自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

要記住,如果香港人安居樂業,反對派冇得撈架喇

今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的政策局所負責的範圍提供多一些支持,而是大刀闊斧的改變,特別是土地、房屋政策的改變。這包括「明日大嶼」1700公頃人工島填海計劃,7成土地將用來興建公共房屋;推出「土地共享先導計劃」的公私合營發展私人土地政策;活化工廈提供過渡性房屋供租住;租住公屋的長者如果自願大屋搬小屋,終身免租;長者居屋可以免補地價出租過剩的房間;房協居屋的長者業主,可以免補地價大屋換小屋,出售大屋所得的金錢,可當成自己的額外利潤,協助房協重建舊屋邨……

是的,這一次施政報告的重點就是房屋政策,這是香港長期無法解決的問題。相對於其他問題,房屋問題最重要,不過,也因為整份施政報告非常偏重於房屋政策。因此,其他經濟教育民生問題談得少,特別是近期中美貿易戰將對香港產生的影響談得很少,所以,立法會內各功能組別代表各有不同的看法,這也是正常的反應。

在港英時代,香港不少土地都是靠填海而成的。港英政府選擇填海造地,一個可能的原因是政府徵地,反對聲音很大,郊野公園又不能動用,填海造地的成本也許比賠償給受影響的棕地、農地及其他土地業主的成本低。

但是,回歸後特區政府就很少再提填海,機場興建第三跑道的填海工程有環保分子反對,但是,環保分子反對的唯一理由是填海破壞海洋生態,迫使香港海域常見的海洋生物離開香港海域。不過,當人沒地方住的時候,要照顧人還是香港海域有沒有這些海洋生物?

反對派不希望解決居住問題
答案是明顯的,填海並沒有殺死海洋生物,只不過使到原本在填海範圍內活動生活的海洋生物搬家。因此,環保分子反對的聲音是薄弱的,前一陣子,東涌填海工程動工儀式時,現場只有三幾個環保分子在那裏示威反對。可見,環保分子根本無能力動員大量香港人反對填海,這是少數但是聲音大的一群人。

當然,所有的反對派也一定反對填海,理由是他們不希望特區政府通過填海取得土地以建房屋,他們希望香港特區長期面對房屋短缺的問題,房屋短缺帶來不滿,越多的不滿就能為反對派帶來選票,面對特區政府這一次的大規模填海計劃,反對派明白以環保為理由的聲音是不足夠的。

因此,至今為止,反對派提出來的反對理由是指填海工程耗資龐大,會淘空香港特區政府的儲備,他們以「倒錢落海」來形容填海,很難想像香港竟然有如此愚蠢的反對派人物,指填海是倒錢落海。新加坡在過去50多年,年年填海,每一天都在填海,填出的土地超過2萬公頃,是林鄭月娥計劃中的1700公頃的許多倍;如果填海工程是「倒錢落海」,新加坡政府早已破產,填海而得的土地是有價值的,是遠超過填海所需的成本,可惜反對派竟然愚蠢到這個地步。

過去,反對派反對開發新的土地,包括東北規劃、洪水橋規劃、東涌規劃……其中一個理由是指開發土地是用來建豪宅,只有少數人享用。現在,林鄭月娥在這份施政報告中清楚地說,將來政府土地將有7成是用來興建公共政府資助津貼的房屋,只有3成是用來興建私人房屋,不單單是政府的土地,私人地產商手上的農地也可以通過「土地共享先導計劃」開發,其中7成土地也是用來興建公共房屋,如此一來,反對派還有什麼理由反對開發土地?

