自由講場

跳至

首頁
12345...66

尾頁

複式洋房

soso1227 發表於 18-10-22 14:37
家用萬五包唔包個衰仔食丶包唔包個衰仔住?

如果包,以後唔收,叫佢搬,

侄仔和女朋友搬咗出去同居。

珍珠宮

回覆 mylittleson 的帖子

做FTM 等於唔規劃好生活?4萬蚊比萬5 父母係好多?
生你養你,你買樓都係我責任?
養父母唔應該?

人地家事唔評論喇,只係大家要好好警戒,小朋友價值觀要好好培養,養個咁嘅仔自己都有責任
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:38
我覺得因為個阿媽覺得自己付出好多去栽培佢,所有希望在個仔身上,可能又囉嗦d咁,而個仔面對兩老的需索, ...

但明顯個仔就覺得媽媽養兒防老
只能講呢個係死結

以前啲父母真係較少花心機落價值觀、品德方面
只重視學業成績、堅信讀書係小朋友既一切
如果你大伯娘做緊ftm時重視多一點價值觀、個人品格問題
相信個仔長大後唔會咁諗父母

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:38
我覺得因為個阿媽覺得自己付出好多去栽培佢,所有希望在個仔身上,可能又囉嗦d咁,而個仔面對兩老的需索, ...

Del。重覆了

公爵府

當中一定有啲野發生左,所以侄仔先講呢啲。
但侄仔都唔應該數阿媽不是,咁數得阿媽,就應該反面兼離家,但你侄仔依然留喺屋企?

禁止訪問

複式洋房

yurijm 發表於 18-10-22 14:43

Del。重覆了

一家唔知一家事,聽完除了唏噓外都唔知講乜好。

男爵府

呢件垃圾,生舊叉燒好過
揾4萬比萬5家用好辛苦?
佢細個係唔係馬騾比蕉養大佢?
父母唔攻書教學何來可以搵4萬?
雖則我唔讚成養兒防老,但我確係做ftm一心養育仔女嘅一員,睇到呢個的確心痛

學會放下    發表於 18-10-23 21:57

伯爵府

說話的確好難聽
Praise the Lord!  

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

自己仲有2.5萬可運用,點壓迫?
請佢再講多小小壓力何在?
佢是否有升學計劃?結婚計劃?
一家人唔應該互相埋怨,咁唔係解決問題既方法。
有問題大家攤出黎傾,冇野解決唔到。

象牙宮

回覆樓主:

如果個老公收入好,儲到2人既養老金,就當然做ftm無問題啦,相反就唔可以囉!仔女都要有佢第時生活,生活吃力實會怨架啦,講真,細果幾年就話要人陪下啫,到有返10歲就有自己世界,邊想句阿媽成日係屋企呢!我唔會抗拒人地要做ftm,不過建議有限時間囉,始終為自己又好,為仔女都好,可以既話點都搵錢

珍珠宮

回覆樓主:

個阿媽成日掛自己好偉大在嘴邊
先會得到迴嚮
除非有點底
仔女不用照顧理應去工作
多個錢傍身又好
自己學多點處世技巧
我好怕早早嫁人
之後幾十年無返工大嬸溝通
經濟幾唔掂都唔肯返工
理解能力十分低

vyhc    發表於 18-10-23 10:28
JD930    發表於 18-10-23 09:02
APIGMA    發表於 18-10-22 22:39

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

焦糖媽 發表於 18-10-22 14:35
一家唔知一家事, 大伯娘同你訴, 緊講得自己幾慘幾慘.....

個仔會無啦啦一入門口講啲咁既野? 仲有無前文? 可能本身大伯娘同個仔鬧緊交, 佢只抽其中一句出黎呻 ...

AGREE
表面供詞, 聽落當然係個仔好不孝, 同阿媽講D咁既野....
但供詞只有一方, 冇完整版本, 其實好難評論。

假設, 個阿媽開口埋口, 嫌個仔搵得少/ 俾得少.....跟手再不停歌頌自己做FTM 多偉大, 講到自己為佐個仔放棄了ABCDEFG咁多樣野....但實際呢, 日日自己HIGH TEA, 享樂, 家打理得唔好, 與子女亦建立唔到良好關係, 只識打罵, 飯懶煮。
自己唔達標, 卻要子女追TARGET, 搵幾多幾多。
個阿媽一副貪錢既咀臉+ 不停苛索既話, 個仔咁樣反鬧佢, 又岩唔岩呢?

當然, 以上只係假設, 實情係點, 佢地兩母子先知。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆樓主:

估炸,係米同女友傾結婚,而家呢一代老馮想父母比首期,可能比唔到,女仔怨佢呢樣果樣又話比咁多佢阿媽等等。你知喇另一半影響力唔細。

禁止訪問

複式洋房

小華子 發表於 18-10-22 14:44
當中一定有啲野發生左,所以侄仔先講呢啲。
但侄仔都唔應該數阿媽不是,咁數得阿媽,就應該反面兼離家,但 ...

一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用呱。
說來可惜架,侄仔當年考到倫敦帝國學院獎學金,好似話英國唔俾打工佢地搞唔掂生活費放棄咗個機會,當年奶奶想我老公出手俾$侄仔去留學,我地咁啱結婚買樓唔成事。

公爵府

其實母親偉大是一個前設,呢個前設同是否ftm 無關。ftm 從來都不會比working mother 更偉大,反之亦然。

JD930    發表於 18-10-23 09:04
是是但但    發表於 18-10-22 16:48

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果父母都冇儲蓄又真係會好大壓力,想轉工或者抖下都未必得

男爵府

佢同女朋友同居, 咁個女友有工作嗎? 如有, 2 口子生活應無問題, 或是女友都無工作, 要由佢一個人負擔?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

嫂想加到幾多?$40000比$15000,我覺得唔錯了,仲要加?佢自己有頭家(需要未結婚但住開),兩萬幾唔算好好洗!

PS,講錢傷感情

首頁
12345...66

尾頁

跳至