嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb食唔到三文魚,食親都嘔,其他魚又食到,得知寶石魚dha高,但唔知是否適合bb食用? thanks

回覆 leungmui08 的帖子

Hello leungmui08,魚有豐富既DHA,對bb神經系統發展有幫助。除左三文魚之外, 寶石魚、沙甸魚、紅衫魚、䱽魚都好岩bb食架。 但要留意唔同種類嘅魚蛋白質含量都唔同, 每款都要俾bb試至少3日, 觀察有冇過敏先再試新野呀!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-23 17:27
回覆 leungmui08 的帖子

Hello leungmui08,魚有豐富既DHA,對bb神經系統發展有幫助。除左三文魚之外, 寶石 ...

請問7個月bb可唔可以用三文魚煲粥仔?或者碎肉粥?

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

Hi EudyptulaMinor ,肉/魚/蛋/豆類食物含豐富和容易被人體吸收嘅鐵質,7個月bb已經有一定吞嚥能力,盡量每餐都俾有瓜菜+肉/魚/蛋/豆(煲林)食物俾BB,建議選擇甲基汞含量較低(1斤以下)魚類,例如:沙甸魚、三文魚、比目魚、寶石魚等、紅衫魚、䱽魚、馬頭、大眼雞都好岩BB食架。未試過新食材份量要由少開始,連續試3日,睇下BB會唔會有過敏。BB每餐食到幾多固體呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-22 11:36
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

Hi EudyptulaMinor ,肉/魚/蛋/豆類食物含豐富和容易被人體吸收嘅鐵質,7個月 ...

每日一餐固,但未完全可以代替一餐,固後兩個鐘要補少少奶
EudyptulaMinor 發表於 18-11-22 15:21
每日一餐固,但未完全可以代替一餐,固後兩個鐘要補少少奶

6-8個月BB仍以奶為主,媽媽按BB胃口唔需要強迫進食, 隨住進食固體份量增加,BB自然地會減少飲奶,當一餐食到有穀物+蔬菜+肉/魚/蛋/豆類,份量大約大半碗容量(250-300毫升中號碗),持續幾日唔再補奶,就代表可以用一餐固體代到一餐奶,媽媽加油!

別墅

leungmui08 發表於 18-10-20 20:33
bb食唔到三文魚,食親都嘔,其他魚又食到,得知寶石魚dha高,但唔知是否適合bb食用? thanks ...

有時我地蒸寶石魚食,都會比啲我女食。
會加啲落佢碗粥度或就咁夾比佢食。

首頁

尾頁

跳至