嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

請大家分享食譜,每日得粟米,胡蘿蔔,番茄,南瓜,番薯,豆腐配豬肉,雞肉,好似冇咩花樣,魚我BB唔係好鐘意,青菜就什麼菜都會加

別墅

Bb出牙仔未?
baby彤 發表於 18-10-21 21:33
請大家分享食譜,每日得粟米,胡蘿蔔,番茄,南瓜,番薯,豆腐配豬肉,雞肉,好似冇咩花樣,魚我BB唔係好鐘 ...

Hellobaby! 一般10個月BB一餐固體食物需包含穀物、蔬菜、肉魚蛋豆類、水果,媽媽都做得好好俾BB接觸唔同食物咁可以攝取各種營養素。蔬菜類可以加入節瓜、合掌瓜、西蘭花、紫菜、茄子、薯仔。豆類可以嘗試雜豆、扁豆。魚類含有豐富omega-3脂肪酸,可以加少少蔥煎一煎魚身黎僻腥再俾BB嘗試,有研究話每種食物平均要俾BB試至少8次先接受到個味道,加油! BB試咗食芝士、蛋黃、牛肉未? d都係好易配搭的食材黎架

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

請大家分享食譜,每日得粟米,胡蘿蔔,番茄,南瓜,番薯,豆腐配豬肉,雞肉,好似冇咩花樣,魚我BB唔係好鐘 ...

我個仔唔食足唔食米糊,而家8個幾9個月,我會煮bb烏冬/寶寶百味麵條,用半個洋蔥+肉碎(牛或豬),或者蕃茄紅蘿蔔+肉碎,個湯底會甜甜地,又可以整白汁,用滾水落一隻雞蛋再細火落奶米糊+BB芝士配恰好既麵條,BB食得幾開心,會啜啜啜咁食麵

別墅

可以考慮以下菜單。如果想要詳細食譜歡迎話我知。
麥皮加奶
無辣咖哩魚➕飯
番茄汁意粉或加無添加鹽吞拿魚
燉紅扁豆
炒蛋➕粟米
雞肉京蔥薯仔批
魚湯

別墅

2024勳章

PatrickBaBa 發表於 18-10-26 12:12
麥皮加奶
無辣咖哩魚➕飯

可以分享食譜嗎?謝謝

別墅

Shirleyfhl 發表於 18-11-20 03:18
可以分享食譜嗎?謝謝

Hello Shirleyfhl 媽媽,
當然可以。PM個電話號碼俾我我send條片俾你

大宅

PatrickBaBa 發表於 18-11-20 22:33
Hello Shirleyfhl 媽媽,
當然可以。PM個電話號碼俾我我send條片俾你

我都想要食譜,可分享給我嗎?

別墅

FionIp 發表於 18-12-22 19:26
我都想要食譜,可分享給我嗎?

你好呀媽媽當然可以啦!俾幾日時間我我寫俾你地

祝聖誕快樂!

洋房

PatrickBaBa 發表於 18-10-26 12:12
麥皮加奶
無辣咖哩魚➕飯

Hi 可分享食譜嗎? 謝謝

別墅

當然可以分享! 見下。

麥皮加奶
食材:牛奶300ml,快熟麥皮60g,提子乾或果仁(隨意)
做法:晚上睡覺前將食材放入一個有蓋的保鮮盒裡面,然後放入冰箱。第二日早上拿出來,倒入BB碗內,將碗放入一個裝有滾水的大碟裡「座」暖麥皮即可。可參考一下link (從1:30分開始):
https://youtu.be/SQxFJjTBaRU

無辣咖哩魚(或雞)➕飯
食材:三文魚柳50g, 青豆1湯羹,小洋蔥1/4個切粒,車厘茄4粒,紅椒1/6個切粒,香草半茶羹,薑蓉少量,椰奶50毫升,咖哩粉半茶羹,清水半杯
做法:油燒熱,加入薑和同其他蔬菜炒勻。加入咖哩粉,香草,清水,加蓋慢火煮大概10分鐘或至食材軟腍。將整塊三文魚放在材料頂部,加少許黑胡椒,再蓋上慢煮多10分鐘,或至魚肉全熟。加入椰奶,用匙羹輕輕壓散三文魚,加入米飯,搞勻即成。

