自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

又貼

新加坡唔代表香港得

水晶宮

回覆 mrs.frog 的帖子

D人話人為反而反!講哂理據!都話唔合理!我亦只見為撐而撑!我只知道真正為下一代好!好好守護環境!減小汚染!人類也要節约人口!

水晶宮

回覆 Mm233 的帖子

真唔明香港造價真超貴!

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-10-20 09:56
嘩,都傾咗好多嗰posts, 仲嚟

反對派係乜都唔理,總之反對,同佢哋講乜道理都冇用

水晶宮

財散人安樂都好嘅!冇人再打庫房主意!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

angiehouse 發表於 18-10-20 09:41
星加坡吾比攪事,但比你食得飽住得好,香港有自由,日日攪事,吾湯吾水
...

97年前, 香港殖民地英政府也是不停填海造地,那時有誰反對, 九七後就有人班人, 什麼事情出來都是反對,反對,反對根本就是有心搞事,搞死香港~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆 jonwu 的帖子

而家d 人唔知咩事,近幾年成日搵新加坡同香港比?
比咩者?點解你唔將香港同北京上海比?
唔該啦,新加波係有主權的國家黎架!
你香港是甚麼,是中國的一個特區(其實即係中國的一個城市無分別)!
咁樣已經係最根本的分別!

人地填海的政策係自己決定
香港呢?你都可以話係香港政府自己決定,但其實睇返以往咁多工程
都係由中資工程公司( 國企)投得項目,咁自己可以想像下

仲有,新加坡雖然無民主,但佢係全球數一數二的清廉國家
人地的工程點樣做,要幾多錢,賬目清清楚楚
香港呢?大家心中有數吧。

仲有,新加坡本身面積極小,本身無咩天然資源
唔會咁多山呀海呀生態敏感的地方,最多都係睇下噪音、水質等的污染,所以佢地唔使做咁多環評;另外亦唔需要考慮太多天災如颱風的問題,所以呢d項目都可以做好多。

兩個地方咁唔同,有咩好比呢?呢個曾生話人愚蠢,我睇佢都唔見得有幾聰明。仲要話人地反對無理據,其實係人地的理據自己選擇性失明吧?

話人地環保份子人少,我想講,全世界就算係歐美澳紐,環保份子的人數都一定在比例上係少!想要賺錢而不理環境的人永遠在比例上係多好多!咁係咪全世界的環保分子可以唔使出聲,返屋企訓覺算啦?如果係,我相信呢個地球唔使好似霍金講話一千年,可能二百年內就會玩完,人類滅亡。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

幸福花 發表於 18-10-20 10:17
財散人安樂都好嘅!冇人再打庫房主意!

填了海的土地,沒有賣地收益的嗎?

一些測量師估計,所得的土地,賣出去是填海的價值幾倍,請唔好畀蘋果洗囉喎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Mm233 發表於 18-10-20 10:00
又貼

新加坡唔代表香港得
有沒有計埋收地費用呢? 因途中的抗議, 工程問題而暫停, 令工程拖誤, 賠償等有沒有計算下去? 建做的年份, 當年的工人成本等因素呢?

男爵府

新加坡咪又係豆潤咁大島仔黐住嘅填成大幅陸地,我睇唔到同造人工島有乜大分別囉。

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

拎返97年前的事來講真係好好笑
70年代d 香港人要游水落黎香港添啦,點解而家唔使游水係搭車既?
70年代d 人入醫院要人照顧要封利是呀,點解而家唔使既?
50、60年代d 人好多人住要share廚房、廁所的屋添啦,點解而家個個都要買樓既?

以前填海,係因為填海規模細
所涉的錢亦唔會咁多
亦唔預計香港有咁多外來人口!
當然香港的自然環境、資源仲有好多,小規模填海,香港的環境的社會都可以承受
仲有,以前d 人對社會財政、環境保護的意識都唔強,所謂民智未開

但人的行動,係咪應該隨時代變遷、情況改變,同自己知識的累積而改變???

好耐以前的人,海洋資源極豐,佢地以為魚係海中係取之不盡
於是瘋狂捕魚
而家,大家先終於發現,原來漁業資源都要枯竭的一日
所以各國而家開始會限制捕魚同做好多保護漁業的措施
咁而家d漁民係咪可以認為,話 "以前d 漁民鍾意捉幾多魚都得啦,而家點解唔得呀?"咁樣?

