自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mrschocolate 發表於 18-10-20 10:56
無錯。樓主的99就好似我媽,我工人都唔錯,但阿媽就好睇佢唔順眼。
後尾我明白佢係呷醋,想佢係最重要個個 ...

我媽之前挑剔我工人,之後到我哥工人,宜家挑剔照顧老豆個工人。
冇個佢滿意,日日同我講工人壞話。
終於有一日我發火話以後唔再請工人,叫佢全天候照顧我老豆,佢終於冇再嘈。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

食x啦

男爵府

回覆樓主:

我之前都有呢個問題,之後我直接同姐姐講同加工人。用錢解決,但要睇姐姐肯唔肯忍,我嗰個知我係話事嗰個後就無特別再理我奶奶講乜。而奶奶耐咗都收咗d,因冇人理佢

大宅

因為姐姐太好,老人家冇左自己既存在價值。試下俾99負責返一樣野,例如帶Bb落街玩或者煲湯

伯爵府

nsychristy 發表於 18-10-20 00:39
你奶奶係一個好煩好煩好無存在感又無乜能力又要面既煩女人

十分認同、畀我一定一年只見幾次果d肯定攪到家無寧日果d人黎

大宅

Lindytiger 發表於 18-10-20 00:07
典型覺得工人咩都唔及自己好既長老

絕對係 對工人既要求無啦啦高咗一個層次

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咩姐姐佢都會唔鍾意架啦

男爵府

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

同我阿媽一樣,我唸一方面要comfort返姐姐先,如果唔係隨時走人,對99方面其實冇咩好做,最緊要99話工人不是,唔好同佢拗,叫佢有咩不滿同你講,唔好直接同工人講,因為始終你同C6先係顧主,佢同你講完,你就話會同工人講,咁當然講唔講你自己決定啦,呢件事會重覆發生,你就要同99一齊呻,唉,工人話唔聽,但係炒咗請著個偷錢又係煩,都係遲d先算,不斷loop一斷時間99就可能會習慣,但整個過程要叫工人尊重99,要笑,基本禮貌,否則99睇唔順眼隨時自己爆工人,咁就唔知點收科,我試過,好慘,祝你好運

男爵府

回覆樓主:

我媽都係咁,我同佢講: 好吖,唔鍾意換左佢,俾錢之嘛,補錢俾佢,仲有機票,請過新姐姐俾Agent fee 等等。駛1、2萬囉! 咁就少左投訴姐姐了。

伯爵府

首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...
叫老公警告奶奶,再係咁真係唔好俾99再黎,有d老人家係好憎外傭架,我識一對老夫婦高矮肥瘦靚醜都嫌,最後嫌工人臭,我真係唔覺,其實依d老人依世都唔會有工人合心水,到時只會玩死你

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

工人同老人家是天敌, 無得搞清楚.
你可以做嘅:
1. 同你老公講, 如果呢個工人俾99激走, 以后都唔會再請, 因為請唔翻咁好嘅工人, 咁就要麻煩佢亞媽辛苦D啦!
2. 暗示俾奶奶知, 呢個工人已經是最好了, 如果樣樣都啱佢心意, 不用打工, 去咗做太太了.
3. 話俾奶奶知道, 工人是來幫忙做D佢唔想做的工作, 例如, 清潔, 洗洗切切, 搬搬抬抬, 并不能代替她的工作及地位, 只是揾個人回來幫輕下, 如果99不願意, 以后就辛苦你了, 我要返工, 做唔到几多.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

imlcc 發表於 18-10-27 23:20
今日我都俾我阿媽激到死,同我講舊工人幾咁好,識得關心老人家乜乜乜,但以前係日日同我數佢偷錢、懶,etc ...

同病相憐中!唯有比多D鼓勵姐姐!

男爵府

littlecar 發表於 18-10-27 23:29
其實你請姐姐時有無問99意見,有時佢對足幾個鍾,姐姐又知佢唔係出糧果個,唔会係佢面前扮野。 我係你唔 ...

見工時奶奶在場呀。佢ok我地先請㗎。宜家又反口話自己冇同意過!

男爵府

超級特務 發表於 18-10-27 23:37
我媽之前挑剔我工人,之後到我哥工人,宜家挑剔照顧老豆個工人。
冇個佢滿意,日日同我講工人壞話。
終於 ...

我身邊都有朋友話我知必要時要叫C6發火同99講清楚。但C6話佢一定唔會。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

cherriesit 發表於 18-10-29 00:15
見工時奶奶在場呀。佢ok我地先請㗎。宜家又反口話自己冇同意過!

咁你99可能真係年紀大,思路已經不太清晰,一般老人家通病,我知好多老人家都話工人偷野,腦退化既初步。 你多d同佢一齊話工人, 咁大家開心又一日, 如果你叫你換工人,你話要萬幾蚊, 不如用d錢買野俾B B,希望慢慢會好d。

你同99唔好,最辛苦係你老公,對B B亦無好處。

琥珀宮

由得佢唔鍾意囉,唔係可以點?

子爵府

回覆樓主:

嫉妒問題
唯有喊少見面

佢向你哋投訴就哦哦哦咁

首頁

尾頁

跳至