊得好好。但自從我媽媽退休無返工, 日日來我家, 開始投訴姐姐,態度差, 黑面, 罵。 姐姐無向我講, 我自己感覺不妥, 私下同姐姐在商場傾, 先知姐姐一直忍緊我媽對佢既呼喝, 我媽媽又係果d唔識湊, 鍾意長開電視, 無乜規矩俾小朋友。我老公都唔滿意。

子爵府

回覆樓主:

最後講都唔聽, 而且我d小朋友都睇到婆婆不喜歡姐姐, 問我點解婆婆罵姐姐, 又在小朋友面前數姐姐不是, 再落去, 小朋友都受影響, 所以我只有叫我媽媽不要來我家, 每逢星期日先到她家, 免得佢在我家見到姐姐又唔高興。我媽聽到唔高興, 但我堅持, 佢都無辦法。這樣才可以無事, 否則我姐姐已頂唔順辭職了, 到時邊到搵到好姐姐。

侯爵府

今日我都俾我阿媽激到死,同我講舊工人幾咁好,識得關心老人家乜乜乜,但以前係日日同我數佢偷錢、懶,etc, 又話新呢個乜都唔識,做夠兩年就唔要佢,話要搵過個信基督教嘅印傭喎!根本就無一個工人會啱佢,又唔諗下依家根本就唔可以無咗工人,因為最主要仲要照顧不良於行,有認知障礙嘅爸爸,仲喺度擺高姿態,又要馬兒好,又要馬兒不吃草。sorry,我知呢個post沉咗幾日,但都忍唔住搵番出嚟寫,我阿媽同你99一樣,實在太難頂。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

其實你請姐姐時有無問99意見,有時佢對足幾個鍾,姐姐又知佢唔係出糧果個,唔会係佢面前扮野。 我係你唔会為外得罪99,再同99商量下。

首頁

尾頁

跳至