醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yyking 發表於 19-4-24 17:32
回覆 crystal媽咪 的帖子

咁有好轉嗎? 有食藥嗎? 可分享嗎? 如何不理它會點 ? ...

冇藥食㗎喎
醫生通常都叫你少捱夜、少食肥膩嘢、多做運動、早睡早起,唔理佢會肝硬化、變cancer。

要控制體重、每年驗血、照超聲波睇下有冇惡化
多運動控制飲食可以有改善

大宅

會好番嗎? 無咗脂肪肝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yyking 發表於 19-4-24 17:38

會好番嗎? 無咗脂肪肝

我家人都有
嚴重啲
我幫你問下佢,佢去醫院覆診,醫生點講
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

可否pm 我? THX

flor

大宅

謝謝

寶石宮

yyking 發表於 19-4-24 17:38

會好番嗎? 無咗脂肪肝

我問咗喇
唔會好番,但係呢幾年每年照同覆診,keep住冇惡化

大宅

唔該,謝謝

寶石宮

yyking 發表於 19-4-24 17:32

咁有好轉嗎? 有食藥嗎? 可分享嗎? 如何不理它會點 ? ...

唔理有可能變肝硬化

大宅

可以點理? 醫生又無藥食。

寶石宮

yyking 發表於 19-5-2 09:06

可以點理? 醫生又無藥食。

就係我之前同你講做運動、早睡早起、飲食控制…………起碼唔好加速佢惡化先。
就等於腦退化,多做訓練運動減慢退化,勿太快變差一樣原理。家人有脂肪肝都有十年,每年驗身起碼keep到差唔多情況,都已經好好

大宅

謝謝

大宅

叻叻勳章

osim 發表於 18-11-17 08:43
我最後都係去睇左專科醫生,遇到個好醫生,令我學識好多野。

可否pm 醫生!thx

別墅

回覆 osim 的帖子

唔使擔心,脂肪肝都係飲食得來,生酮/低醣飲食就會慢慢無咗,酒精及果糖係最易形成脂肪肝的

男爵府

osim 發表於 18-10-22 12:08
如果普通西醫超聲波照到有脂肪肝, 下一步應該點做? 是否應去驗血? 去邊度驗? 還是去睇肝腸胃科醫生? 非常擔 ...

請問你睇那一位腸胃肝醫生?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

熱血勳章

可pm醫生資料嗎?謝謝

大宅

可否介紹醫生?thx

別墅

osim 發表於 18-10-22 12:08
如果普通西醫超聲波照到有脂肪肝, 下一步應該點做? 是否應去驗血? 去邊度驗? 還是去睇肝腸胃科醫生? 非常擔 ...

要睇返系咪初期,如果系既話可以透過飲食同運動睇下有無改善。
如果系中,後期建議睇專科

首頁

尾頁

跳至