想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

super_cat 發表於 18-10-21 14:28
但今次成績幾好喎

點解會差咁遠, 你係私家定公家?

Qm私家,qm 醫生同我講,抽卵既野,真係random...

複式洋房

happymarriage 發表於 18-10-21 14:29
Qm私家,qm 醫生同我講,抽卵既野,真係random...

只係叫我繼續試

男爵府

happymarriage 發表於 18-10-21 14:30
只係叫我繼續試

QM嘅醫生就係咁,所以我怕我用埋最後一次機會都失敗的話,佢都係叫我繼續試

所以我想試吓去台灣,check 埋染色體或再有個ERA 嘅檢測,check 植入嘅時間適唔適合

呢啲喺台灣做平好多

大宅

好多人都話囊胚成功率高d,其實養到有囊胚都未必好事。我抽左兩次,一次9粒,受精5粒,成長緩慢,一定要養到囊胚,最終得3粒day5。第二次19粒,受精15粒最終得5粒day 5,全部都因為發展緩慢局要養到囊胚觀察,無一粒成長係跟到進度。。醫生話養到囊胚好多時都因為長展唔好,要養多幾日再睇有無留低價值。相反day3通常質素較高。我咁多粒全部都愈倍養愈差。醫生話反而有day3留低可以說明成長較好。當然我最終失敗左n次。只希望值入之後成長可以跟返進度。否則都可能係白果。

大宅

happymarriage 發表於 18-10-21 11:29
Day 3 有9個胚胎,跟醫生建議再養多2日,但有點後悔,好驚乜都無。有無JM 試過養到 day 5 無晒?我爬文見有 ...

我就是放了DAY 2,最後中曬兩粒!
當時情況係,養到DAY 3唔知得唔得,所以醫生話早一日植入,等胚胎在自然環境下成長!

大宅

cd20121103 發表於 18-10-22 16:32
當時情況係,養到DAY 3唔知得唔得,所以醫生話早一日植入,等胚胎在 ...

我記得你係陳志慧醫生度做。之前聽到有人講佢個lab唔得,所以先會養到第二日就植入。咁樣睇黎day2植入都未必唔好

大宅

紫葡萄 發表於 18-10-22 17:00
我記得你係陳志慧醫生度做。之前聽到有人講佢個lab唔得,所以先會養到第二日就植入。咁樣睇黎day2植入都未 ...

最好當然是DAY 3或5

不過,我無比較過其他,我純分享自己經歷

所以你要選一間有信心的醫院/診所做

別墅

happymarriage 發表於 18-10-21 12:18
你係邊度做?

我係深圳做呀

複式洋房

hilhil520 發表於 18-10-22 16:27
好多人都話囊胚成功率高d,其實養到有囊胚都未必好事。我抽左兩次,一次9粒,受精5粒,成長緩慢,一定要養到 ...

介唔介意講你係邊度做?

複式洋房

好多人都話囊胚成功率高d,其實養到有囊胚都未必好事。我抽左兩次,一次9粒,受精5粒,成長緩慢,一定要養到 ...

另外你有試過day 3放?

複式洋房

同埋你介唔介意講未培養到囊胚時,d胚胎grade 幾?

大宅

回覆 happymarriage 的帖子

威院公家

大宅

happymarriage 發表於 18-10-22 19:03
另外你有試過day 3放?

無一粒day3,全部day5。因為比正常分裂慢。所以培養到day3要繼續培養多幾日直到囊胚。有試過培養左7日先到day5程度。當時最後有雪到。因為其他day3起個grade一直跌。

複式洋房

hilhil520 發表於 18-10-22 19:18
無一粒day3,全部day5。因為比正常分裂慢。所以培養到day3要繼續培養多幾日直到囊胚。有試過培養左7日先到d ...

生長得慢,但佢都可以生長,放胎成功嗎?

大宅

happymarriage 發表於 18-10-22 19:09
同埋你介唔介意講未培養到囊胚時,d胚胎grade 幾?

好多粒由BB 級培養到cb級都有。。。。培養專家話愈養愈差。抽左19粒,有15粒受精本來好開心。。結果醫生話成長好差。。隨時全軍覆沒。。。最後養到囊胚得5粒可留。不過都係bc級黎...(d級唔會留),近乎窄界....

複式洋房

cd20121103 發表於 18-10-22 16:32
當時情況係,養到DAY 3唔知得唔得,所以醫生話早一日植入,等胚胎在 ...

你day 2個時係grade 幾胚胎?

複式洋房

hilhil520 發表於 18-10-22 19:24
好多粒由BB 級培養到cb級都有。。。。培養專家話愈養愈差。抽左19粒,有15粒受精本來好開心。。結果醫生話 ...

15粒受精有幾多變到胚胎呀?佢day 2或day 3有無問你培唔培植到囊胚?

大宅

happymarriage 發表於 18-10-22 19:19
生長得慢,但佢都可以生長,放胎成功嗎?

今次放左兩個鮮胎。bc同cb 囊胚 。抽蛋後6日先放。比正常多左一日。雖然。第一次驗血指數亦好理想。但未敢開心住。因為醫生話頭三個月都係只能靠佢自己成長。如果之後仲係進度慢。有機會係空心或者本質唔健康。目前等緊第二次驗血睇下升福如何。

複式洋房

hilhil520 發表於 18-10-22 19:32
今次放左兩個鮮胎。bc同cb 囊胚 。抽蛋後6日先放。比正常多左一日。雖然。第一次驗血指數亦好理想 ...

恭喜你呀!咁其實囊胚的成功率都高呀!第一次放就成功?
我後日就知有幾多個囊胚,希望唔會全軍覆沒

大宅

happymarriage 發表於 18-10-22 19:27
15粒受精有幾多變到胚胎呀?佢day 2或day 3有無問你培唔培植到囊胚?

其實day3既時候培養專家己經知道分裂慢。係無得我選擇養唔養到囊胚。而係一定要養落去睇下有冇繼續正常成長。day5只有day3程度。一定要養落去。最後day6-8先有day5程度。雖然慢左幾日,但grade數有b既都照雪。希望將來植入後可以追返上。所以唔一定到囊胚先好。 遇到 day3質素好。早d植入更有利。

首頁

尾頁

跳至