自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

eziznw 發表於 18-10-21 09:32
所以好多華人都會供小朋友讀私校,去到邊度,校風好緊要,影響小朋友讀書緊唔緊要心情同態度。也有好多人 ...

好既私校價錢係香港頂級國際學校價錢,所以嚟之前係諗呢邊讀書好d,點之嚟到發現唔係,要讀私校先掂,但比得私校錢,點解唔留傀香港讀國際啫,咁我咪唔洗犧牲囉,呢個係我一直以嚟既心結

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

移民英國13年,最初勁唔慣,成日打電話比阿媽喊

我對食無咩太大要求,最頂唔順英國嘅天氣,又無朋友,後來慣咗,又成日參加親子班識咗好多朋友,而家無乜掛住香港,以前好鍾意食嘅而家返到香港都唔點食

禁止訪問

男爵府

litttle_o 發表於 18-10-21 10:20
好既私校價錢係香港頂級國際學校價錢,所以嚟之前係諗呢邊讀書好d,點之嚟到發現唔係,要讀私校先掂,但比 ...

有無考慮Catholic School 呀?我聽聞學費還可以。

利申:我明你,我女女都係會入私校。

男爵府

duckmouth 發表於 18-10-20 16:47
移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

有掛住食物 但住左外國7,8年 通常揸車出入 超市商場泊車免費 反而返到香港就覺得雖然交通方便 但都係唔及揸車方便同埋香港泊車太貴(同我呢度比)

伯爵府

bosch 發表於 18-10-21 08:35
冇乜....

間中見人地整到好野食咪又想食, 抄橋又整黎食, 但又冇話掛住d 野食. 平時超巿有乜咪食乜, 我對 ...

冇錯。你的想法全對。 唔想做就唔好做,要求降低。

我就係覺得生活質素直線下降。要求已低冇可低。日日最開心的時光居然係上床瞓嗰一刻。最痛苦的一刻就係朝早起身。因又要重複一次昨日做的事。

我都唔敢再去追究人生意義。日日勞民傷財格。

wcpcelia    發表於 18-10-22 12:09

大宅

litttle_o 發表於 18-10-21 10:20
好既私校價錢係香港頂級國際學校價錢,所以嚟之前係諗呢邊讀書好d,點之嚟到發現唔係,要讀私校先掂,但比 ...

明白明白,我係果邊長大,好明白你講緊什麼。只可以安慰自己在香港好的國際學校學位一位難求。有冇考慮過回流返黎?

大宅

Reminder 發表於 18-10-21 10:26
移民去了那個國家?

澳洲

大宅

eziznw 發表於 18-10-21 11:02
明白明白,我係果邊長大,好明白你講緊什麼。只可以安慰自己在香港好的國際學校學位一位難求。有冇考慮過 ...

本來有諗回流,但見到份施政報告又卻步,自己一個去唔緊要,但要考慮小朋友

大宅

Reminder 發表於 18-10-21 10:26
移民去了那個國家?

唔係去邊既問題,係中年移民既問題

大宅

我係97移民,住外國7年幾,讀埋個degree就雞咁腳走返香港。到而家屋企人其實全部響果邊定居,得我一個留港結婚生B,我自己父母一年都返下嚟幾個月咁。

當年後生超頂唔順咁悶又無好味嘢食。我自己中意人多熱鬧行街呢d (但不喜歡多B6)。咁多年返返香港,由未婚到而家做阿媽,我仍然選擇留香港,小朋友入了直資,有外籍同學,感覺有點像國際學校但又有中文。我唔想咁快返去,自己都讀過果便公立中學大學又做過嘢,我會俾小朋友一個選擇,如果佢喜歡香港就留呢度讀大學做嘢,佢喜歡果便,我就陪佢一齊過去。

大家既然已經移左,就儘量enjoy life ,減少家務,識多d朋友,享受每一天。

禁止訪問

大宅

litttle_o 發表於 18-10-21 08:28
事業上,我已經好好彩揾番自己個行,但自己英文唔好,深知無乜機會,唔係話要上位升職,就算轉工都有困難 ...

我諗我情況同你好似,叫好好彩做番本行,但自問英文一定無native 咁好,network 又唔同,過左來澳洲差唔多一年,成日都諗拎到citizenship 就番去。
其實呢邊稅重,大家都明白升唔升,稅後差唔多,但可能係未能放低係香港事業心。

男爵府

外國飲茶點心,茶餐廳被香港的好食;華人超市乜都買到。

象牙宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 18-10-21 10:09
掛住香港親戚好友所以我一年會返一兩次香港,今年有一半時間係香港
...

你仔女邊個睇?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-21 15:12
你仔女邊個睇?

未返學果個一齊返,返學果d 奶奶同老公睇,佢地Easter , summer 都有返,淨係呢到都3個月

子爵府

回覆 duckmouth 的帖子

都認同大家所說, 回香港真是人太多, 哈哈

男爵府

陪月勳章

litttle_o 發表於 18-10-20 20:48
有,移了近3年,超頂唔順。唔只生活上、還有價值觀的沖擊,舉目無親的寂莫。我移左之後對生活都無咩passion ...

你移左去邊到呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 18-10-21 10:41
冇錯。你的想法全對。 唔想做就唔好做,要求降低。

我就係覺得生活質素直線下降。要求已低冇可低。日日最 ...

移民就係將自己既生活同文化連根拔起. 如果有比較, 就會覺得生活質素下降.

有 d 人去到外國, 一樣可以有港式生活, 唔多唔少睇d 人點去追求呢d 生活, 當然都同生活地方有關係.

我都試過將香港果套搬去外國咁做, 諗番真係自己玩自己.

大宅

twinmouse_yy 發表於 18-10-21 13:49

我諗我情況同你好似,叫好好彩做番本行,但自問英文 ...

係,我諗我都重有事業心先有d難過

首頁
12345...15

尾頁

跳至