自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

伯爵府

jojodic 發表於 18-10-23 08:17
我記得以前你都已經覺得移民生活好辛苦,長此下去都唔係辦法,不如計劃下仔女大咗佢地寄宿,你主要香港生 ...

bk人海忙忙,你咁都記得我。 真係人間有情。 我已計畫緊。 不過好快就可成日返了。我唔要求多,一年返三,五次就夠。

男爵府

有人移民星加坡嗎?覺得同hk分別大嗎?

大宅

little_chamo 發表於 18-10-23 07:48
因為香港只會用錢及階級去衡量人.
下一代會更勢利.

唔係喎我溫哥華的奶奶和auntie先係乜都講錢,甚至會問你搵幾錢,好可怕!香港親戚唔會咁。
其實我都想移民但我唔希望有一日我自己變到佢地咁

大宅

little_chamo 發表於 18-10-23 07:48
因為香港只會用錢及階級去衡量人.
下一代會更勢利.

無錯。

伯爵府

大力大力 發表於 18-10-23 07:00

我真是不明白,很多人移民說是為了下一代?

你咪又係講錢

外國空氣無香港咁污糟,用錢都買唔到
食嘅又放心d,空間又大d,如果細嘅小朋友過去連玩嘅時間都多d
響香港,淨係做功課溫書都搞到夜一夜要瞓覺啦

水晶宮

duckmouth 發表於 18-10-20 16:47
移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

移民半年,我淨係掛住d食物。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

我自己未響外國生活過, 但早年都有考慮過移民, 最後都無實行, 感覺犧牲太大, 其實移民與否各有好壊, 好處多還是壞處多視乎你在香港本來的生活質素如何, 家庭觀念有幾重。外國地方大空氣好, 但在港我行落街乜都有, 有工人用, 有司機接送, 老朋友又多, 父母又住得近, 雖然居住環境係比較細, 但一家人又住得幾多地方? 對我來說有兩千尺左右我已心滿意足, 再大可能仲唔慣; 香港街上的人車是比較多, 但也因為人多, 才會有那麼多的商鋪食店, 真的要遠離市區, 在香港要上山下海也不是沒有選擇吧, 若是有時間有心情, 去外地旅遊渡假一頭半個月也不是難事。

當然, 我覺得如果人後生, 又慣左我行我素自己生活, 轉一個生活環境代價唔大的話, 也是一氣可行的路, 即使後悔又唔係話唔可以返轉頭。但像我人到中年, 要做第一代移民所要面對的文化衝擊太大, 唔係話你移左民就會變左個外國人, 有好多你本來唔多會做的事情, 過到去你一樣唔會做; 外國人價值觀就算做清潔工人都唔會被人覺得低人一等, 作為香港長大的父母, 雖然也會慬得尊重別人, 但內心還是不希望自己的子女會去做苦力工作吧。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 18-10-23 13:27
你咪又係講錢

外國空氣無香港咁污糟,用錢都買唔到

那為什麼香港男人女人,是全世界最長壽呢?

男爵府

BK Milk勳章

babybaby69 發表於 18-10-23 13:05
唔係喎我溫哥華的奶奶和auntie先係乜都講錢,甚至會問你搵幾錢,好可怕!香港親戚唔會咁。
其實我都想移民 ...

因為佢哋係中國/香港人。我自己都好care錢,所以更唔想仔女似自己。
又放假!!!

男爵府

BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-10-23 14:38

那為什麼香港男人女人,是全世界最長壽呢? :joy ...

長壽有什麽用?OT都去咗20年青春。
有幾多人可以真正過休閑寫意嘅生活?在香港住,“快D快D”已經係口頭禪,出街又要快,食飯又要快,人都癫

Bbpig2014    發表於 18-10-23 15:45
Bbpig2014    發表於 18-10-23 15:44
Bbpig2014    發表於 18-10-23 15:44
又放假!!!

伯爵府

大力大力 發表於 18-10-23 14:38

那為什麼香港男人女人,是全世界最長壽呢? :joy ...

長壽唔開心又有咩用呢?

伯爵府

little_chamo 發表於 18-10-23 14:47
長壽有什麽用?OT都去咗20年青春。
有幾多人可以真正過休閑寫意嘅生活?在香港住,“快D快D”已經係口頭禪 ...

OT 響外國真係唔「流行」
放工返屋企起碼可以休息下,有返親子時間
響香港隨時要繼續work at home

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-10-23 10:45

其實係外國都可以拼可以有事業。我見bk好似大部份係 ...

同意同意,只係我諗有好多人未必可以將自己專長用喺其他環境又有一樣代遇,可以就當然最happy ! OT 嗰到可惜我老公放工都唔早啊!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

大力大力 發表於 18-10-23 10:50

同意~

我都覺得自己開心咪ok囉,香港同外國各有各好處,即使有錢同+×哥終其一生都在香港生活,相信香港真係有佢嘅魅力

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

green_flower 發表於 18-10-23 11:31
有人移民星加坡嗎?覺得同hk分別大嗎?

我去左新加坡
好處係呢度無咁迫
小朋友讀書(P1)輕鬆,無功課㗎,書都多數留喺學校。有默書測驗,但唔洗温好多野。
政府真心為人民著想,好似立例出年起嘅樓唔可以細過900尺。
壞處係長年都熱同無香港咁多美食娛樂。買野要比税,無言論自由。不過我就算喺香港亦唔係成日講政治嘅人,所以對我影響唔大

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

AppleDeeDee 發表於 18-10-23 15:50
我去左新加坡
好處係呢度無咁迫
小朋友讀書(P1)輕鬆,無功課㗎,書都多數留喺學校。有默書測驗,但唔洗温 ...

其實每處地方, 都一定有好處亦有不好處,看看在哪個地方比較適合自己生活~

我較著重儲蓄多些錢作為退休生活,香港人口密集賺錢容易稅率低,所以絕對適合我~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-10-23 15:54

其實每處地方, 都一定有好處亦有不好處,看看在哪個地方 ...

香港適合你無問題,咁人哋亦都可以覺得外國生活適合佢哋,不過唔該你唔好走嚟叉能廚人哋話為下一代移民,你有你想法,人有人想法!

首頁
56789...15

尾頁

跳至