自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jasprincess 發表於 18-10-21 13:53
我囡幼稚園時期都係睇到stage 5左右. K3 stage 9 不能想像. 我實在太out

我女K3時ORT睇到Stage 6~7, 其實我覺得ORT再上係d字多d,題材再科幻d,但又唔係話睇到再高level就等於叻d,唔需要同別人比較。我女到K3已經會自己揀書睇,唔係只睇kipper, biff, chip d故事。小朋友有自己閱讀喜好,睇多d唔同嘅書更好。我覺得Usborne Reading Library/ Library Collection, Judy Moody, Jeremy Strong, Storey Treehouse, Captain Underpants...好多都好有趣吸引。

男爵府

回覆 mastermama 的帖子

第時小朋友10歲8歲知咩叫壓力你怕唔怕
你期望咁高

男爵府

回覆 pumpumpurin 的帖子

你咁講一講真係。。

水晶宮

spikenard 發表於 18-10-21 10:52
例如去公園同小朋友玩,透過玩你可以知佢的創意思維,簡單的東西佢會唔會變化很多方式玩? 一大群細路中佢 ...

子爵府

回覆樓主:

好老實,唔知你點train個仔,但小心假資優。

咩係假資優呢,假資優係父母係小朋友細時不斷俾高level嘅嘢佢學,即係3歲學6歲嘢,佢夾硬記夾硬學開頭會以為佢好叻乜都識,到大約小二就見真章。因為冇再谷所以小朋友嘅表現冇以前咁亮麗,家長會以為小朋友懶,但其實係因為佢本身就係咁。

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-20 22:49
既然係超班馬,一於谷盡佢,搵私補單對單,上埋小一面試班,雙管齊下,目標是國際學校或神校,否則浪費咗 ...

咁谷法,要小心佢睇唔開,由其是內向既小朋友。

子爵府

親子王國15週年勳章

聽落你小朋友考 SFA 應該勝算大,但其他直私準則係 學術 Pass or Fail,即係就算你超班,都會同其他小朋友一樣 pass。其他直私仲會考社交禮儀、轉數,例如 TSL 會考「10 粒糖,有 5 個小朋友,每人幾多粒」,港同會考合作、分享,例如一盒顏色筆唔齊,你可以畀其他小朋友用你盒顏色筆。

當然,你依家要決定係報「學術性」定「活動性」學校,學術性例如 SFA、APS、DB,你就要多在學術上有點證書、活動。如果係報「活動性」如優才、救恩、王錦輝,建議多玩唔同活動,琴棋書畫,偶爾參加下比賽、義工。當然,你仲要培養一體一藝。Drama、社區中心活動等呢 d 大班小朋友一齊玩,會更容易令佢習慣群體合作,有自信。

子爵府

MommyPanel勳章

1998Ruby1998 發表於 18-10-21 17:08
聽落你小朋友考 SFA 應該勝算大,但其他直私準則係 學術 Pass or Fail,即係就算你超班,都會同其他小朋友 ...

資料實用

別墅

1998Ruby1998 發表於 18-10-21 17:08
聽落你小朋友考 SFA 應該勝算大,但其他直私準則係 學術 Pass or Fail,即係就算你超班,都會同其他小朋友 ...

我想揀學術型,因自知小朋友性格考活動型一定1st round out 走,想請教主攻學術型要考cert ?

雖然話就話有兩年時間先考學校,但真係想像唔到兩年後其實可去到咩level ,就好似ORT level 9 咁,唔敢諗我仔兩年後會讀再,咁深...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

4歲大,學術咁叻。 4歲大應該發展社交及自理能力為主

男爵府

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...

識有小朋友叻過令郎 很多, 又識有小朋友差過令郎很多

子爵府

yingdash 發表於 18-10-21 16:53
咁谷法,要小心佢睇唔開,由其是內向既小朋友。

我都想講你呢句但怕比人插到體無完膚

大宅

sunnymama2 發表於 18-10-21 12:54
睇完你咁講,覺得我個仔好差好差

個個小朋友都唔同,我啲意思其實係話俾樓主聽,唔使咁快幫小朋友定位,俾壓力自己和個小朋友,順其自然就得,人外有人,天外有天。我個囡中學啲簡介會,很多家長問學校有冇資源幫資優,校長話來得我間學校個個係學霸,如果係資優,老師一定係會發掘到,現在很多之前小學係學霸,來到見到個個都勁,好迷茫。

侯爵府

要比學術,一山還有一山高!
最好中英平衡。
趁小朋细,作多方面發展,同改善下缺點。

公爵府

szeszes 發表於 18-10-21 17:41
4歲大,學術咁叻。 4歲大應該發展社交及自理能力為主

同意,只有4歲,社交及自理是很重要,相同學術上,教了十幾年幼兒做老師的朋友也這樣說

大宅

初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

資優生一般英文理數勁,話頭曉尾,轉數快,性格方面比較倔....

我仔小二已經選去讀中大資優計劃課程

子爵府

spikenard 發表於 18-10-20 22:14
玩,玩多d你就知佢能力在那,你上面成大段文字離不開成績

眼只看重這點,又怎能發掘佢其它才能?

應同

大宅

補充:我從來唔谷小朋友學習,自由發揮,鍾意玩就玩,鍾意打機就打機,e+已經中學,學習上從來唔需要操心

大宅

BABA124 發表於 18-10-20 23:28
其實啲人成日以為人地叻就一定係谷,自己嗰個冇書缘就話自己仔女(emoji)️快樂童年.... 伴讀不知幾happy! ...

無錯,啲人唔抵得,自己個小朋友無咁叻,唔栽培就話我地怪獸

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 mastermama 的帖子

可以報下朗誦比賽、記憶比賽、漢語/Phonics拼音、兒童珠心算之類。雖然都係表演性質,但係凸顯到自身學術,再加學校自己嘅品學兼優證書,1st round 勝算非常高。你亦可以用呢 d 去報活動性學校,1st round 應該都會過,就睇你同小朋友鍾唔鍾意間學校。

首頁

尾頁

跳至