自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

bosch 發表於 18-10-24 07:27
我一向有睇香港人同外國人移民既post, 唔少香港人係比較負面, 被動, 唔想跳出個comfort zone, 住外國仲帶 ...

亦有好多香港市民一味聽人講

我成日答冬天衣著post
因為見太多人花太多錢買d唔啱用嘅衫
佢哋聽人講,又冇實戰經驗
我一年有七個月十度以下,最凍零下四十

香港人見得內地人多
學埋去到外國要保留自己習慣 (大叫,踎街)
所以以為去到外國都要有港式生活
如果係咁,不如留港

我每日除咗上嚟用中文吹下水,同C6講嘢
其他時間都用英文,朋友八成英文人

我見有d移民,幾十年d英文都唔得,返工講到九唔搭八,又怪移民生活冇比機會佢

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

親子王國15週年勳章

LittleRoxie 發表於 18-10-24 08:53

原來香港真的有旅遊車

辛苦了,幾個campsite,同埋圖中嗰架鐵皮屋咁,應該得張床

我架將會泊門口,放三日假都去玩,三十呎長,又有廁所,又有廚房,幾好架
我唔清楚香港人要點先至可以擁有
我呢邊一半鄰居都有

有時有job 要外出,我d同事會拖架去,又有廁所,正

仲有,我lunch time 去打golf 放工去ski
同事去釣魚添

我d平民咋,但生活還好

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LittleRoxie 發表於 18-10-24 08:53

原來香港真的有旅遊車

我之前搵過全港露營資料架,全港只有兩個可駕車直達(因為我小朋友細,所以專攻有車直達的地方),西貢那個仲好快full,只有1x個位。
如果其他露營地點想駕車直達,就要搵私營,即係要比營費。

方便、又靚既政府露營地點如:貝澳、灣仔,你都應該知好快已被人攻佔了。

最重要,我覺得JM都係講下其他國家既優點,唔係話要批評香港冇營地既。咁外國地方地大物博,照道理露營地點比香港大、多,都唔係好難理解呢。大家都喜愛郊外活動,交流下,大家無謂動氣。

珍珠宮

回覆樓主:

我反而想知係香港做開文職OL移咗民去到新地方可以做咩?

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LittleRoxie 發表於 18-10-24 09:16

人地話香港冇旅遊車

香港近年都開始有露營車,但地點唔太吸引或貴吧,始終不是潮流。
唔係外國可以租架車去唔同營地玩,香港通常都係私營,2-3000一晚,更要指定地點,唔可以開去唔同地方。

有,但玩法不同吧。

我唸喜愛露營的不愛香港的露營車玩法,露營車較適合不常去露營但又想試玩下靈營的人吧。

子爵府

移左3年多。
積極地由min pay工跳左几轉跳到主流的中階層。叫做有餐安樂茶飯食。可以用 “成功”兩個字去形容呢個中年移民既結局。自豪我同老公呢几年靠自己一步一步咬實牙關行過難過既階段。

男爵府

整完蛋糕,同女玩完再lunch。返到嚟變咗講camping嘅?
之前見住英/歐jm講shopping都好地地架

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大將軍 發表於 18-10-24 08:44
可能我中文差掛
又或者冇乜認知,我冇朋友喺香港有旅行車
如果有,我都想見識下

其實香港較方便,所以唔需要用到caravan一路咁玩,同埋唔流行咁樣玩幾個禮拜,我住英國,有鬼佬係會揸埋去歐洲個邊玩,我朋友就試過揸去西班牙

我明白大家分享原意係想比啲想移民嘅人正面去面對新環境,不過唔知點解,個位同學特別激動

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-10-24 07:29
好煩囉,我呢啲準備移民的人,想搵下同道中人,睇下大家的經驗
點知入到黎又係見到啲人踩移民,借啲咦又要 ...

我未移民之前就有上BK,我好慶幸個陣識到一班英國媽媽,包括有已經回流,佢哋個個好positive,又會分享下心得,等有心理準備

好似我未嚟之前就知道揸車係必須要咁濟,但學車貴,經過一輪資料提供,我就係香港學車,考埋個車牌,用香港牌直接換英國牌,唔駛再考試

亦都好攪笑咁,係呢度識到對姐妹,個家姐嘅老公個邊嘅家人,同我大姨個邊係認識仲住我呢頭附近,有時會約出嚟飯局

水晶宮

麵包超人^o^ 發表於 18-10-24 09:12
我反而想知係香港做開文職OL移咗民去到新地方可以做咩?

