論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係無飯煮婦,請左工人姐姐後日日都會煮飯,以前間唔中煮食啲清潔用品或者油都用好耐先用完。工人姐姐黎左個半月,油用左一支半,洗潔精AXE大支裝都用左兩支,想請問這個係正常用量嗎?
你地工人平時用野會叫佢地慳住用嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

工人通常唔會慳住用

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

工人點會慳,又唔係佢出錢,我都係唔出聲,一陣公主唔開心

複式洋房

Poyau 發表於 18-10-22 12:49
工人通常唔會慳住用

我都明,佢其實份人都好似幾慳家幾老實咁...我早幾日見啲野用得咁快,我有同send msg 同佢講叫䀆量洗野唔好分幾次,一餐就group 埋一次過洗。但佢睇完冇覆我(emoji)我剛生完bb 才兩個幾星期,佢用左我成支500ml 的奶樽清潔液,但我全埋身,一日泵一兩次奶,大概一日都係洗一兩個奶樽同個喇叭。好似誇張左啲。

寶石宮

2023年兔年勳章

gugule 發表於 18-10-22 12:57
我都明,佢其實份人都好似幾慳家幾老實咁...我早幾日見啲野用得咁快,我有同send msg 同佢講叫䀆量洗野唔 ...

遲啲仲有可能發現洗頭水化妝品...少咗
有啲物品不是用咗 去得咁快大家知點解
只有令佢明白你知情 等佢唔好太過份

複式洋房

Poyau 發表於 18-10-22 13:19
遲啲仲有可能發現洗頭水化妝品...少咗
有啲物品不是用咗 去得咁快大家知點解
只有令佢明白你知情 等佢唔好 ...

都怕會有這個情況,所以我間唔中會夜晚等佢入左房就望下有咩甩漏再話佢知,等佢知我有留意。但又怕話太多,始終成日要對住...

子爵府

醒目開學勳章

用得多係一個問題, 最大問題係過水唔夠乾淨

有朋友個BB長期肚仔唔舒服, 好耐至發現原來工人過水時常過唔清, 殘留清潔劑過在食具上
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

寶石宮

2023年兔年勳章

gugule 發表於 18-10-22 13:25
都怕會有這個情況,所以我間唔中會夜晚等佢入左房就望下有咩甩漏再話佢知,等佢知我有留意。但又怕話太多 ...

如果整體工作可以 無奈地不太離譜就算

別墅

gugule 發表於 18-10-22 12:57
我都明,佢其實份人都好似幾慳家幾老實咁...我早幾日見啲野用得咁快,我有同send msg 同佢講叫䀆量洗野唔 ...

因為洗奶瓶清潔液好似清水咁,佢哋咪搏命咁倒囉。你要話佢知吾使用咁多,嬰兒清潔液同洗潔精係完全吾同的。

複式洋房

yywhk 發表於 18-10-22 13:26
用得多係一個問題, 最大問題係過水唔夠乾淨

有朋友個BB長期肚仔唔舒服, 好耐至發現原來工人過水時常過唔清 ...

細女剛出世,暫時都唔過佢手,但有次出左去半個鐘,返到黎話幫我個女換左片,我都不以為意,下轉到我換片就見到啲濕棉度有屎漬係度。奶泵佢話洗左拎出黎又係見到有漬。眼見都咁...睇唔到個啲重驚驚

複式洋房

YeungHT 發表於 18-10-22 13:33
因為洗奶瓶清潔液好似清水咁,佢哋咪搏命咁倒囉。你要話佢知吾使用咁多,嬰兒清潔液同洗潔精係完全吾同的 ...

我個隻奶樽清潔液係起泡架,我自己用開都唔洗用咁多。洗潔精佢由我未生到生左這個半月都用左一支半了,但我冇煮開飯所以唔知用量算唔算正常....

別墅

gugule 發表於 18-10-22 13:25
都怕會有這個情況,所以我間唔中會夜晚等佢入左房就望下有咩甩漏再話佢知,等佢知我有留意。但又怕話太多 ...

千企無抱住吾好意思嘅心態對佢地,一有吾妥要即係出聲,如果佢做得吾好你都無話佢,佢會當你默認佢係無錯的。以前啱啱請工人時我心態同你一樣,點知到頭黎辛苦嘅係自己。

子爵府

gugule 發表於 18-10-22 12:26
我係無飯煮婦,請左工人姐姐後日日都會煮飯,以前間唔中煮食啲清潔用品或者油都用好耐先用完。工人姐姐黎左 ...

清潔液,洗衣液,抹手纸,係消耗得好快,你要示範幾次俾佢睇,落幾多

佢哋一來覺得用得多乾淨,唔明乜嘢係濃缩,二來唔使佢錢買,或者報服心態
我工人洗衣液,倒水咁落,耍不断同佢講,先生complain 衫洗唔乾淨,皮膚痕

佢哋好興,一隻杯又洗,一隻碟又洗,叫佢等埋多d 先洗,唔聽,要鬧

洗潔精買d 一桶桶嘅,3L or 5L ,平d

複式洋房

YeungHT 發表於 18-10-22 13:36
千企無抱住吾好意思嘅心態對佢地,一有吾妥要即係出聲,如果佢做得吾好你都無話佢,佢會當你默認佢係無錯 ...

係....第一次請,又成日怕會唔會自己要求太高

複式洋房

細姐姐 發表於 18-10-22 14:12
清潔液,洗衣液,抹手纸,係消耗得好快,你要示範幾次俾佢睇,落幾多

佢哋一來覺得用得多乾淨,唔明乜嘢 ...

因為平時要餵女食飯又食得慢,所以佢食完就入廚房見一隻洗一隻,我估用得咁快係因為咁....

首頁

尾頁

跳至