自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-10-24 21:13
其實去到新環境,點樣都一定會人生路不熟,早已移居當地的朋友如果可以share下經驗,係真係好helpful!
我 ...

可否講移民去邊?

大宅

我想講,移民唔係關乎對與錯,香港還是外國好,移民係因為外國的生活較為適合。有人覺得香港生活好好,好方便,有衝勁,賺錢機會可能較多,好適合佢哋;我較喜歡外國的空間,自然環境,生活步伐。我移左民都大約十年,我覺得決定,對於我和家人,都係正確,老公雖然要放棄有前景的職位,有D朋友覺得我哋好傻,但真的,外國俾到我哋的生活,香港確實係俾唔到,當然香港一些東西,外國係無的,看你的價值觀怎樣,移民的決定,值唔值得取捨

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

jeanne1120 發表於 18-10-24 23:12
謝謝妳呀!
其實我係知呢度有其他國家版區
之前plan 緊移民時已經有去睇!

冇辦法,移咗民就有另外嘅世界。外國嘅論壇更切合我嘅生活。上來中文論壇只不過係因為想keep住使用中文而已。咁好似你呢d未移得成嘅又唔怕聽吓香港有乜好嘅,或者仲可以臨崖勒馬。

而家公海移民post,集合咗世界各地嘅會員先有咁熱鬧。但分返開每個國家,一樣人氣細。可以嘅話唔好將外國籠統為一體。有心移民就集中留意某個國家嘅生活,否則你亦只會得到“籠統”嘅答案。
你今日backup左未?

大宅

大將軍 發表於 18-10-24 21:15
歐洲人少大SUV/truck
大多用caravan (即係個camper 自己可以行)
呢種set up 方便,一到campsite 可以即 ...

倒個 cassette個下好有壓力喎,咁多日

大宅

Ashleycorina 發表於 18-10-24 21:49

我都想入來分享,但又見到佢呀我 ...

我初時都唔知同一人,講講下就發現唔對路,後知後覺

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

stkyo 發表於 18-10-24 23:24
好耐之前我已經下定決心唔會喺呢度公海講外國任何嘢。 《《《 你令我諗起一位移民澳洲嘅會員,好似叫豬媽: ...

我都記得呀!不過我都覺得佢多事咗。佢好似有教過人地點去移民澳洲。移民第一個條件就係能夠自立。想移民嘅唔識自己搵路數?有心嘅自然會搵到去BK澳洲版。搵唔到嘅或者應該考慮唔好移民,免得去到連電費都唔識交。假如喺公海因為同我傾咗兩嘴就走去移民,雖然牛唔飲水唔禁得牛頭低都唔關我事,但都唔係幾好囉。
你今日backup左未?

子爵府

mugtaitai 發表於 18-10-24 21:57
我諗呢樣係睇返你開咩戶口,唔同銀行或者有唔同要求,但基本上 debit card 就係張 ATM card,好普通嘅戶口 ...

我應該會呢兩年安排小朋友出國留學,想了解多d唔同方法預筆每個月零用錢比佢⋯

子爵府

眼訓 發表於 18-10-25 00:01
冇辦法,移咗民就有另外嘅世界。外國嘅論壇更切合我嘅生活。上來中文論壇只不過係因為想keep住使用中文而 ...

我其實會移民架啦,residence visa已經批左。
走的機票都已經訂左!所以唔會臨崖勒馬架啦。

我有睇我要移的國家的資料架啦,同埋我老公都有入d 相關的fb group,有好多當地新移民(但都係非華人)在group內,我都打算會入架啦。呢度bk 只係我其中一個會睇的地方,我唔係專登在這裡搵移民資料,係咁o岩見到有就睇下而已

子爵府

stkyo 發表於 18-10-24 23:26
可否講移民去邊?

sorry 唔方便公開講,驚講左會有人認得我
可以講既係,都係一個英語系的已發展國家

公爵府

artroboy 發表於 18-10-25 14:16
我應該會呢兩年安排小朋友出國留學,想了解多d唔同方法預筆每個月零用錢比佢⋯
...

小朋友幾大?將會寄宿還是自己住?平日嘅理財能力如何?

我仔而家都留緊學,佢大學了,平時理財都算謹慎,我放心留錢比佢,而家我每年一筆過比晒成年嘅學費加生活費比佢,佢喺當地銀行開左戶口,大筆嘅學費同屋租就開支票,平日買餸同零用就多數用戶口附送嘅 debit card,舊年銀行終於批左一張低額 credit card 比佢,而家佢可以用來買嘢儲下分

首頁

尾頁

跳至