懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家,都是幾多個月或幾多週才開始準備bb嘢?朋友就叫我夠7個月先好準備,話怕小氣,但又怕到時太急又準備得唔足夠,想聽下大家意見~

我剛好15週了~

大宅

我過了結構就準備了

大宅

回覆樓主:

我照完結構就開始睇定bb野,格下價,問定朋友接收二手物資,到8個月先去買野

複式洋房

amuroo 發表於 18-10-20 03:08
我過了結構就準備了

我11月26照結構,諗緊好唔好年尾先開始問朋友或上網睇二手的,咁大家會有什麼用具必定會買?

複式洋房

winnie1105 發表於 18-10-20 03:22
我照完結構就開始睇定bb野,格下價,問定朋友接收二手物資,到8個月先去買野
...

我11月26照結構,我上星期有去bb展到望過,先知原來bb車都分好多種...諗緊好唔好年尾先開始問朋友或上網睇二手的,咁大家會有什麼用具必定會買?

大宅

中級貓奴 發表於 18-10-20 02:32
請問大家,都是幾多個月或幾多週才開始準備bb嘢?朋友就叫我夠7個月先好準備,話怕小氣,但又怕到時太急又 ...

冇分嫁, 早準備

複式洋房

文星 發表於 18-10-20 10:09
冇分嫁, 早準備

通常有什麼一定會必買,唔用二手?

大宅

中級貓奴 發表於 18-10-20 02:32
請問大家,都是幾多個月或幾多週才開始準備bb嘢?朋友就叫我夠7個月先好準備,話怕小氣,但又怕到時太急又 ...

我自己就過左OSCAR就開始買了...
一黎見到特價, 二黎諗住個肚之後慢慢大, 未必有咁多精力周圍行...

大宅

回覆樓主:

我三個月後開始慢慢買,本身易攰驚遲啲無精力
床仔同車有朋友俾,浴盆減價買,
衫仔見減價買左部份,因為要細心揀,想盡量買啲無營光劑同質料好啲,因為自己賣開衫同埋皮膚易敏感所以較講究

其他野準備照完結構買
除左要用電嘅暖奶器消毒機同泵奶機,因為想要保養耐啲

見有人係好遲買但多數係行得好輕盈兼有老公或家人陪同,黎緊年尾老公返工都開始忙了所以較重嘅嘢會等佢得閒買定先

伯爵府

回覆樓主

26 週。但未準備,有親友已送bb 衫仔

水晶宮

中級貓奴 發表於 18-10-20 10:22
通常有什麼一定會必買,唔用二手?

紗巾、毛巾
奶樽奶嘴(如需要),奶泵配件(如需要)

床褥防水套/墊通常冇人會畀,要買

BB底衫通常啲人希望用新嘅。我接收過二手但款唔啱(我發現挷繩和尚袍作為打底衫並唔 work),結果要買過啪鈕衫。

其他好多嘢我都係用二手。

子爵府

回覆樓主:

我過左3個月就慢慢買,要湊住個大冇咁多時間體力隨時出去買隨時執野。俾人話我早買定阻地方,但我覺得呢個係我個人安排,唔想臨急臨忙先一下子買野執野洗野。

床架同high chair我用2手

大宅

中級貓奴 發表於 18-10-20 09:56
我11月26照結構,我上星期有去bb展到望過,先知原來bb車都分好多種...諗緊好唔好年尾先開始問朋友或上網睇 ...

必買bb床,奶樽steamer,奶泵(如餵人奶),初生揹帶(頭幾個月出下街去下健康院,係屋企揹住氹下瞓覺好有用)
bb車可以bb有3-4個月帶埋bb去慢慢試啱先買,最緊要輕身同易車收車,另外睇你想要大車定細車,細車輕便但通常窄d同少d功能,大車可坐到大個d,可兩邊推/360度轆/避震好d,另外留意seat位可否完全平瞓/坐直,個太陽擋係全come定半come

大宅

winnie1105 發表於 18-10-20 14:21
必買bb床,奶樽steamer,奶泵(如餵人奶),初生揹帶(頭幾個月出下街去下健康院,係屋企揹住氹下瞓覺好有用) ...

早d問定朋友有咩二手bb野比你都好,知道有咩唔使買,同埋早d攞返屋企睇下啱唔啱用或者要配配件(eg. bb床最好自己配新床褥,奶泵要配新配件),衫仔被仔又可攞返嚟洗乾淨先

珍珠宮

人地話7-8個月先準備,我都係咁。

複式洋房

麻每吉 發表於 18-10-20 11:07
我三個月後開始慢慢買,本身易攰驚遲啲無精力
床仔同車有朋友俾,浴盆減價買,
衫仔見減價買左部份,因為要 ...

我就係擔心7個月後自已無精力去買...但現在又好似太早,現階段仲係執緊間屋咋...

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 18-10-20 11:09
26 週。但未準備,有親友已送bb 衫仔

我諗住上網睇啲二手嘢咋,和尚抱有朋友俾,其他咋未有著落(emoji)

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-10-20 12:20
紗巾、毛巾
奶樽奶嘴(如需要),奶泵配件(如需要)

我仲好苦惱買什麼奶泵...平既幾百,貴既2千幾...我有朋友俾和尚袍,其他什麼都未有著落...

好在你提一提要買床墊!要記底先得!謝謝~

複式洋房

melomelomelody 發表於 18-10-20 12:46
我過左3個月就慢慢買,要湊住個大冇咁多時間體力隨時出去買隨時執野。俾人話我早買定阻地方,但我覺得呢個 ...

我都準備上網搵二手床仔同high chair,我仲想搵二手車仔,我唔敢太早買,怕學朋友講會小氣...但又好驚遲下買唔切同無精神去買...好矛盾...

複式洋房

winnie1105 發表於 18-10-20 14:21
必買bb床,奶樽steamer,奶泵(如餵人奶),初生揹帶(頭幾個月出下街去下健康院,係屋企揹住氹下瞓覺好有用) ...

我仲諗住床仔買二手呢(emoji)奶泵就唔知買邊款好,平既幾百,貴既二千幾,車仔就想買二手,諗住都係粗用唔使買新咋,我想買啲易收又唔會太大件,想用到大啲都得

首頁

尾頁

跳至