自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

水草 發表於 18-10-23 08:42
現在有好多人等抽居屋結果, 所以累積咗一班人買家, 等到抽籤完咗, 落空班買家就會湧返出嚟
...

好細心,諗到呢個原因

男爵府

新秦先生 發表於 18-10-23 11:40
你呢個買樓邏輯,如果有時間我真係想寫長小小去回應下. 有4%回報就可以唔理層樓跌3,4,5成,如果層樓仲有咁既 ...

其實咁講啦,冇人會知跌幾多,如果早知會跌5成,我就梗係跌5成先買!

但如果冇人知,我就只能睇自己嘅籌碼有幾多、可以承擔風險有幾大、層樓自己係咪鍾意!

投資回報並唔係唯一支撑樓價嘅因素,一層樓可以跌3、4、5成,可能仲有其他不可抗力嘅原因,在此不贅。

至於開唔開心,我諗純粹睇心態。我覺得樓同匯豐不能相提並論。樓,我會比作領展。我手上嘅領展$38入,曾經跌到$2x,真係幾個月已蝕咗兩、三年股息㗎。但我有持貨力,投資升跌在所難免。在你眼中我可能係唔識投資,但我嘅投資理念係:相信你投資嘅產品,持盈保泰。你可以當我亞Q, 但領展已經係$7x,我仲收咗好多息。

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-10-23 11:19
昨晚我好衝動地入手多一個車位。

車位價有無回落?

男爵府

Kittymummy 發表於 18-10-23 11:33
4厘?現價冇呢支歌仔唱
新樓食你$3-$6 呎管理費,舊樓起碼拎10零廿萬去執過間屋。未計管理費年年加,租客 ...

現價係冇,所以等吓啦!我一路有睇心儀地區嘅單位,最近睇計過數,都係3厘左右。有冇呢個機會我唔知,不過睇多啲樓夾吓價當假日節目又冇壞。冇咪算囉,always hope for the best

水晶宮

MariaTsui 發表於 18-10-23 13:51
車位價有無回落?

冇咩,就算有都只係回少少,班車位業主係套現車位再打算投入樓市。昨晚另一車位已落細訂,正常價位。只係我個位平市價20% 因為業主等錢洗。
我自己睇,樓有新供應,車位冇。同埋樓銀碼大,對於我有返咁上下年紀,一睇錯市好難再有返身機會。但車位銀碼細,分段入,分段走,full pay , 對升跌唔會有好大感覺,因為唔駛供. 再跌大不了再買,not a big deal !

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

新秦先生 發表於 18-10-23 11:40
你呢個買樓邏輯,如果有時間我真係想寫長小小去回應下. 有4%回報就可以唔理層樓跌3,4,5成,如果層樓仲有咁既 ...

水晶宮

barbielun 發表於 18-10-23 13:55
現價係冇,所以等吓啦!我一路有睇心儀地區嘅單位,最近睇計過數,都係3厘左右。有冇呢個機會我唔知,不過 ...

係呀。租緊人樓必要住,計岩數就去馬。
已有自住樓,再買係投資性質,真係要諗清楚。

以前租過比人,係煩到一個點

禁止訪問

男爵府

新秦先生 發表於 18-10-23 14:04
第一,你成日引用咩冇人知道將來呢d野去講,咁真係講風濕咩~但任何事,我地都係需要有一個合理性既預測作為藍 ...

嗯,所以我咪話咗,喺你眼中我唔識投資,冇問題喎。而且你問開唔開心,我咪話自己係阿Q囉

拗乜吖!投資嘅嘢,最後邊個真係賺到錢咪贏家囉!

子爵府

回覆樓主

自住幾時都買得
唔買都要租,咁不如早d買早d供
我覺得唔會大跌,大把人供完,跌最多咪唔賣

子爵府

Kittymummy 發表於 18-10-23 11:19
昨晚我好衝動地入手多一個車位。

恭喜,幾錢入?

大宅

回覆 cerealdrink 的帖子

佩服樓主的勇氣!我就算有錢都唔敢買樓只係打算到老時移民去平平地既地方買樓自住就算。未來太多看不到的因素,到真真正正回歸中國時,收樓問都唔洗問就可以,仲要1毫子都唔會比番妳。唔講咁遠就以而家政府為例,所有的政策都係昨天的我打倒今天的我,龍門任他擺
小市民又點會有牙力還擊呢?除非有錢有權,法律的野我唔係好識,以上只係我個人的愚見
歡迎歡迎

複式洋房

me920 發表於 18-10-23 11:38
我同老公都agree要有個刻的衝動同決心, 仲成日同姑仔咁講, 佢2公婆高薪厚職, 要買一早買到, 但就係諗得太多 ...

真係要有個下衝動話想買,因為唔想同未來奶奶住,租又貴,迫住迫住,我同男朋友睇左兩日樓就買左,有d人,又要左諗右諗,愈諗愈唔想買,依加我都話之佢升定跌,反正我供到就ok

me920    發表於 18-10-24 10:01

複式洋房

rubycourt 發表於 18-10-23 12:27
大有人在,一路想最低價入,但誰知幾時最低,到升咗又覺得蝕咗,因為之前個價比宜家低,如果一路升又話再 ...

同意,個人認為,有需要就要買嫁啦,當然要計好數先

水晶宮

我覺得可以等下先

大宅

MariaTsui 發表於 18-10-23 13:51
車位價有無回落?

同問,邊區升值較高呢?如香港區?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有心水樓?

禁止訪問

子爵府

我都想入個車位,因為長遠香港好缺車位,但d 車位炒到入唔到手

水晶宮

pixelskin 發表於 18-10-23 18:38
我都想入個車位,因為長遠香港好缺車位,但d 車位炒到入唔到手

唔好心急買,因為樓插緊,依家好多車位業主賣車位套現換樓。總會有人等錢洗的。

首頁

尾頁

跳至