婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有冇人屋企老人家出現過老年妄想症?
如果老人家本身勁迷信, 而且不斷懷疑身邊的配偶[size=14.6667px]對他不利, 但又堅信自己無病!!

[size=14.6667px]是否該[size=14.6667px]報警? 但[size=14.6667px]報警又會有用嗎?

公爵府

nothing_can_say 發表於 18-10-20 00:43
如果老人家本身勁迷信, 而且不斷懷疑身邊的配偶對他不利, 但又堅 ...

是精神病的一種,要把兩位老人分開住,以免有妄想癥的病人傷害另一位(因病人深信對方將會對自己不利,因此要先下手為強)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nothing_can_say 發表於 18-10-20 00:43
如果老人家本身勁迷信, 而且不斷懷疑身邊的配偶對他不利, 但又堅 ...

如果只係懷疑身邊嘅配偶,冇實質嘅傷害行動, 報警都冇用。 有冇人同老人家同住定係得兩個自己一齊住?
可以去醫護健康,上面按(長者),嗰邊會集中啲討論

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

佢應該有精神病
有個方法係帶佢睇啲有精神科又有普通科的診所,之前要同醫生講定呢個情況
然後例如同佢講例行身體檢查之類
帶佢去睇醫生
妄想症本身係一種精神病
而妄想係思覺失調和精神分裂的病徵。病向淺中醫
唔好直接話佢有精神病,無用之餘仲反效果

民房

首頁

尾頁

跳至