想同樣做文職英文一定要有番咁上下,如果英文ok就算冇文職做,做地產或保險經紀又得,讀幾個月書考個牌⋯⋯唔肯讀書的只好餐廳超市打散了。
基本上幾個移民國家都唔夠勞動人工,去讀個專業課程進修下,好多工作可以做
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

stkyo 發表於 18-10-24 06:46
你咪理佢,根本就係搭錯線,我睇到個位JM原意係想表達「好多人話(外國)悶,其實佢地冇出去explore」個位 ...

你真係好啱,咪理佢,香港而家最恐怖就係咁,想好好地傾下都唔得

大宅

stkyo 發表於 18-10-24 14:24
我未移民之前就有上BK,我好慶幸個陣識到一班英國媽媽,包括有已經回流,佢哋個個好positive,又會分享下 ...

你真係好好彩喎,大約一年前我又喺到問關於移民生活,好同唔好都想準備下,但有d人都好大壓力講嘢硬崩崩架,我問咁實際遇到咩困難令生活唔開心呢?就答你去到未知囉!
我都有嘗試在港考車牌先,不過肥咗

大宅

bosch 發表於 18-10-24 07:27
我一向有睇香港人同外國人移民既post, 唔少香港人係比較負面, 被動, 唔想跳出個comfort zone, 住外國仲帶 ...

你講得啱!我覺得好多成日移左民成日呻被歧視既人,呻因為唔係當地人而工作上無得發圍果啲人,好多時係自己無努力去融入當地生活,又無因著當地需要去增值自己,稍有唔如意就通通推落歧視呢張wild card度。好似我响呢邊有時去果間中國人開既tapas bar食野,個中國人同我呻佢地頂左間舖嚟做後,有啲巳往30年每日都幫襯既客就唔再嚟,佢立即二話不說就話因為舊客唔鍾意中國人做,但從無諗下其實可能係食店既食物比以前差,有咁既諗法點會有進步?!

大宅

大將軍 發表於 18-10-24 09:00

辛苦了,幾個campsite,同埋圖中嗰架鐵皮屋咁,應該得張床

想請教下通常玩得caravan都唔係短線旅行,玩行咁上下日子,沖完廁果儲埋果堆‘人體廢物’點清理?

我住歐洲,上個假期都想租架玩5日試下,但發覺原來好貴,仲貴過住hotel, 後尾又諗過呢種,平少少,但無廁所,你好似好有經驗,可唔可以分享下,唔該曬!

男爵府

2018復活節勳章

回覆 MSAA 的帖子

我識得D老香港 其實都係三十零
佢地屋企係長期播TVB
通常2公婆都係香港上一代移民 佢地十幾歲過來
真係可以同返成班香港人/華人玩
不過我公司 (UK & Ireland) 都係得我一個華人
所以我一定係迫住同local做朋友
不過英文進步得快 同容易螎入當地

至於有JM話做開文職移民可以做咩
本身要睇你英文程度
工作上同日常生活唔同
我諗大部份香港人都應付到工作上既英文 因為你會知自己做緊乜
反而日常吹水會比較難 因為無特定內容
真係要住耐D 慢慢catch up

BTW, 其實呢個鋪都係想分享吓移民后既生活
有JM極力推廣香港有幾好 大可以開過個新鋪講
大家講既露營或者road trip都唔係同一樣野
無必要放埋一齊討論
唔通我同你講我住歐洲
揸車落英, 法, 意 road trip, 你又同我講

揸車去新界,九龍, 港島玩咩

男爵府

LittleRoxie 發表於 18-10-24 09:16

人地話香港冇旅遊車

不如你另外開個 topic 同大家 share 你的港式玩樂方式啦。
相信好多人有興趣學下嘢。

伯爵府

bluetulip 發表於 18-10-23 20:20
回流/抗拒移民的 jm 的思想一樣得意,好似生活係外地一定係悶、慢、頹、二等公民、被人歧視、唔方便、無啖 ...

佢地真係好奇怪,首先就講錢,一定搵唔到香港咁多,我同意,但其實移得民都唔會下下講得咁物質,
跟住又話人歧視呀,無聊剩,講到外國一文不值,自己唔選擇就算,硬係要入移民post 到左彈右彈

但講親d 有錢佬、領導、高官都移民,佢地又識講人地有權選擇自己嘅生活架噃

首頁

尾頁

跳至