作者:曾淵滄
資深評論員、博士

男爵府

有 d 人隨反對派起舞, 話點解唔開發棕地同高爾夫球場。首先政府而家話唔開發咩?政府已經講左會開發呢兩種地方。先講棕地,棕地零零碎碎,發展唔能夠集中,效益唔高,記住我唔係話完全無效益,而係唔及集中一大片土地可以規劃各種社會需求,而家人工島計劃唔係淨係滿足住屋需求,而係要將佢發展為另一個商業中心,滿足香港經濟再發展嘅需要。香港呢十幾年嚟因為唔夠土地,已經喪失左大量商機,唔夠地起醫院唔夠地起商場唔夠地起商業中心,冇一大片土地規劃好難做得好。而且棕地業權複雜,咁多個業主要傾傾幾耐? 知道政府要收地仲唔吊高嚟賣?既然東北發展計劃反對派可以潑啲租客不遷不拆(記住東北發展唔肯走嗰啲係租客,唔係業主,約滿/賠足錢點解唔趕得租客佢走?)嘅時候,點解棕地嘅租客唔可以不遷不拆?況且棕地好多係爛地車場貨櫃場等等,佢嘅存在代表住社會有咁嘅需要,咁你趕走佢地唧去邊?

好喇講高爾夫球場,首先政府而家咪話建議用部分高爾夫球場面積起樓。高爾夫球場裏面好多百年古樹,又有原居民山墳,環保組織又反對,原居民又可以司法覆核。香港而家已經唔係英國佬年代話乜做乜,人人都有權反對,司法覆核。

有有啲人話取消150個新移民配額。首先,利申我土生土長香港人。香港本身有嚴重老化問題,呢百五個新移民(其實近年好多年都用唔盡個配額,不過我姑且當百五個啦)係香港人後裔,相對比較容易融合香港社群。香港近年人口老化嚴重,即將步日本後塵,十幾廿年後唔夠勞動力,經濟會衰退。有啲人成日攞條數 365x 150=54750, 就話一年香港人口增加五萬五,知唔知香港其實每年死大約五萬人? 香港總體人口增加亦唔算嚴重,有適當嘅規劃絕對可以健康咁吸納新移民。唔好忘記我哋去酒樓茶餐廳大部份企堂侍應都係新移民,本土後生仔已經唔願做呢啲工作,新移民正正彌補呢啲空缺。而且其實新移民食綜援比率唔高。政府數據顯示,於2016年12月底,合共有12,280個居港未滿7年的綜援個案。相比之下,同期綜援個案總數為346,908宗,即居港未滿7年的綜援宗數,只佔整體約3.5%。(題外話,為節省開支,政府曾經限制新來港人士申領綜援,在2004年起將申請資格由居港滿1年增至7年。不過2013年,公民黨老友陳文敏教授為新移民成功爭取居港滿一年的新移民即有資格申領綜援,記住邊啲係香港人老友喇!) 況且大部份新移民屋企人本身都有居住需要或者已經有樓,唔代表新移民本身會額外佔用單位。有啲人話要求香港攞返新移民審批權,記唔記得又係泛民律師+黃色法官,當年就係幫新移民成功爭取任何已入境嘅單非兒童,就算冇單程証都有香港人身份?所以爲什麽跟住有人大釋法。知唔知而家審批權係大陸(其實而家已經有計分制,祇不過最後批出係由大陸方面,當然你話係唔係完全冇走後門我唔敢講無)其實係幫緊香港守尾門,你有信心如果香港攞返審批權,泛民無司法覆核話無效? 泛民律師最叻就係利用司法覆核反對政府政策,轉過頭有惡果就入曬政府數。廿年嚟屢試不爽,市民又傻下傻下信晒佢哋。

記住反対派要有得撈,有生存空間,絕對係要香港人冇得安居樂業,冇樓上,搵唔到錢,佢哋就大把市場。佢哋嘅利益同香港人嘅利益係有根本矛盾。

如果香港人唔識理性分析,只係隨住反對派起舞,我覺得香港人根本唔值得擁有普選。

水晶宮

回覆樓主:

講得啱,填完海後賣地會收收益,政府冇話唔繼續收其他地,政府有地起樓最唔想嘅一定係地產發展商同有可能會被政府收地嘅地主業主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jonwu 發表於 18-10-20 07:43
有 d 人隨反對派起舞, 話點解唔開發棕地同高爾夫球場。首先政府而家話唔開發咩?政府已經講左會開發呢兩種 ...

