婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知幫我人情不幫道理,但是嬲是嬲不是咁囉。口果句話我們有事出聲。到出聲時候又九百個理由。我們同老公就最怕這種。可以的都會自己做。不假手於人。
我而家不是煩坐月。不是煩照顧細b食的問題。而是接送大.b.
有時候嬲是因為我仔不是不乖,佢禁恨男孫。全家只有我仔是男孫。理應好好照顧。口果句成日比說話我嫲嫲聽。又話我們不心佢湊。實情是,他到我生大仔時一句都沒講過,問佢又不置可否。咁當年我仲要返工。同老公傾完兩手準備,
自己湊。不求他。記得我果時仲有一天要返工。他都搞唔掂我個仔。
我嫲沒理佢。佢自己搞。連佢個仔我老公都十萬個不放心。

水晶宮

樓主,直接趁早請工人啦,你即將有第二個出生,多個人幫手好好多。而且你生完都要休養。你快點請工人,托兒所或社區保母都很難有。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

其實請鐘點咪得囉,一次耐少少,買埋餸咁,唔使社區保母咁煩。好聽說話咁都信,自己比錢解決到的事就唔係問題啦。

最後連鐘點都唔請,咁一係仔請假一星期唔番(幼稚園?),一係著暖d自己落街接。事助人為。

咁你老公/媽媽呢?叫你老公放半天,連續幾日得唔得?

一家唔知一家事,可能大伯養境99呢。自己的事自己解決吧!

大宅

事實是奶奶貼錢幫大佬。解決了啦。老公放兩星期假。之後同學仔媽媽同我堂妹幫手。有點野我知道。但處理上不止錢問題。幸好一早叫老公留假

複式洋房

好在你老公都支持你

禁止訪問

大宅

adrio 發表於 18-11-3 23:21
回覆 Patriciapang 的帖子

重點是 老人家 您應該體谅她 幾老 就是自己接 坐 的士 孩子一樣安全 或叫定 你 ...
最幣佢唔老。成日扮老。成日比說話人聽。我會坐的士.我都會自己接。有點野求人不如求己。而家講黎講去重點不是陪月。而是他態度。今日先比佢發癲話完。
之後打來我唔聽。仔聽完電話都話嫲嫲無拉拉cut線.
打比個仔扮好人要不要幫手煲薑?算吧啦!
要幫手我媽一個月前已問。做比個仔睇。
65歲嫲嫲。你叫我體諒佢。好架。就是叫佢不好黎煩我囉

複式洋房

你可以試下穩同學仔媽媽幫手接送 計時薪畀人 相信全職媽媽會願意幫手 之前我朋友都係咁

大宅

red52 發表於 18-11-4 13:21
你可以試下穩同學仔媽媽幫手接送 計時薪畀人 相信全職媽媽會願意幫手 之前我朋友都係咁
...

大宅

有啦!謝

伯爵府

Patriciapang 發表於 18-10-20 01:32
我真唔明白,奶奶有三仔一女。
我老公是中間仔。
由拍拖到結婚,

你99偏心都偏出面喇

男爵府

開心吸收勳章

十只手指都有長短.何況系仔囡.
我99都極之偏心我叔仔...
我成日都話我老公系咪執返來的棄嬰,拒阿媽對拒好似後母

珍珠宮

回覆樓主:

所以我咪話,99係朋友都不如!
不如快D搵下,有無D姨姨,或請工人幫手啦~

複式洋房

我老公係大兒子咪又係偏心 個外孫 ,我生大仔已經冇點幫我,生左個細既又唔使佢幫 其實我都係煩哥哥返學接送問題 同你一樣,將來呢啲人要人擔花買水都冇!

大宅

SUKI20062014 發表於 18-11-16 10:13
十只手指都有長短.何況系仔囡.
我99都極之偏心我叔仔...
我成日都話我老公系咪執返來的棄嬰,拒阿媽對拒好似 ...
我都甘同我老公講,哈哈

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Patriciapang 發表於 18-10-20 01:32
我真唔明白,奶奶有三仔一女。
我老公是中間仔。
由拍拖到結婚,

我老公係獨仔。大仔由婆婆湊大。 叫62幫下手接幾日放學都唔幫。 試過婆婆有野搞。叫62睇2日。佢話報左名去短途旅行。唔幫手睇。我地話比留番錢佢。都唔肯睇。 到家陣陀住細仔
婆婆年紀大湊唔到。已請工人。只係叫62得閒過嚟睇下工人。佢竟然答有cam呀嚇嘛。下。唔係婆婆湊咩。工人湊唔係咁好喎。難聽過粗口。當我阿媽係咩呀。 我叫老公唔準 send 細佬相比佢睇。

男爵府

kaman0617 發表於 18-10-20 11:46
偏心哩樣野,好多父母都係咁!

當年我6299仲偏心到爆(由結婚到生小朋友),我阿媽直情問c6係唔係唔係6299親生,因佢地對姑9一家和我地一下有天淵之别。佢地心目中只有姑9個仔係孫,前排仲講第二時娶孫新抱打幾多金器(個孫得10歲),我女出細到依家衫仔都冇件。

首頁

尾頁

跳至