自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

sonandson 發表於 18-10-22 22:08
一群人頭先浩蕩蕩返到母校,一入正門先係俾個看更問長問短,跟足程序做事,當正我地係陌生人咁擾攘20分鐘先 ...

校長的做法好過份!一點也不像校長!

子爵府

唔明點解大家咁樣鬧校長,好明顯廿年換過你幾個校長,呢個新校長可能完全唔知發生咩事

另外樓主講到一行人浩浩蕩蕩要入去學校,有啲奇怪,應該事先聯絡學校,已經畢業嘅的確唔屬於該學校,人哋可以唔招呼你,不過當然,都明白大家心情,諗住搵到當年回憶結果全部冇晒係好傷心

珍珠宮

醒目開學勳章

JoanC 發表於 18-10-22 23:13
事件對錯,就要睇當年係點樣搞起哩件事啦!係真係學校正規儀式,有記錄在案,定係一班師生自己興奮起哄,有 ...

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

真係超失望,個校長回應令人更嬲

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 18-10-22 23:16

你得到樹主或該塊地的主人准許嗎?

男爵府

回覆樓主

如果當年埋時間囊係官方活動,咁學校不了了之,沒有開啟時間囊儀式,行政上實在有點那個。
樓主可否講明當年埋時間囊的程序?為何只有你們一班參與?是私下性質嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sonandson 發表於 18-10-22 22:09
我地班女同學有幾個當場傷心到流淚,男同學既就都好嬲,走去同陳校長理論,點知個現任校長態度差到話舊生畢 ...

如果我做校長,知道時間錦囊是以前舊生的 ,我一定盡辦法保留,最少也设在雜物房~

我真係唔知現在的人,怎樣做校長怎樣教育下一代?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

抺茶雪糕 發表於 18-10-23 02:02
唔明點解大家咁樣鬧校長,好明顯廿年換過你幾個校長,呢個新校長可能完全唔知發生咩事

另外樓主講到一行人 ...

新校長是要付责任, 除非他以為那是垃圾 ,但打開看,也定一定知道是舊師生的回憶吧~

正如一間公司新舊 高層管理交接, 也不應該把公司的以前的資料/歷史完全當垃圾掉了~

這人完全不能當校長~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

其實成二十年,校長也換了幾任吧!會唔會佢真係唔知呀?況且個時間膠囊埋在地下咁多年,我諗都唔知變成點,俾着我都唔敢掂,未必敢打開睇入面放咗d 乜啦!

侯爵府

sonandson 發表於 18-10-22 22:35
其實我地都有疏忽
無事先打電話聯絡學校
因為退休班主任都唔知呢件事,係班主任她主動聯絡大家參加開土儀 ...

零分重作
請問鏟、勞工手套是你們自備或是打算向學校借?

象牙宮

2024年龍年勳章

heilok 發表於 18-10-23 01:13
現任校長當年是否教師? 佢可能真係咩都唔知。進行工程時無人為意,工人以為垃圾丟咗一d 都唔奇。呢d 係好不 ...

成件事都有D怪……

珍珠宮

回覆樓主:

作為現任校長,突然有班所謂舊生,回來自己管理嘅學校話要掘地,只要登記同"擾攘"20分鐘就可以入校掘地,真的太隨便!

我不能想像我而家突然回到我仔10年前讀嘅幼稚園話比校長聽我留左d嘅喺度10年,請佢比我入校仲要掘地,而校長會比?

起碼程序是要書面申請,待學回覆可以才約人回校,這是任何一個成年人該要的禮貌和尊重!

當然,如果時間錦囊是正式程序埋下,並紀錄左要20年後取回,當然是不應扔掉。

我仔小六生都有埋時間錦囊,但幾年後學校會通知回取的。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

1. 一定係現任校長在位時,因工程而丟棄?
唔會係更早期時,其他校長處理嘅?

2. 時間囊之物品,有留下聯絡方法?
3. 樓主可以鬧現任校長,但關間學校收大陸學生乜事?

珊瑚宮

回覆樓主:

so sad

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

俾人掉哂啲野的確係慘,
但奇怪係,
你地又講到好難約齊人,
仲有人特登喺外國返黎,
點解可以唔通知一下學校你地既目的,
問下學校咩時間方便俾你地入去,
而就咁樣一班人要求入去掘?
成班人都唔organize,
如果事先有統籌一下,
就唔會又當場喊又浪費時間啦

男爵府

傻的!點解要比你們入去? 有預約嗎?你們話入就入,仲話點難約到,這是你們的問題!
好心啦,人地無責任幫你保管你們所謂的寶物,更何況成件事仲要公審簡直荒謬

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ivycwl 發表於 18-10-22 22:53
已畢業要回校當然係要按正常程序去登記。呀豬呀狗都話自己係二十年前畢業生要入學校咁點?我中學就算只係畢 ...

講出 重點

用戶要求終止服務

我認為成個「回校開時間錦囊」活動太衝動同無計劃。無人事先聯絡校方、無人先打聽時間錦囊是否還在,於是就專程由外國返港、抽時間回校。另外,班主任都要負責,即使已退休,從佢嘅人脈同世故,點解唔先放風俾學校知呢班學生會回校開時間錦囊?
另外,不少小學都成立校友會,有心嘅校友應盡力同學校傾,一般學校都歡迎有校友會。如有校友會,咁師生聚會、時間錦囊活動就會可以有計劃咁進行。

用戶要求終止服務

babyhoi 發表於 18-10-23 08:02
俾人掉哂啲野的確係慘,
但奇怪係,
你地又講到好難約齊人,

成三十歲人做嘢都無組織

首頁
12345...6

尾頁

跳至