自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 18-10-21 14:45
冇需要,結婚先算

X 2

我就結婚都唔講, 女人一定要有些私己(老公不知道),以備不時之需~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

ahpoo 發表於 18-10-21 14:44
識左個男仔,男仔追佢,個女仔對佢感覺都ok,可交往,你地覺得幾時或者有無需要同佢講自己有層樓?
註:未知 ...

有大病就話要講,有樓咁平常洗乜講?香港大把人有樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

NatalieTY 發表於 18-10-21 15:02
咁少事都需要隱暪

如果個男仔都隱瞞,第日談婚論嫁時佢先講,你會有咩感覺?

初時以為佢冇樓,到結婚時佢才話有樓,當然會好開心囉九

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlemiss123 發表於 18-10-21 15:07
有大病就話要講,有樓咁平常洗乜講?香港大把人有樓

對~

病真係要講,否則對對方不公平~

尤其有錢,作為女方,洗咩比對方知~

買基金真係好傷

大宅

goat 發表於 18-10-21 14:52
婚前物業唔影響離婚分身家(我好似講得太遠),除非之後加名

係唔影響
即係婚前婚後 有名無名 一般情況 係可以照分身家

禁止訪問

水晶宮

唔會特別講。但唔會瞞

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得無需要講,唔一定要比對方知

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

層樓仲要供款嗎?要供就結婚前要講,費事影响第日家庭計劃, 唔使供就永遠都唔使講.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

我結婚前有物業。我有講比c6(當時男友)聽。咁我住係個單位度,好難瞞亦唔想講大話。
C6無特別上心。之後結婚我哋一齊再夾錢買過。我原本自己單位出租,租我keep。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

識左個男仔,男仔追佢,個女仔對佢感覺都ok,可交往,你地覺得幾時或者有無需要同佢講自己有層樓?

講5講俾男方知呢個5係重點!
點解要講?盤算男方一定5放個女仔走?係優點之一?係會比其他女人優勝?女方身價即刻升值十倍?千倍?如果男方主要係為左呢個原因而同自己講同個女仔結婚,你覺得係咪好事先?

當愛情夾雜左利益就會變質,你想咩?

選擇吾講既,男方會即刻走人?甘個女仔究竟對個男仔有乜價值先?

時代真係5同左,e+係要女人有層樓先綁住男人個人!但男人個心呢??又可以用乜來留住呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去到大家都穩定、想組家庭、傾婚後買樓定租樓嘅時候可以講
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

No need

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔洗講,就算結婚,都要記著層樓係自己名,唔好加名做底b妹

珍珠宮

是的 發表於 18-10-21 15:33
講5講俾男方知呢個5係重點!
點解要講?盤算男方一定5放個女仔走?係優點之一?係會比其他女人優勝?女 ...

就係怕會將事情變複雜,所以先有唔講既唸法!雖然知愛情唔應該計算,但現實世界普通人難免會唸多左

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

暫時冇需要

伯爵府

突然覺得香港好可悲 有層樓係外國來講都唔係咩特別事情 係香港講唔講都要一番計算。…

子爵府

唔講啦

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

ahpoo 發表於 18-10-21 15:47
就係怕會將事情變複雜,所以先有唔講既唸法!雖然知愛情唔應該計算,但現實世界普通人難免會唸多左:thinki ...

甘就吾好講住,記住5係永遠吾講只係e十吾講住,甘樣吾算隱瞞,只係時機未到。

我買過層樓,個業主係已婚退休女教師,佢老公由佢買左到沽出係完全5知有這個單位tim,兩公婆資產可以分得清楚係一件好事,何況未結婚既男女?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-10-21 15:07
X 2

我就結婚都唔講, 女人一定要有些私己(老公不知道),以備不時之需~

你係男人都甘講,一定啱!

首頁

尾頁

跳至