親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

四月尾去PARIS,有無好介紹?

My Plan

Day 1 : 上午到步先去酒店睡一睡,住近Gare Du-Norb車站,下午熟習環境,可能去Sacre Sgeur聖堂同紅磨坊行下
Day 2 : 梵爾賽宮、迪士尼
Day 3 : 聖母院、賽納河船河
Day 4 :第1區羅浮宮博物館
Day 5 :第8區,香榭麗大道,凱旋門行街,總統府
Day 6 :第7區鐵塔、拿破崙墓、軍事博物館
Day 7 :唔知去邊
Day 8 :回港

子爵府

Day 2 : 梵爾賽宮、迪士尼 <== 可能會較趕

原帖由 chuenma 於 09-4-14 11:15 發表

My Plan

Day 1 : 上午到步先去酒店睡一睡,住近Gare Du-Norb車站,下午熟習環境,可能去Sacre Sgeur聖堂同紅磨坊行下
Day 4 :第1區羅浮宮博物館
Day 5 :第8區,香榭麗大道,凱旋門行街,總統府
Day 6 :第7區鐵塔、拿破崙墓、軍事博物館
Day 7 :唔知去邊
Day 8 :回港

大宅

原帖由 chuenma 於 09-4-14 11:15 發表

My Plan

Day 4 :第1區羅浮宮 ...

一日內去versailles同disneyland,除非只係到大門口影相,否則冇乜可能.兩度都係市郊,Versaille係西南,Disney係東面.冇直接交通,一定要經巴黎市中心.Versaille本身地方好大,行都行大半日,門票我唔記幾多錢.迪士尼有樂園同studio兩邊,一日入場費(只可去一邊,hopper pass又貴少少)都成50euro(四月可能淡季略平少少).冇理由打個圈就行番出來卦.重有,迪士尼附近有間outlet village,都有唔少名牌鋪頭賣上一季貨品.如果計埋退稅,至少有58折.一場來到,行下都無妨.

Day3個日又反而太鬆,聖母院冇需要花咁多時間,船河都係有限時間,除非你係包餐個種.或者你可以考慮改為Versailles加船河,(夜遊或黃昏會比日間浪漫好多),另一日就去迪士尼.聖母院係市中心,行,又唔駛排隊,即使慢慢睇,都唔係花好多時間.你行開附近景點攝一攝時間去埋,都應該OK.

另外,你係咪晚機去,晨咁早到?如果係,建議你唔好一去到就瞓,否則你好難調節時差,好容易一瞓就瞓左半日,結果到人地夜晚時你又瞓唔著,好麻煩.最好就係攰死撐,咁你過左第一晚,之後就可以完全適應當地時間.

侯爵府

有冇乾淨ge酒店介紹?

大宅

me 2.
最好近地鐵站.

原帖由 Chole 於 09-4-17 13:27 發表
有冇乾淨ge酒店介紹?

大宅

原帖由 michtony 於 09-4-17 15:54 發表
me 2.
最好近地鐵站.

budget如何?除左近地鐵站有咩要求?
一般來講,近市中心景點一定較近邊邊個D要貴要細.所以我會揀略遠中心,但係近地鐵站既地方,而家諗緊西面La Defense即新凱旋門個區,入番中心地帶都係十分鐘地鐵左右.

大宅

上yahoo search 'Etap hotel', 'Ibis hotel'.兩間都係歐洲連鎖酒店.好好好平呀

侯爵府

I found the Ibis in Paris at very good price if you can confirm your visit (no cancellation, non refundable). Need to discuss with c6. Thank you for your recommendation!

原帖由 wewangwang 於 09-4-18 08:59 發表
上yahoo search 'Etap hotel', 'Ibis hotel'.兩間都係歐洲連鎖酒店.好好好平呀

複式洋房

Day 3 & Day 4 行程應該放同一日. 反而Day 2 行程應該separate into 2 days

複式洋房

BTW, some of the hotels doesn't allow early check-in, unless you pay half day hotel charge.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 JOLA 於 09-4-20 00:52 發表
BTW, some of the hotels doesn't allow early check-in, unless you pay half day hotel charge.

一去到唔駛即刻瞓,我阿仔4歲多一去到6:00am都可以即刻玩,不過,捱到6:30pm佢都頂唔住,我地大人就如常到晚上11時才睡。

大宅

去第8區個日可以去埋白教堂(Basilica of Sacre-Coeur). 教堂係小山丘上, 教堂前有長梯級. 影相好靚. 個度有d小鎮風味, 我1x年前去, 有街頭畫畫, 有小店賣小工藝品. 不過全都幾貴下. 睇下無妨. 我印象中好易去, 我地個時幾個女仔, 唔識法文都自己搵到, 唔駛坐的士.

