自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

BABYLV 發表於 18-10-21 08:44
說得對,真悲哀,讀K1就敢谷

可以樓主仔天資聰穎?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

vincielau 發表於 18-10-21 08:37
請問知唔知係乜原因學校咁喜歡考畫畫?
謝謝!

唔知道

早知就練多些畫畫,至少多dd機會入旺角男神校

我以前唔明點解咁多小朋友去畫班,而家明哂!

公爵府

2024勳章

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...

咁老師有無講過懷疑佢係資優, 有無介紹去邊度做 test?

水晶宮

starry_night 發表於 18-10-21 08:05
其實性格唔會變得到幾多,家長只可以盡量做多d
你諗下,你一星期俾左幾多時間佢spoon feed先可以做到呢d學 ...

水晶宮

spikenard 發表於 18-10-20 22:14
玩,玩多d你就知佢能力在那,你上面成大段文字離不開成績

眼只看重這點,又怎能發掘佢其它才能?

有興趣知多 d。可否講幾個例子?

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-10-21 09:05

唔知道

因為香港直私小學入學試法倒規定吾比揸筆避免幼兒過份操練

佢地又想考幼兒揸筆,聽指令,表達能力
旺角男神學校咪用英文叫小朋友畫畫
吾係叫佢畫到好靚起碼認到果隻嘢

樓字個仔係资優只不過未遇到佢個伯樂
高錕以前去超级市場都係去玩數字游戲
一樣玩到小數點後幾個位,佢加減乘除用晒

伯爵府

回覆樓主:

一日用左幾多時間伴讀認字?又有幾多時間出去玩?
可以join群體活動eg 足球班之類
學習同人相處

伯爵府

鴨鴨比 發表於 18-10-21 09:45
因為香港直私小學入學試法倒規定吾比揸筆避免幼兒過份操練

佢地又想考幼兒揸筆,聽指令,表達能力

真正既資優係自學成材,若樓主無刻意教佢認字/ 教左一兩次就識,咁就真係資優。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我見過gifted child. 根本唔需要學咩學咩,因為佢自己已經開哂自動波要睇咩書玩啲咩,佢會話返比大人知想睇啲咩書。

細個冇考啲cambridge/PTH試,因為佢小學面試時表現已同其他人唔同6唔係talkative而係說話比同齡小朋友成熟同有深度,所以老師好易睇出佢係有某啲potential。

好似樓主小朋友咁,academic係睇落OK, 對考直私唔一定有用。

我兩個仔都讀直資。今年我做左小一面試日義工幫手,見有小朋友未入課室已經喊(可能怕陌生怕分離),問佢叫咩名又唔肯講(其實問佢個名同佢講早晨都只係想warm up下佢), 呢種小朋友未面試都知佢唔會表現好,真係可惜。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

IloveJJ 發表於 18-10-21 09:58
係架,我自己就唔會去改變,因為我相信呢個世界需要唔同既性格既人,只係直資小學既制度帶咗呢個需求出嚟 ...

性格係可以慢慢改變,不過比學術更難。我朋友個仔以前一去陌生地方就喊,超級怕羞。佢日日帶佢落街玩,去唔同地方玩,依家4半歲,見到陌生人完全唔怕羞,有問有答。

不過學術能力就無樓主個仔咁好,因為佢用左好多時間去帶個仔出街見唔同既人,就少左時間理學術上既野

小朋友個腦就係得咁大、用多左地方學某D野,某d地方就會弱左。

珍珠宮

Teresa 發表於 18-10-21 09:59
我見過gifted child. 根本唔需要學咩學咩,因為佢自己已經開哂自動波要睇咩書玩啲咩,佢會話返比大人知想睇 ...

係態度取勝之道
入直私冇論個小朋友幾叻態度太怕羞太依赖父母真係輸九成

有朋友個仔同樓主個仔差吾多level,最敗筆佢係上門1on 1interview 班吾識同人交際到宜家連second in 機會都冇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得好多直私都唔鍾意收資優,資優生好多都有不同層面的問題,係仲難控制。
佢地鍾意收啲學野快+聽話受教的。

水晶宮

j87cheung 發表於 18-10-21 07:33
我想請問 當時你小朋友 同你一齊閱讀/依然視閱讀為興趣愛好,書不離手

到幾歲呢?

同我一齊閱讀。。。去到k2, k3乜都自己睇,佢小一開始睇chapter book, 有字唔識上網查yahoo字典

書不離手。。。去到小二左右,學校啲人笑佢係書蟲,佢就唔再書不離手

依然視閱讀為興趣。。。去到中一二, 但只睇想追嘅小說

之後只掛住打機上網,我覺得好可惜

伯爵府

ChristieMing 發表於 18-10-21 10:29
我覺得好多直私都唔鍾意收資優,資優生好多都有不同層面的問題,係仲難控制。
佢地鍾意收啲學野快+聽話受教 ...

佢地鐘意收能收能放既小朋友。會主動答問題但又坐得定。

樓主要係呢方面下苦功

水晶宮

SabrinaR 發表於 18-10-21 10:15

性格係可以慢慢改變,不過比學術更難。我朋友個仔以前一 ...

我仔細個in kg, 考小學都全軍覆沒, 因為佢唔同陌生人講野,超級怕羞

佢小學叩到間地區名校。。。因為考paper

但入了小學後就好多野講, 把口唔停, 上到中學,成日做MC, 大個同細個好唔同

大宅

vincielau 發表於 18-10-21 08:37
請問知唔知係乜原因學校咁喜歡考畫畫?
謝謝!
理論上,在兒童心情學上溝,畫畫是小朋友最易表達自己的方法。冇理由要吹谷,但在怪獸家長的影響下,一切已變質。

可恨可怕的是那是教育工作者,根本是看得出是吹谷出來的貨色,也接受,那就學校家長努力合力虐待兒童………還說優質教育……

首頁
34567...13

尾頁

跳至