自由講場

跳至

首頁
12345...66

尾頁

複式洋房

我當初出帖原意是一場唏噓,父母的愚味剪斷了兒子的翅膀,令原本燦爛的人生斷送係互相的怨氣中,想不到引發一場毫無意義的駡戰,是時候delet了,上討論區不應如此。

珍珠宮

大伯娘哭訴既時候
有冇反問點解自己仔女會睇物質咁重?

我想分享下
其實無人天生係重物慾
一切視乎原生家庭既背景同身教

點解個仔會在長大後咁講?
呢啲嘢全部來之有因
唔會無中生有。。。

JD930    發表於 18-10-23 08:52
knifesheep    發表於 18-10-22 16:00

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...
我父母都無做好退休規劃, 亞媽之前有做野, 但無"草"錢. 宜家靠我地, 我份人工差不多俾左一半佢, 我都唔夠洗. 我都有怨佢. 因為佢從來大洗, 完全唔諗下宜家係要我地養. 又呢又LO, 請工人姐姐, 買D野都要星期日叫工人姐姐陪, CLAIM我地OT. 佢真係以為返工無支出, 返工要搭車, 要食飯架, 我仲有個仔, 我就係唔想我仔好似我咁, 無得揀, 所以宜家我都"草"多D錢為將來打算, 希望佢有選擇

大宅

真話, 一向都係難聽

男爵府

yurijm 發表於 18-10-22 14:26
大伯娘哭訴既時候

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

做野又話童年時唔夠時間陪佢,唔做野又話係佢負累,點攪呀

JD930    發表於 18-10-23 08:54

寶石宮

回覆樓主:

我睇完,只覺得個仔冇孝道,點解你反而會覺得係伯娘唔好,冇為自己未來打算?
不喜勿插

學會放下    發表於 18-10-23 21:48

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

親子王國15週年勳章

一家唔知一家事, 大伯娘同你訴, 緊講得自己幾慘幾慘.....

個仔會無啦啦一入門口講啲咁既野? 仲有無前文? 可能本身大伯娘同個仔鬧緊交, 佢只抽其中一句出黎呻

我細個時我媽都成日話點點點為我地, 而家佢叫我唔好唔返工, 要揾多個錢, 我話似佢咁做 FTM 唔好咩? (我以為佢自己緊係覺得好先做), 但佢好坦白答我, 佢無學歷揾唔到錢, 如果佢要做, 佢只可以做超市收銀/promotor 嗰啲, 佢話咁辛苦揾得咁少唔做好過

JD930    發表於 18-10-23 08:55

男爵府

回覆樓主:

由細到大關係係點?應該唔會無啦啦咁講個呀媽!如果大家關係好有溝通都會咁講?做女人真係好難,其實唔生係咪先係最好?!

大宅

吓!4萬比萬5家用叫壓力?
有無諗過,你讀到書,你今日我成就係邊個咁多年無怨的付出,有無諗過,如果呀媽去左返工,邊個帶你帶出帶入去補課?邊個煮好野你食?.....
利呻: 我係一個在職媽媽,曾請工人照顧小女,結果....刻薄多過湊

學會放下    發表於 18-10-23 21:51

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

家用萬五包唔包個衰仔食丶包唔包個衰仔住?

如果包,以後唔收,叫佢搬,
當冇生呢個仔,
忘恩負義,虐老就係呢D人。
將個衰仔間房出租,
點都收返5千!
個衰仔咁巴閉又唔投胎做李生個仔?

學會放下    發表於 18-10-23 21:52

子爵府

侄仔這樣說當然不孝,但並不是無道理。我都覺得除非我已經有一層供完嘅自住樓 (或者已經上咗樓啦!) 和有足夠儲備生活兼養老,否則我絕不會做FTM。我自己都唔想日後老來要靠下一代來供養過活!

複式洋房

yurijm 發表於 18-10-22 14:26
大伯娘哭訴既時候

我覺得因為個阿媽覺得自己付出好多去栽培佢,所有希望在個仔身上,可能又囉嗦d咁,而個仔面對兩老的需索,再諗下已屆適婚年齡,樓價高企上車無期,再諗下組織家庭後面臨d壓力,應該覺得抖不了氣頂撞個阿媽。

子爵府

回覆樓主:

d後生乜都赖!養及孝顺父母係應该的,点解d人唸野咁??

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都係ftm, 我見到呢番說話,我都有些心疼,點解佢個仔會剩係記得吾好既野,佢個仔吾記得小學階段日日有媽媽陪做功課,陪返學既開心咩。我仔現小學,佢幼稚園時我係返工的,做左幾年ftm,佢暫時都好開心,佢都吾想我返工,我間中都會問下佢想吾想我請返工人湊佢。

我覺得佢仔咁講都係一時氣話,只嘆生活壓力大,貧賤夫妻百事哀,現在連養兒防老都會百事哀。幾時都係多個錢係身旁好,如果我係佢亞媽,我會去申請綜援,都吾會再要佢錢。

學會放下    發表於 18-10-23 21:54

複式洋房

焦糖媽 發表於 18-10-22 14:35
一家唔知一家事, 大伯娘同你訴, 緊講得自己幾慘幾慘.....

個仔會無啦啦一入門口講啲咁既野? 仲有無前文? ...

想加家用引起衝突。

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

首頁
12345...66

尾頁

跳至