三文魚配蕃茄意大利殼粉
食材:三文魚柳50g,洋蔥粒1湯羹,蕃茄2個(或紙包蕃茄半包),意大利殼粉半碗,蒜頭1粒切蓉,檸檬半個,茴香半茶羹,橄欖油1茶羹,Parmesan1茶羹,Ricotta芝士1茶羹,黑胡椒少許
做法:用檸檬汁浸醃三文魚塊,待用。油燒熱,炒香洋蔥,蒜蓉。加入蕃茄蓉,茴香,黑胡椒,加蓋,轉慢火煮大概10分鐘。煲滾清水,放入意粉。烹調時間按照包裝說明。將三文魚塊放在番茄醬上,續煮至魚肉全熟後用調羹輕輕壓碎魚塊
加入Ricotta ,Parmesan 芝士。加入煮好的意粉搞勻。可參考一下link:
https://youtu.be/bknMNBZs00w

燉紅扁豆
食材:洋蔥粒1湯羹,小紅蘿蔔半條切粒,細黃椒1湯羹,細蕃薯半個切粒,紅扁豆半杯洗淨,蕃茄蓉(tomato puree) 1湯羹, 紙包番茄半包,橄欖油1茶,Paprika, 1茶羹,小茴香(Cumin)1茶羹
做法:燒熱易潔煲加油,放入洋蔥粒,紅蘿蔔,黃椒,蕃薯。略炒。加入其他食材,搞混,加蓋轉細火煲大概30分鐘或所有食材變軟即可。可參考一下link:
https://youtu.be/-vzdccmBNNY

炒蛋➕粟米
食材:雞蛋1隻打爛,無鹽牛油少許,車厘茄2粒,粟米1湯羹,五香粉少許
做法:燒熱鑊,加入牛油,加入蕃茄,粟米,五香粉炒5分鐘。最後加入蛋漿直到蛋全熟即成。

雞肉京蔥薯仔批
食材:京蔥1/3條切段,蒜頭1粒切碎,橄欖油1茶羹,蔥頭一粒切粒,青豆1湯羹,雞柳1條切粒,薯仔2隻去皮1開4,無鹽雞湯半杯,無鹽牛油1湯羹,麵粉1湯羹,cream cheese 1湯羹,英式介辣1茶羹,百里香(thyme)半茶羹,Parmesan1西羹
駐:這食譜需要焗盤和焗爐
做法:焗爐先開200C。先將薯仔放入滾水煲15-20分鐘直到可以整薯蓉的軟度。燒熱煲,加橄欖油,略炒蒜蓉,京蔥,蔥頭,雞肉,青豆。當雞肉外面變白色時加入雞湯,麵粉,cream cheese,介辣,轉慢火煲大概5分鐘。薯仔飛水,加入牛油,搞爛到薯蓉。將雞肉汁倒入焗盤,然後鋪上薯蓉,上面加Parmesan,放入焗爐焗大概15-20分鐘或直到批面呈啡色。可參考一下link:
https://youtu.be/UqIpImLUnk0

魚湯
食材:西芹1/4條切粒,洋蔥半個切粒,紅蘿蔔半條切粒,薯仔1個去皮切粒,紙包蕃茄一包,無鹽雞湯300毫升,香菜(Parsley)1西羹,魚柳(任何品種)100克。
做法:燒熱煲,加入少許橄欖油,略炒西芹,洋蔥,紅蘿蔔,薯仔。加入紙包蕃茄,雞湯,香菜。加蓋,轉慢火煲至所有食材變軟。放入魚柳,繼續煲到魚肉全熟,用鐵羹將魚肉輕輕壓散即可。

別墅

留名

大宅

kissapplegirl 發表於 18-10-24 00:53
我個仔唔食足唔食米糊,而家8個幾9個月,我會煮bb烏冬/寶寶百味麵條,用半個洋蔥+肉碎(牛或豬),或者蕃茄 ...

想請教點樣整BB白汁?

男爵府

mlau216 發表於 19-1-8 17:15
想請教點樣整BB白汁?

我都係上網跟人哋整落,奶粉/人奶/牛奶+雞蛋+小量米糊就會似白汁,另外仲可以熄火後加芝士搞暈

別墅

mlau216 發表於 19-1-8 17:15
想請教點樣整BB白汁?

或者先落牛油,跟著麵粉,然後牛奶搞混

民房

麥皮加奶
無辣咖哩魚➕飯

可以分享食谱吗? 我宝宝都不爱吃粥。 谢谢恩

別墅

回覆 StephyC88 的帖子

可以呀媽媽! 食譜已登了在樓上。

民房

PatrickBaBa 發表於 19-1-26 21:50
回覆 StephyC88 的帖子

可以呀媽媽! 食譜已登了在樓上。

多谢晒 (emoji)

男爵府

請問邊度可以買到冇鹽吞拿魚?

複式洋房

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至