邊有咁多理性既香港人啫!加上有人不斷在煽風點火, 總之咩都反就啱喇,

放下自在

水晶宮

有地有冇每一百五十同假難民?

Msolivialeung    發表於 18-10-20 18:59

水晶宮

佢地填海造地定人工島?多唔多風災?建造成本要動用幾多錢洗唔洗咁貴?有又延誤工程?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 18-10-20 08:24
邊有咁多理性既香港人啫!加上有人不斷在煽風點火, 總之咩都反就啱喇, :laugh2cry ...

X 2

佔中後完全看到,香港有班人一直政府做什麼都是反對,再反對..... 他們目的是拖死香港經濟, 令市民發生民怨, 分化社會~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

佢地政策係叶下高地價同傾向發展商多唔多壟斷?福利傾唔傾向移民!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係咁講嘅
咁杜拜因為爆廠
棕梠島都爛尾收場
到今次今日都無人敢接手
當然香港情況同杜拜唔同
同一講法…香港同新加坡情况都唔一樣
利申:填海真係會撐
建人工島真係好大保留…

wcpcelia    發表於 18-10-20 17:02
daddy999    發表於 18-10-20 13:27

伯爵府

所以搞政治嘅人都自私自利,如果無對立面就無生存空間,垃圾局班人最齊心就係倡議議員加薪時,其他議案為反而反。

禁止訪問

男爵府

rabbit75 發表於 18-10-20 09:15
唔係咁講嘅
咁杜拜因為爆廠
棕梠島都爛尾收場

咪係,填海同人工島難度好大差別!新加坡政府亦冇日日輸入150人。

daddy999    發表於 18-10-20 13:27

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

jonwu 發表於 18-10-20 07:15
要記住,如果香港人安居樂業,反對派冇得撈架喇
今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的 ...

星加坡吾比攪事,但比你食得飽住得好,香港有自由,日日攪事,吾湯吾水

SIRIABABY    發表於 18-10-20 13:16

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrs.frog 發表於 18-10-20 09:18
咪係,填海同人工島難度好大差別!新加坡政府亦冇日日輸入150人。

咁你可唔可以講下填海同人工島有幾大差別?

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

今次是人工島,唔是填海. 兩者差好越. 杜拜人工島不在不斷燒錢中,香港政府有他們多錢嗎?有石油?

大宅

cattz288 發表於 18-10-20 08:24
邊有咁多理性既香港人啫!加上有人不斷在煽風點火, 總之咩都反就啱喇, :laugh2cry ...

個個反對嘅人,淨係為反對而反對,完全無提議,咁你反對咗都提議吓其他可行嘅方法等人參考吓,有時政府諗嘅嘢未必啱晒,而你又咁叻覺得政府唔work,咪講D work 到嘅方法囉,但又無喎,咁即係想點呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mohatman 發表於 18-10-20 09:51
今次是人工島,唔是填海. 兩者差好越. 杜拜人工島不在不斷燒錢中,香港政府有他們多錢嗎?有石油? ...

哈哈! 有幾大差別?!
放下自在

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 18-10-20 08:16
講得啱,填完海後賣地會收收益,政府冇話唔繼續收其他地,政府有地起樓最唔想嘅一定係地產發展商同有可能會 ...

昨天看了篇文講起島的支出與收益

「明日大嶼」願景的財政 - http://www.skypost.hk/newsDetail/headline?ref=android_text&headline=%E3%80%8C%E6%98%8E%E6%97%A5%E5%A4%A7%E5%B6%BC%E3%80%8D%E9%A1%98%E6%99%AF%E7%9A%84%E8%B2%A1%E6%94%BF&date=20181019&ref=android_text

晴報雷鼎鳴寫的,不過我唔識post link.

男爵府

嘩,都傾咗好多嗰posts, 仲嚟

首頁
12345...7

尾頁

跳至