自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

litttle_o 發表於 18-10-21 08:51
手機有問題,打左一大段野無左。總之,移民一代一定有犧牲㗎啦,睇下覺得為乜同值唔值。移民二代一般都適 ...

一直糾結、為左下一代自己要咁辛苦犧牲好大、我真係唔夠偉大

象牙宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 18-10-21 16:23
未返學果個一齊返,返學果d 奶奶同老公睇,佢地Easter , summer 都有返,淨係呢到都3個月
...

嘆。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

移左十年!係呢邊結婚同生仔!初初好想返香港,而家情願去第二度旅行都唔返香港!返去係為左探屋企人!

最近聽親戚講香港啲小朋友讀書問題,好慶幸自己啲細路可以係呢邊成長!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 我愛Corina 的帖子

分開半年,你老公ok?我老公唔制,所以唯有我陪佢留港,
仔女在外國讀書。

大宅

回覆樓主:

咁其實大家總結覺得移民係好定唔好???還是覺得都係香港好啲?

子爵府

我自己未移民,但移民申請已批,即將移民
所以見到呢個topic 就即入黎睇下啦

我其實都有少少擔心呢個問題
我自己生活可以好多完化
我喜歡方便、shopping,也喜歡適度的熱鬧 (但香港人多已超出我可容忍的上限,同埋我也不喜歡夜生活)

另一方面我也喜歡大自然,有山有水…打算去到會成日去行山、去national park,買架單車周圍踩,又會發掘多d跑步路線...所以其實移民後的生活我都好嚮往
家務唔太擔心,因為在香港都已無工人,家務都習慣左自己做,去到老公又話可以share 下做家務…大不了就間中請cleaner!

但好多野真係去到先知適唔適應… 例如自己英文已荒廢不少,去到又要pick up 返!同埋一定有好多野要重新學點樣做,例如去邊都駕車、架車壞左點處理;病左一定要搵家庭醫生先,買藥另外買…

所以都有點擔心…反而老公好淡定,因佢已在外國生活過多年,佢就無問題!

睇到呢個post 都有點安心,我估,只要我願意、努力,唔好收埋自己,應該假以時間都可以融入外國的生活既!

子爵府

duckmouth 發表於 18-10-20 16:47
移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

移左15年,回流hk6年啦⋯⋯其實我掛住外國多d,果邊有好多唔同野食:意式,美式,韓式,日式,越南,泰國,東南亞,港式,中式乜都有。反而香港d野食越來越貴。講方便就睇你點睇囉,香港搭公共交通工具方便,但外國開慣車,其實開車有開車嘅方便,係屋企掉哂d野上車,開車去到dshopping mall又易搵位又免費泊嘅,買完野又係掉上車,唔使逼巴士地鐵。

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-10-21 04:48
只掛住street food.
如果唔系家人在港,我唔想返,人多車多,空间太少。

Yea 掛住街邊燒賣魚蛋,云吞面;其他飲茶食飯外面都有。番香港只係想同家人朋友聚舊

男爵府

litttle_o 發表於 18-10-21 08:36
Sorry , 太長要分3次出。 揾小朋友興趣專長,唔係我地亞洲家長個隻死谷爛谷,揾完可能個小朋友鍾意揸火車 ...

我都係喺澳洲。你講呢樣係我最欣賞佢地的地方。香港人其實階級職業歧視好嚴重。讀吾成書就好似冇哂前途希望。呢度無論plumbers, cleaners 可以有很好外入,亦吾會自卑。佢哋唔會用職業外入去衡量一個人。對我自己係一個很大反醒

公爵府

jeanne1120 發表於 18-10-22 13:03

移民澳洲啱你。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

bosch 發表於 18-10-21 22:17
移民就係將自己既生活同文化連根拔起. 如果有比較, 就會覺得生活質素下降.

有 d 人去到外國, 一樣可以有 ...

試過將香港果套搬去外國咁做, 即係例如乜嘢呢?

公爵府

Happybabyhbb 發表於 18-10-22 13:32
移左15年,回流hk6年啦⋯⋯其實我掛住外國多d,果邊有好多唔同野食:意式,美式,韓式,日式,越南,泰國 ...

系,仲要菜式正宗!有平有貴。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

jeanne1120 發表於 18-10-22 13:03

你有無仔女架呢?

子爵府

choleba_by 發表於 18-10-22 11:52
咁其實大家總結覺得移民係好定唔好???還是覺得都係香港好啲?

我覺得移民後係搵唔到錢, 只可以搵到低人工低職位的工種。 搵錢唔駛講一定係香港正!
但生活質素香港呢邊就完全欠奉。

所以好難取捨。

個人認為要儲起一大舊錢至好講移民

男爵府

回覆樓主:

移民到加拿大2年了,生活比响香港開心得多,尤其見到小朋友唔駛响壓力底下愉快學習,可以無憂無慮享受童年,我覺得好值得。見到勁多朋友响FB呻小朋友讀書好辛苦好大壓力我都不便多言。
冇乜動力想返香港,只係有時口痕,掛住掃街既味道。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

soso1227 發表於 18-10-22 10:53
回覆 我愛Corina 的帖子

分開半年,你老公ok?我老公唔制,所以唯有我陪佢留港,

我唔係直接留半年,係兩邊走,我老公亦返左兩次香港,ok呀。

大宅

早十年嘅時候好掛住,因為好多嘢無得食無得買。但依家網購容易,而且華人超市入貨都好新,又開咗好多新唐人餐廳呀,奶茶呀,小食嗰啲,所以依家唔會太掛住lu。

子爵府

畀面勳章

啱啱回流加拿大,都會掛住香港嘅方便,夜晚忽然想食雪糕可以即落樓下7仔買,仲有就係屋企有姐姐,唔洗做家務。
但生活環境加拿大真係好好多,行出屋外抬頭一片藍天(好天時),唔會周圍高樓大廈,去到邊都逼滿人,兩個小朋友返學開心,完全唔願返香港讀書。
當然搵錢同香港冇得比,但我同c6都係簡單嘅人,唔追求物質,所以ok呀!

男爵府

我會掛念親友多過食物, 當然香港美食非常吸引, 而我住的城市沒太多亞洲美食。 但幾年前回港, 想吃的東西都太貴了, 有點捨不得吃!!
其他的衣, 住和行都習慣和適應了而覺得很舒服。

首頁
23456...15

尾頁

跳至