自由講場

跳至

首頁
34567...66

尾頁

男爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 15:19
唉,大伯兩公婆租緊元朗d3佰零尺村屋住,剛退休准備輪公屋,希望佢早日上到樓啦。
...

仲退休添,爭少少時間比侄仔打穩陣腳。
一直租緊屋?大伯娘錯在後生時在懶(疾病除外)太無計劃喇,真係拖仔仔後腿了。講真,個仔仔讀到,我打兩份工都得!

公爵府

2024勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 15:12
侄仔冇係我地面前投訴,係大伯娘係家族聚餐哭訴。

大伯娘由個仔細到讀大學都一直係 ftm?
如果係, 你大伯娘唔抵幫, 去到個仔中學, 基本上已經唔需要做 ftm, 咁樣搞到個仔去唔到外國讀, 個仔一定有條刺係心到

公爵府

2024勳章

teaspoon 發表於 18-10-22 15:24
仲退休添,爭少少時間比侄仔打穩陣腳。
一直租緊屋?大伯娘錯在後生時在懶(疾病除外)太無計劃喇,真係拖 ...

我都係咁講, 個仔攞到獎學金, 我打兩份工加日日食面包都制

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

做父母人地話你偉大就話啫, 點會自己攞出黎講話自己偉大架!

男爵府

是是但但 發表於 18-10-22 15:22
AGREE
平時一人搵食, 都夠養一家。咁大伯娘肯去做, 都應該夠個仔個邊生活費吧?
我個仔有咁叻既 ...

yes. 那間大學咁正。點都盡力幫。
在家hea都唔打工,我都怨大伯娘。當年仲租屋

男爵府

回覆樓主:

坦白講比$15000 家用兩老,每人先得果$7500 , 個仔有$35000 個人消費, 仲話被綁手綁腳 ,有咩使費或要做咩事情要需要咁鬆手鬆腳呀 ???又唔使供樓 ,又係食屋企, 叫個仔問下阿爸阿媽養佢咁多年以來有無$35000 個人消費咁鬆動過 ???

再唔係個仔咁不孝 , 樣樣都講錢 ,叫佢爸媽比佢佢自己養番自己囉 , 唔好住屋企食屋企 , 看下果$15000 會唔會見得鬆動 d ???
真係不知所謂 , 父母其實唔收家用都唔係問題 ,但聽到呢番說話真係至命傷。

有朋友老公都係搵緊$35000-$40000 就已經養緊一家四口了 ,果個仔話自己有$35000 個人消費都綁手綁腳 ,真係不知所謂

複式洋房

tszchungmama 發表於 18-10-22 15:24
大伯娘由個仔細到讀大學都一直係 ftm?
如果係, 你大伯娘唔抵幫, 去到個仔中學, 基本上已經唔需要做 ftm ...

侄仔一出世到依家都是家庭主婦。
其實又唔可以話佢咩既,唔知點解個仔上咗中學唔出去做野,又或者揾唔到都未定。總之就是家家有本難唸的經。

男爵府

回覆樓主:

比果個阿仔看下

篇短文係一個小一學生叫佢媽媽一定要看的 ,一個六歲小朋友看完都識感恩, 知道父母既愛唔係用錢衡量 , 果個仔仲話搵$50000 野 , 孝道都未識,真要反省下

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 18-10-22 14:26
大伯娘哭訴既時候
有冇反問點解自己仔女會睇物質咁重?

佢地係同類人啦

伯爵府

72leelily 發表於 18-10-22 15:18
個仔幾早熟亦好上進
十七八歲已識報帝國策劃人生
如果有中產父母

既然個仔已經出國讀書
阿媽係咪可以出去返工
無論多多少少都起碼可以幫到亞仔嘅生活費
個仔生性讀書
如非走投無路
我真係唔捨得抹煞佢嘅機會

男爵府

tszchungmama 發表於 18-10-22 15:27
我都係咁講, 個仔攞到獎學金, 我打兩份工加日日食面包都制

米係囉。大伯娘有無奈疚過?新抱入門都睇佢唔起

大宅

回覆樓主

唔同住 都俾萬5家用 其實已經係好好仔
有啲同住都係二三千 宜家租樓食飯日用品樣樣都貴 搵4萬都唔係有好多錢淨
如果個阿媽唔係有咩突然既事情發生 好似有病等等就要求個仔加家用 即使要求加唔多 都會俾個仔覺得阿媽唔體諒自己啦

伯爵府

我當年未嫁,搵$12000, 要俾屋企$8000家用,因為阿媽話你仲有2個妺要養。都係咁過生活。

自己揾出路半工半讀到大專畢業。

其實,唸深一層,當年邊有工人請嫁,一定係阿媽照顧屋企。

時代唔同,唔可以話點解阿媽你當時唔出去番工,何況現正讀大學政府有得借錢讀,咁點解一定要阿媽要番工養仔先?

侯爵府

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:31
比果個阿仔看下

篇短文係一個小一學生叫佢媽媽一定要看的 ,一個六歲小朋友看完都識感恩, 知道父母既愛唔 ...

珍珠宮

Duster 發表於 18-10-22 14:37
侄仔這樣說當然不孝,但並不是無道理。我都覺得除非我已經有一層供完嘅自住樓 (或者已經上咗樓啦!) 和有 ...

你有沒有小朋友?

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

吓,咁都有得怪個阿媽,仲講到理直氣壯,佢咁多如果唔做FTM就點點點,咁我夠可以話如果佢阿媽做全職清㓗,捱到五勞七傷,就算層樓供完都要加按層樓出嚟睇醫生做手術吖,係咪全港人除有錢人都應該埋怨自己老豆唔係李+x或 4叔吖

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 14:42
侄仔和女朋友搬咗出去同居。

萬五家用,
話多唔多,
你阿嫂之前可以做FTM,
家境應該還可以,
個衰仔講到咁絕,
可以唔收就唔收,
不相往來,
兩老如果有私樓,
就搞逆按掲,
根本唔需要再益個衰仔。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得係個得兩個都唔岩喎~ftm事實係偉大,除非佢阿媽真係做少奶奶囉~日日打麻雀,shopping,打扮,唔理屋企囉~
否則佢有本事搵到一個月4萬,應該諗下係邊個栽培佢,養育佢長大,飲水思源呀!
不過另一點,就係規劃好自己退休生活,係每個人嘅責任,唔係下下等仔女養,仔女唔會識得感恩~

子爵府

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:29
坦白講比$15000 家用兩老,每人先得果$7500 , 個仔有$35000 個人消費, 仲話被綁手綁腳 ,有咩使費或要做咩事 ...

個仔搵4萬,比$15000家用, 扣埋mpf,實際個人洗費得$23500...何來$35000...

出去租個樓,2個人住,閒閒地都$15000吧..個仔仲有幾多能力儲首期...

是是但但    發表於 18-10-22 16:00

大宅

回覆樓主:

時代唔同,女人都係自己有份工會好啲

首頁
34567...66

尾頁

跳至