鍾意行博物館, 可以去埋"惡死"博物館(Musée d'Orsay). 如果你喜歡印象派時代既作品 (即係矇矇矓矓個d), 你會鍾意個度.

大宅

多謝大家意見。我想改行程,到步後先租車去Mont St-Michel住一晚,第二日行完再去古堡住一晚,第三日行完古堡還車再去Paris Nort.

唔知邊間租車好,邊個古堡又正又順路。

還是第二日先出發租車,Gare De L'est附近邊間租車好。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 8C9 於 09-4-20 16:10 發表
去第8區個日可以去埋白教堂(Basilica of Sacre-Coeur). 教堂係小山丘上, 教堂前有長梯級. 影相好靚. 個度有d小鎮風味, 我1x年前去, 有街頭畫畫, 有小店賣小工藝品. 不過全都幾貴下. 睇下無妨. 我印象中好易去, 我地個時幾個女仔, 唔識法文都自己搵到, 唔駛坐的士.

鍾意行博物館, 可以去埋"惡死"博物館(Musée d'Orsay). 如果你喜歡印象派時代既作品 (即係矇矇矓矓個d), 你會鍾意個度.

聖心堂一出Metro行兩條街就到,好易揾,附近還有Dali博物館 ,我今次趕唔切去Musée d'Orsay,好想去!

大宅

U may try this one:
www.novotel.com/gb/hotel-5060-novotel-paris-gare-montparnasse/index.shtml

5 mins walk to station, clean tidy and modern

大宅

Among all the castles, Chambord and Chenonceau are the 2 must-see chateau

大宅

我都想去Mont St-Michel, 都有諗過租車,
即日來回趕唔趕?
唔車又得唔得?
租車淨係左去一撻地方, 會唔會唔化算??

原帖由 chuenma 於 09-4-20 16:43 發表
多謝大家意見。我想改行程,到步後先租車去Mont St-Michel住一晚,第二日行完再去古堡住一晚,第三日行完古堡還車再去Paris Nort.

唔知邊間租車好,邊個古堡又正又順路。

還是第二日先出發租車,Gare De L'est附近邊間租車好 ...

大宅

I've been to Mont St-Michel many years ago. I joined the Paris Vision, one of the famous local tour agent. It took 10 hours to and from Paris by bus, and we stayed in the Mont for 2-3 hours only(including the lunch), so I think it's better if u stay in town near to Mont-SM (?St. Malo).

原帖由 michtony 於 09-4-21 08:38 發表
我都想去Mont St-Michel, 都有諗過租車,
即日來回趕唔趕?
唔車又得唔得?
租車淨係左去一撻地方, 會唔會唔化算??

大宅

day 7 唔知去邊可考慮 蒙馬特+ 聖心教堂一帶 --very good, 彧者 museum d'orsay -- 如果喜歡睇畫, 尤其印象派, 一定要睇.

大宅

留意ibis有部分酒店一間房唔准多過兩個人住,如帶住小朋友就要check真的.Novotel比ibis略為貴少少(唔同地區置價錢唔同),不過可以接受大至16/17歲既大朋友,20日前訂房有折,有d重包早餐.大約89歐元一間房(法國一般兩星酒店早餐都收8-10歐元一個人,所以呢個rate都算抵)

去Mont St Michel唔駕車會好煩.正如前面所講,花咁多個鐘頭坐車,睇既時間咁短,真係好唔成比例,而且旅遊車一車車人咁到,我估同行花市差唔多.(早兩年去捷克一個古鎮都係咁,d旅遊車由布拉格開來,中午前至五點,成個鎮都係世界各地既遊客,早上D人未到,黃昏D人走哂,不知幾好feel.想好好咁欣賞到Mont St Michel既美(夜景好靚),最好避開人潮最勁既時間.如租車既話,時間鬆動自由好多,而且可以可以順帶去埋D-Day Beach, Caen 同 Bayeux.

其實我都會係呢暑假去Mont St Michel,恨左好耐,點都要過夜.

chuenma,

如果你一到步就去Mont St Michel,我又有d擔心喎,話哂坐十幾個鐘機,個人點都攰,車要轉左軑,要適應路況,始終車最緊要講反應,咁樣既精神狀態,可能唔係太理想,而且車程唔短.如果冇記錯,距離巴黎有三百幾公里.自己揸車都要四個鐘.

首頁

尾頁

跳至