自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

你體能如何?我未夠四張,唔講其他,淨係日日去公園玩已經攞咗我條老命

42歲,除非你真係覺得唔生會遺憾一世,否則真係唔好生,好好享受人生好過

用戶要求終止服務

vivibabyvivi 發表於 18-10-22 22:41
當你60歲退休佢先18歲剛入大學,當你80歲命,佢先38歲,問下自己,想唔想年紀輕輕就背起照顧年老父母既責任 ...

同一個諗法

子爵府

回覆樓主

其實生嚟做咩,無生過就渴望生,生完通常都後悔生。

伯爵府

2024年龍年勳章

諗起今日個post, ftm湊大個仔,個仔其實唔想媽媽係ftm。

你大年紀想要個小朋友,小朋友係未想要個大年紀的父母,如果宜係要生,經濟條件一定要好好,因為搵錢能力開始下降,你退休小朋友仲係洗錢階段。

大宅

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

可以的, 李琳琳都成 4x 先生細仔啦

水晶宮

我識個家庭, 老豆5X, 就退休, 放假唔願出街, 坐係屋企灘係張床度, 冇陪小朋友, 老婆44, 個女4年級, 個女放假好悶, 爸媽都冇精力陪佢玩, 成日做練習, 個女仔都唔開心

琥珀宮

畀面勳章

有能力養有心機教咪生囉,做多d產檢就得,唔好擔心咁多

水晶宮

回覆樓主:

我已經有一仔一女,細女都十五歲,最近我老公問我可唔可以生多個,我想攞把刀出嚟切左佢,聽到生仔都心寒

樓主如果42想生,要諗清楚,湊仔好辛苦

子爵府

Ytfc 發表於 18-10-22 23:17
你體能如何?我未夠四張,唔講其他,淨係日日去公園玩已經攞咗我條老命

42歲,除非你真係覺得唔生會遺憾一 ...

又糸....
去下旅行玩下算,仲要辛苦佢讀書各樣....吾好玩拉。人地考試默書,你坐糸到睇電視,真糸好爽!

大宅

回覆樓主:

我差不多42歲自然懷孕生第-胎。如果真的要生,首先要考慮經濟負擔重唔重.

我樣生得年輕,唔似over 40, 但我老公比我大好多兼樣子老成, n班面試, 老師以為佢係公公!所以以後學校有什麼活動,我都唔想老公出席!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我小朋友唔少同學仔父母都係有經濟基礎之後先要小朋友,又唔覺佢地好老喎,反而佢地生活上無咩壓力,精神仲好過我地班後生好多!

最緊要自己攪得掂就得,係體能方面會爭少少,湊小朋友時攰啲囉
請勿打招呼~

子爵府

我30 唔會再生,何況42

42 呢個年紀,功課興趣班,陪溫書考試人都癲。後生都頂得順 ,如果自己42 過幾年仲更年期。咪搞 ~~

除非真係超中意小朋友。否則no no no.

象牙宮

2024年龍年勳章

bb19770101 發表於 18-10-22 23:27
我差不多42歲自然懷孕生第-胎。如果真的要生,首先要考慮經濟負擔重唔重.

我樣生得年輕,唔似over 40, ...

咁慘……

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

經濟條件許可又喜歡小朋友,
想生就生,
唔想生唔想理後生或老都唔好生,
現在大把4+才生,
自己覺得沒問題就盡快生,
過多幾年才生就更加多問題

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

首先問問自己為左咩到而家先諗生
生的過程仲有好多關要過,自己能唔能夠承受?始終去到一定年紀問題有好多
到生完又要諗下湊小朋友, 佢地精力真係出奇地特別旺盛,而自己年紀上應付得唔得?
之後又要處理埋教育學習上 真係少啲精神都唔得

珍珠宮

回覆樓主:

有研究話過,從生理角度,女人年紀愈大,卵子質量會下降,較大機會更容易遺傳唔好嘅俾下一代,但同時,男人年紀愈大,雖然精子質量會下降,但隨住男人嘅成就同閱歷,男人有機會製造出優越嘅精子~
係心理方面,因為年紀大嘅父母,一般較大機會係事業同經濟都比較隱定,思想亦較成熟,佢地嘅仔女會得到更好嘅養育~
我睇到嘅大約係咁解,不過唔理真定假,我覺得年紀大生BB,首先要睇下自己究竟有無能力養同育!生BB真係需要考慮清楚,唔係非生不可~

伯爵府

俾我, 我唔會生。 雖然而家好多人都係咁。 但佢上小學, 你個樣做得佢阿婆。。。 除非你好有錢, 都仲好d, 如果唔係。。。

同埋湊細路好需要精力, 仲要你做個仔就大獲。

子爵府

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

未收經就有機會生

子爵府

42歲吾係問題,除咗諗時間、金錢之外,我覺得要考慮自己和老公心態是否仍有活力,我覺得家長心態、視野、行動力...etc 都好影響孩子,好似老人家揍小朋友咁,始終精力不足、腦力較慢,難於inspire小朋友特質,亦好影響發展!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

你咁問一定想要,有能力就努力。唔洗理人點睇點講。

首頁
12345...18

尾頁

跳至