自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Chowying 發表於 18-10-22 00:59

錢就算啦, 我已經睇化咗

嘩! 間酒樓好衰... 少左份量應該減價...

食唔哂可以拎走回家做宵夜都好呀

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-22 10:52
我62都試過,迷上整面包,弊在全部都係類似野,用面包機整提子包、亞麻子包、芝麻包、合桃包。
佢中午整, ...

就係呢種感受!我可能都要好似呢到jm提議咁,由食物變壞再由阿媽親自掉幾次,佢先會收手。

wcpcelia    發表於 18-10-22 15:13

男爵府

回覆樓主:

認真,你媽媽真係好錫你。你一句話想食,媽媽就去買,就去整,整唔洗心機,時間睇火。
你身在福中不知福。
就算超市遠近都好,你試下拎或拉咁多罐野飲,佢出發點都係想一拎就用比孫女。

倒轉諗,媽媽就會有老的一天,到時你想叫佢煮,都未必煮到了。
好好愛錫媽媽

男爵府

2015年1月媽 發表於 18-10-22 11:01
認真,你媽媽真係好錫你。你一句話想食,媽媽就去買,就去整,整唔洗心機,時間睇火。
你身在福中不知福。
就算 ...

係啊,我都知阿媽真係好錫我地一家,所以就係請教一下大家點樣令佢又舒服d,又唔洗咁浪費。

男爵府

green_flower 發表於 18-10-22 11:07
係啊,我都知阿媽真係好錫我地一家,所以就係請教一下大家點樣令佢又舒服d,又唔洗咁浪費。
...

所以,唔好咁大壓力。平常心,阿媽開心,做阿女就開心。下次試下叫買一,兩隻。
等同我自己阿媽都係,我,同阿哥婚後回家食飯,阿媽一個人煮好多好多餸,因為父母都年紀大了,望就係望女兒開心,湊孫又開心

珍珠宮

green_flower 發表於 18-10-22 10:43
我點樣唔遷就父母呢?

唔叫遷就,咁叫包容囉~仲要人解釋~
真係唔岩聽,純粹諗住取暖嘅~咁我都係收聲算啦~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 green_flower 的帖子

完全明白你感受。
小時候, 我父母都一樣, 只因一句好味, 結果我地可以連續兩星期食雞翼尖, 食到牙較都軟。
現在我父母唔會, 但99會。最慘重要係唔鐘意食既, 佢山長水遠, 由九龍搭去新界拎黎, 一大兜, 要食幾日, 最慘叫極佢唔好煮都要煮, 講明唔鐘意食, 佢都照煮, 完全無視你既意見。成日話食唔哂, 放冰格啦~ 想食就拎出黎食.....
有時甚至拎到黎係嗅佐 。但你有你講,佢有佢唔聽, 口裡說沒有, 手上一大車食物拉黎我家。我知道係心意......但多次表明唔要, 唔食, 完全唔鍾意食, 一次半次都就下佢照食, 但長期係個2-3樣, 重複又重複, 見到都想嘔個種。 點解一定要迫人食.......D食物又無益, 食唔哂要倒又勁浪費, 佢自己又辛苦又徙錢同心機。都堅唔明點解要咁....

SORRY, 借你題呻了一大餐。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

是是但但 發表於 18-10-22 11:24
回覆 green_flower 的帖子

完全明白你感受。

就係咁啦!我好明係佢心意,但大量、長期、重複咁食真係感覺好難受!我細個日日食菠蘿包食左成個學期,講極又係唔聽,最後日日偷偷地掉個包,因為我真係聞到陣味已想嘔。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

唯有你地盡量唔好再表達鍾意食咩。

至於每晚晚餐, 其實都解決到既...
如果佢問你地想食咩餸, 為免餐餐一樣, 一係你地幫手諗下。有時諗食咩餸, 又真係諗到頭爆.....
只要你地諗到十樣八樣餸, 不停循環咁講 , 加上唔同配搭, 佢肯跟就可以了。
例如今日同佢講食肉餅, 加蒸魚﹑炒白菜;
第日同佢講節瓜炒粉絲蝦米 ,煎魚, 老水雞翼 ;
大後日, 又蒸水蛋, 烚菜心 , 同埋魚滾豆腐湯, 諸如此類。
多點提意, 佢肯跟就得~

Childhood is journey, not a race.

男爵府

做個靚太 發表於 18-10-22 11:20
唔叫遷就,咁叫包容囉~仲要人解釋~
真係唔岩聽,純粹諗住取暖嘅~咁我都係收聲算啦~
...

我唔洗你安慰我,但你都講來聽下我點唔體諒法啦!我次次食曬佢煮既嘢,但日日煮同一樣嘢,份量又多,個小朋友放學後晚飯前3hrs內要飲兩支酸奶,之後仲有20幾支未飲,講極唔聽,你覺得咁樣真係唔可以呻下?咁你不如教下呢到咁多jm,我應該點體諒、你點包容法啦!

子爵府

做人個女咁多年,我學識咗千祈唔可以同阿媽講你鍾意食邊樣餸
如果唔係你呢世見親佢都係果樣餸
我每一次見親佢都係飲青紅蘿蔔湯

男爵府

是是但但 發表於 18-10-22 11:31
唯有你地盡量唔好再表達鍾意食咩。

至於每晚晚餐, 其實都解決到既...

你呢個方法好好,我地每星期日就whatsapp五日餐單卑佢,叫阿媽照煮,不過佢好少跟。
有時我係到估,阿媽可能覺得我地好可憐,得一肉一菜,所以佢私自加碼?我地同佢講完唔係慳錢,係真係食得唔多,不過佢好少理。

男爵府

jasmineoj 發表於 18-10-22 11:37
做人個女咁多年,我學識咗千祈唔可以同阿媽講你鍾意食邊樣餸
如果唔係你呢世見親佢都係果樣餸
我每一次見親 ...

哈哈,依家我地絕對唔敢講,教埋小朋友千萬不要話卑婆婆知想食咩,話我知,我會買。

大宅

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

我妈都係搞到我吾敢同啊话食啲乜

禁止訪問

男爵府

green_flower 發表於 18-10-22 11:34
我唔洗你安慰我,但你都講來聽下我點唔體諒法啦!我次次食曬佢煮既嘢,但日日煮同一樣嘢,份量又多,個小 ...

佢講嘅體諒係笑住硬食,有乜嘢感受都吞咗佢。

有啲人呢,所謂對人好,其實唔係為個對象。係為自己感覺良好。然而呢個心理問題佢連自己都呃埋。其他人係咪要陪佢顛?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

katieng116 發表於 18-10-22 00:27
其實
我覺得個個阿媽都係咁,我細個講過好鐘意食义燒,我次次番去食飯實有
從此

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我和我先生與樓主母親的性格相近,心裡總是想見到女兒滿足,自己便滿足的感覺。
其實我和先生都有個唔好的念頭 ,就是怕自己早死,再沒有機會對女兒好,所以想到就做 (在自己經濟許可下)能為女兒做多一分、得一分。
樓主妳現在有人愛錫好幸福!我父、母親已走,已經沒有這福份,所以只可以對自己的下一代好 ……

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

你媽都係錫你仔女, 不過要同佢講唔好買咁多, 飲唔晒會過期

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

green_flower 發表於 18-10-22 10:55
就係咁,會黑面,再話唔湊。我認真問佢係唔係唔湊,如果係我地要開始搵工人,跟住佢又改口風話唔係唔湊。
...

妳媽媽想妳氹吓佢 。 有邊個人唔想比人讚?唔想比人氹呢 ? 妳嘅包容已經好好!

首頁

尾頁

跳至