懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-21 23:14
回覆 fantasytong 的帖子

想問下,我呢個情況bb無問題的話,仁安都可以做嗎?係未要夫妻相方同意?佢情緒 ...

可以去家計會見左,寫信refer去仁安做。
或者Book仁安醫院做左產檢先,同醫生講。即使佢幫你做都唔係一話做就做,見完一次醫生要再約期見另一個醫生一次,兩個都肯簽名先會再約時間幫你做。
詳細要行左第一步,去家計會或者仁安先。因為我個陣都係做左第一步先知之後可以去邊度。全程自己做就得唔洗任何人陪。

複式洋房

多謝你的詳細回覆!

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-22 00:34

多謝你的詳細回覆!

始終都係生命,第一次見醫生到做手術都有時間考慮,我係最後一刻先決定唔做手術,與其自己係屋企諗要唔要,不如行左第一步先,到時睇左超聲波、聽過心跳再算。

複式洋房

明白,thanks a lot!!

大宅

9週都有心跳了

子爵府

Cynn_ 發表於 18-10-20 20:52
回覆 melomelomelody 的帖子

佢中意小朋友既,我姑仔既佢錫到不得了,但係自己養果時一定會成日喊,就好唔 ...

你假設左個bb一定成日喊,其實未必架喎

子爵府

我明白你, 因為我老公也有呢個病, 但聽落無你禁嚴重, 食藥已經6年la, 仍未完全康復.

我明白你的擔心, 因為我曾經也唸過離開.
自己唸清楚, 個種壓力未經歷過末必會明.

Take care!

複式洋房

回覆 piggip77 的帖子

6年?都係呢個病嗎?辛苦你了!!大家都明白有苦自己知,take care!!

子爵府

Cynn_ 發表於 18-10-22 10:23
回覆 piggip77 的帖子

6年?都係呢個病嗎?辛苦你了!!大家都明白有苦自己知,take care!!

Yes, 一樣...

但現在以比之前好好多, 捱過最差的時候.
呢個病唔係食幾個月藥便會好... 你唸清楚自己仲想唔想同這個人行落去.

其實有時佢都唔想, 但控制唔到自己而講d傷害性既說話....

男爵府

生命黎,你忍心落手送走個骨肉至親?
香港地唔會無飯食,最怕係你唔捱得苦,就算得你地兩個唔返工都好,都可以食政府飯,問題就係你有無咁既決心同恆心去負上呢個責任

唔好講咩生出黎害左BB,你預知到個BB生命力有幾強?
好好既家庭背景都會有學壞既小朋友
單親家庭一樣有出到好多生性又乖既小朋友

做定最壞打算,離婚又好點都好,只要你願意負上呢個責任條路唔會行唔到,
就算生左出黎比唔到最好既物質佢都好,只要有你最好既心機照顧都已經足夠

最多咪同一世人同BB兩個人過,你仲有娘家做BACKUP,怕什麼?

別墅

Cynn_ 發表於 18-10-20 12:22
回覆 Cindy曾 的帖子

你講得岩,但怕改變唔到,應付唔黎⋯到時生左先離婚好擔心,佢每個情緒起起落落好大 ...

咁痛苦就算無BB你都唔知點繼續行⋯⋯
為自己打算下就認真考慮清楚再生吧!真系諗到都痛苦。
再穩多2.3個精神科醫師睇,畢竟每個人的診斷都唔同

大宅

回覆樓主:

我有家人都有情緒病, 好明白日對夜對情緒病人如果唔係心理質素勁好既人其實係handle唔到, 分分鐘你都會比佢迫到癲, 情緒病好彩既兩個月會好, 唔好彩既十幾年直到最後都有...諗下之後點同佢相處吧, 睇你有幾愛同堅持去陪佢走呢段時間, 人生一定有高低陪伴對佢同你都好重要, 有心既同佢一齊就睇醫生學下點相處, 其實醫生分到佢係咪扮正常, 老實講正常都唔會去睇醫生啦

BB呢件事你考慮下啦, 我自己都係單親家庭大既, 過得一定無完整家庭咁完美, 但係我好慶幸自己黎咗呢個世界, 我而家過得好快樂, 但係你自己既將來都要考慮, 無論大家點鬧定支持你, 將來既路都係你自己/同老公負責

大宅

回覆樓主:

我有焦慮同驚恐症好多年啦,我好感恩係我有病既時候,佢都不離不棄係我身邊,相信結婚時候既誓詞都講過,無論順逆境都陪住大家一齊渡過,敢問你老公未有情緒病之前都係甘嗎?

複式洋房

回覆 kwan25 的帖子

態度差異於常人 脾氣臭呢d唔講 但我老公會郁手郁腳對我今日同爸爸細佬諗著返去令d野返娘家住 大家分開下冷靜d
佢推我細佬 想打佢 仲想令刀斬人
我奶奶就指責我爸爸 我爸爸話忍佢唔出聲
佢地叫我爸爸同細佬走 說話非常難聽
真係家醜 經過今日 真面目係可怕的
都係一句有苦自己知

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-23 01:05
回覆 kwan25 的帖子

態度差異於常人 脾氣臭呢d唔講 但我老公會郁手郁腳對我今日同爸爸細佬諗著返去令d野 ...

你同佢結婚前都係甘?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好好同雙方家長溝通下,以後BB出世,有可能需要佢哋幫手,另外再同C6好好溝通下,大家一齊努力,讓BB成為動力同努力方向。

首頁

尾頁

跳至