自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

你要決絕d,因為真係好浪費、等佢丟多幾次就明白了

男爵府

BingoJoey 發表於 18-10-22 12:54
我和我先生與樓主母親的性格相近,心裡總是想見到女兒滿足,自己便滿足的感覺。
其實我和先生都有個唔好的 ...

明白的,我都好怕阿媽有日會離開我地,所以更想開開心心一齊相處耐d~

男爵府

luckybaby2011 發表於 18-10-22 13:08
你要決絕d,因為真係好浪費、等佢丟多幾次就明白了

真係好肉赤,我地唔係大富大貴既家庭,又要供樓、養仔女,仲要養6299,其實真係血汗錢,所以每次見佢煮咁多野,就算幾飽都照哽曬佢,但內心不好受,覺得好辛苦。

象牙宮

回覆樓主:

咁就有壓力,錫你地啫,我奶奶都會咁架

公爵府

green_flower 發表於 18-10-22 11:37
你呢個方法好好,我地每星期日就whatsapp五日餐單卑佢,叫阿媽照煮,不過佢好少跟。
有時我係到估,阿媽可 ...

咁你地平時係咪格硬食晒d野唔會倒?

如果係,可唔可以試下食唔晒就真係喺佢面前掉左佢(無奈咁掉,唔好發脾氣),記低掉左咩,為期一個月,跟住喺佢面前計比佢睇你地倒落垃圾桶既錢仲多過食落肚既倒左既錢其實夠食多一個月買新衫去旅行etc.......

咁應該會肉赤喇掛?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

green_flower 發表於 18-10-22 10:59
就係呢種感受!我可能都要好似呢到jm提議咁,由食物變壞再由阿媽親自掉幾次,佢先會收手。
...

其他人唔明,我明
係唔體諒嘅,一早開火啦,駛鬼上黎問意見咩
就似我對我62,只係要求佢「量出為入」啫,叫佢隔日、隔兩日整啫,我地從無表示過難食盛盛。同佢講左仲有,佢仲繼續,可以儲成十舊面包仲繼續整,咁唔通我地真係要笑住食黎表示支持?
丟落垃圾桶係好唔要得,但唔係我想

子爵府

回覆樓主:

1. 必要停止照食,佢以為你哋口不對心
2. 勸佢前先讚咗佢先,再提意見
3. 講到自己同老公病痛高血壓見暈(自己諗理由),呻自己健康差,整張餐單話營養師話要照跟
4. 食唔哂等佢處理,掉多幾次希望佢會減少。其他可保存但多咗但唔啱食的,同佢講清楚只可買例如五件,多咗你會送人(派俾清潔姐姐管理員鄰居同事)
5.俾嘢佢做吓,例如手工織嘢呢啲,大力讚賞,等佢有嘢做住,轉移佢嘅付出在別的地方

禁止訪問

男爵府

Tsuhomu 發表於 18-10-22 14:43
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

jm,講埋先走啦!

水晶宮

green_flower 發表於 18-10-21 23:48
最後又要tum返佢,但我內心真係好激氣,好多好多類似情形都係咁,如果係你地,你地會點做?
...

自己湊

男爵府

20162016 發表於 18-10-22 17:52
自己湊

都有想過自己湊,不過要供樓,情況不允許。會考慮請姐姐。

侯爵府

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

大部份老人家都係咁,你一話好食,咁就日日食佢,所以唔好諗住改變佢地!

水晶宮

green_flower 發表於 18-10-22 17:58
都有想過自己湊,不過要供樓,情況不允許。會考慮請姐姐。

姐姐有姐姐嘅激氣

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你媽都好錫你,不如你同佢講下,每次d野買1,2個算啦!費時食唔哂,而且醫生話每樣食物過量對身體唔好,睇下會唔會好d。有d老人家唔聽家人講但聽個d醫生專家講。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我有時覺到d亞媽買咁多野,表面搵子女同孫仔做借口,深層次係為滿足自己購物慾

首頁

尾頁

跳至