講返以前的根本毫無意義,唔通連咩叫 "時移勢易" 咩意思都唔知?

子爵府

又貼

新加坡唔代表香港得

荷蘭高鐵南段2009年好似通車喎, 德國紐倫堡段好像在2006年落成, 韓國KTX 2004 年落成, 較後的一段應是2010年完成, 請問以那段來計? 台灣高鐵2007年通車, 請問計算做架從那一年計?

香港地價高, 人工高, 地方密集賠償高, 當然選址位置的複雜度亦要比較下去, 不能為反而反.

但是否要34.6億, 當然要查, 查到要坐監, 好似曾蔭權咁, 但不是反到什麼都不做, 令社會倒退或比人家利用.

男爵府

mohatman 發表於 18-10-20 09:51
今次是人工島,唔是填海. 兩者差好越. 杜拜人工島不在不斷燒錢中,香港政府有他們多錢嗎?有石油? ...

造價上點樣大分別法? 如果你有工程底願聞其詳。

星加坡同香港經濟條件接近,點解人哋填咁多香港唔得?硬要同杜拜比較?

其實老老實實,中國而家嘅基建無論成本效益,速度同技術都係世界頂級,睇下中國喺南海造島效率震驚世界就知道。不過香港人一聽大陸就已經歧視,而家未講俾邊個造已經話定泵水俾大陸

SIRIABABY    發表於 18-10-20 13:21

珍珠宮

又貼

新加坡唔代表香港得

其實得個圖,又吾知點計
又無全長距離,其他分析又無,幾時做工又無講,所以都系睇完算

子爵府

大力大力 發表於 18-10-20 10:27
填了海的土地,沒有賣地收益的嗎?

一些測量師估計,所得的土地,賣出去是填海的價值幾倍,請唔好畀蘋果 ...

係囉,你都識講,填海出來的土地原來咁值錢
咁樣填出來的地,真係大部份會用來起公營房屋,你覺政府會咁蠢有地唔賣,有錢唔賺嗎?

子爵府

jonwu 發表於 18-10-20 10:46
造價上點樣大分別法? 如果你有工程底願聞其詳。

星加坡同香港經濟條件接近,點解人哋填咁多香港唔得?硬要 ...

中國南海造島效率震驚世界你邊度睇返來啊?
我真係想睇下邊個國家咁震驚

原來南海d 島係用黎起樓住人?
起個島出黎其實真係無咩難度個喎,不過個島係咪可以起高樓大樓同承受大規模都市發展係一個問題。
而家南海d 島已經有幾多萬人住緊?

複式洋房

rabbit75 發表於 18-10-20 09:15
唔係咁講嘅
咁杜拜因為爆廠
棕梠島都爛尾收場

引用這個, 真的無知

棕櫚島 , 島是乜形狀? 甘嘅形狀, 維修保養難, 起完島, 只有幾百間豪宅

你估有錢佬 short short 地, 佢他肯每年每間花幾千萬去維修

肯買棕櫚島個D富豪都系

男爵府

又貼

新加坡唔代表香港得

呢啲根本係黃色原來呃嗰啲無腦黃絲嘅手法。一, 香港高鐵路段咁短,你揾邊個造都一定比其他高鐵價錢貴(每平方公里計,買餸開壇煮飯,煮一個人同一百個人嘅每人平均做價一定差好遠),二,每個地方嘅人力成本都唔同,冇得咁直接比較。三,其實你幅圖都有啲嘢值得參考,中國而家嘅高鐵技術/性價比係世界頂級,呢個係世界公認。但香港人可以接受大陸造香港高鐵咩?咪又話錢入哂貪官袋/利益輸送大陸/大陸豆腐渣工程,總之一百個理由,唔使講理理性。

子爵府

rabbit75 發表於 18-10-20 09:15
唔係咁講嘅
咁杜拜因為爆廠
棕梠島都爛尾收場

exactly! 填海吾会咁多人反對. 建人工島才是問題. 填海是有路可退。人工島一建就冇得走。

其實此事同元朗天價天僑一樣。如盲目地好大喜功, 對香港不是一件好事。

琥珀宮

畀面勳章

應該又有人會搬150 出黎話唔同

首頁
12345...7

尾頁

跳至