自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

IloveJJ 發表於 18-10-20 22:39
而家好多小朋友好叻既。
基礎其實唔難,佢雖然係K1,但實際係4歲,我仔K2都識自己睇恐龍小百科。
《基礎》 ...

其實係,我知好多小朋友都做到,佢繪本都算讀得唔錯,我最開心佢真係從生活到學到字,唔係只識讀書認字,最近我寫張memo返學校俾老師貼係手冊,佢竟然可以讀出九成字,我都估唔到

而且英文要追,我知有啲英文好嘅小朋友4歲已讀到stage 5-6,但屋企無語境好難搞

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我女當年都係咁上下年紀識咁多野, 佢本身學野快吸收力好所以學習進度快, 所以唔好以為樓主小朋友好特別而家真係有好多叻嘅小朋友, 想考到好嘅直私呢個程度亦係好基本

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 18-10-20 22:26
咁都算唔錯咋...好勁啦喎

去ek 資優版睇睇, 就知道資優小朋友係點

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...

既然係超班馬,一於谷盡佢,搵私補單對單,上埋小一面試班,雙管齊下,目標是國際學校或神校,否則浪費咗你個仔嘅資質。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

kwan_0128 發表於 18-10-20 22:47
我女當年都係咁上下年紀識咁多野, 佢本身學野快吸收力好所以學習進度快, 所以唔好以為樓主小朋友好特別而家 ...

其實係...我自己都知佢唔算特別叻,只係想知佢咁樣算唔算吸收力好、學習能力算唔算高?萬一考到/抽到一線深又谷嘅學校佢應唔應付到....唔想夾硬谷爆佢

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-20 22:49
既然係超班馬,一於谷盡佢,搵私補單對單,上埋小一面試班,雙管齊下,目標是國際學校或神校,否則浪費咗 ...

D英文同內向應該入唔到好D嘅國際學校,不如集中谷中英數學術同練大膽些,搏入神校啦。

複式洋房

gracelam 發表於 18-10-20 22:48
去ek 資優版睇睇, 就知道資優小朋友係點

弱弱一問,ek資優版是什麼?係邊

水晶宮

tell-me-y 發表於 18-10-20 22:45
坦白講
做你個仔真係慘

我會想死,一個小朋友谷到咁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

家下去搵認可既心理學家,排定隊,7歲做智力測試。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

mastermama 發表於 18-10-20 22:45
其實係,我知好多小朋友都做到,佢繪本都算讀得唔錯,我最開心佢真係從生活到學到字,唔係只識讀書認字, ...

其實ORT上到level 5,6之後再讀上去都只係字多d,唔會難好多。我覺得可以睇多d其他類型嘅early readers/ bridging books。

別墅

我唔介意別人話我谷,因我自己知道唔係,我無安排全天候興趣班俾佢,只係上緊畫班同剛開始上phonic ,只係從小開始伴讀,見佢有興趣就睇更多書

問心我都想更谷,上私補train oral ,上埋Cambridge 就更好,但我知自己仔性格,唔受呢套,所以只可盡自己能力教得幾多得幾多,當然去公園玩出外見識呢啲唔少得

珍珠宮

回覆樓主:

藝術,音樂,運動?
間間直私一定考畫畫
音樂琴就基本
運動游水四式

直私最鐘意考寫自己名

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我女k1都仲係唱歌做嚿飯

水晶宮

mastermama 發表於 18-10-20 22:55
其實係...我自己都知佢唔算特別叻,只係想知佢咁樣算唔算吸收力好、學習能力算唔算高?萬一考到/抽到一線 ...

坦白講你仔4歲嘅閱讀能力真係好普通,而英文亦比較弱,加上你話佢數理一般,而GAPSK係幾乎個個都考到卓越級架根本係豬肉cert冇任何代表一性。唔係想打擊你,但小朋友性格慢熱唔主動加上學術又唔突出,考直私完全冇優勢。不如平常心,唔好諗考唔考到,順住孩子嘅喜好和能力去栽培吧。有閱讀興趣有學習動力,去到邊間小學都唔會讀得差。

子爵府

應參加一啲群體活動,如跳舞、合唱團等,重要有表演機會的

水晶宮

畀面勳章

kwan_0128 發表於 18-10-20 22:47
我女當年都係咁上下年紀識咁多野, 佢本身學野快吸收力好所以學習進度快, 所以唔好以為樓主小朋友好特別而家 ...

絕對係
見過k2做小一閱讀理解
確有其事

男爵府

家境點先?
考學校係考家境多過考小朋友

禁止訪問

首頁
12345...13

尾頁

跳至