自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

到佢十幾歲你都五六十, 係有d野陪唔到佢地做, 同埋代溝都大

子爵府

BKsquare 發表於 18-10-22 22:44
生到42
同 42 先生第一個

我自己覺得最盡38要生第一個,40生第二個...

40後先生對媽媽身體復原都有影響,真係比左半條命佢。

公爵府

bb19770101 發表於 18-10-22 23:27
我差不多42歲自然懷孕生第-胎。如果真的要生,首先要考慮經濟負擔重唔重.

我樣生得年輕,唔似over 40, ...

爸爸真係年紀大定樣大only?

水晶宮

回覆樓主:

你有$就生

男爵府

生!如果基因好,80嵗都可以健步如飛沒老態!科技越來越近步,人都會越來越健康和長壽!

珍珠宮

回覆樓主:

年紀大生,中唐氏機會又大D

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

有能力,無問題。
大把星媽42靚過大媽32!
但產檢同安胎要細心D,bless you!

公爵府

回覆樓主:

42歲,除非你好似劉華咁有錢請一隊人照顧小朋友,唔係生出來就算,仲要揀學校,放工跟功課,n種課外活動同家長會等,等小朋友讀小學都最少50,年紀咁大有冇精力放工再做呢d

男爵府

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

加油呀

複式洋房

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

如果你有兩層私樓,有足夠退休金咁就生啦,
一生得一世 想做慨就做,
四十幾都唔算好老,
但如果無錢又生, 會苦了孩子

男爵府

chocolatebean 發表於 18-10-22 23:20
我識個家庭, 老豆5X, 就退休, 放假唔願出街, 坐係屋企灘係張床度, 冇陪小朋友, 老婆44, 個女4年級, 個女放 ...

咁又唔係後生就一定肯陪小朋友玩喎,我朋友三十頭做老豆但一啲耐性都冇,只有老婆陪玩,佢就坐埋一二邊睇手機

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

每個人體質都唔同,有啲人只三十歲,你叫佢去做運動跑圈就好似攞佢條命,相反有啲四十歲以上嘅,有做開運動,身體仲好fit。
最緊要同老公都想生,同做多啲產檢!

男爵府

回覆樓主:

窮人唔好生

男爵府

melody228 發表於 18-10-22 23:30
我小朋友唔少同學仔父母都係有經濟基礎之後先要小朋友,又唔覺佢地好老喎,反而佢地生活上無咩壓力,精神仲 ...

我小朋友小學同班同學有爸爸已退休(大約五十中),日日管接管送,倆父女又好開心喎。我諗最緊要睇自己財政同健康啦,2者都兼顧到就唔使咁擔心啦!

男爵府

回覆樓主:

經濟條件和身體機能好的話,生兩個都無問題!例子一,我朋友41歲生第一個,仲要三年抱兩!!例子二,我婦產醫生阿媽46歲先生佢

水晶宮

第一個考慮因素就係經濟能力!到你退休,小朋友先剛上大學

男爵府

回覆樓主:

42仲生 42先諗,到生得出都差唔多44啦,唔好喇掛,生黎做咩呀,唔好害左個細路啦

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

非常同意你所講,有多方面考慮,例如金錢,自己體力,健康狀況,對小朋友是否有耐性等。如各方面都ready 就 go ahead.

男爵府

wcandtt 發表於 18-10-22 23:24
我已經有一仔一女,細女都十五歲,最近我老公問我可唔可以生多個,我想攞把刀出嚟切左佢:h ...

好想知點解你老公突然有呢個想法?

男爵府

回覆樓主:

其實點解要擔心小朋友嚴自己的父母老,唔係人地嗰d 咁,要問下小朋友想唔想有個大自己40 年的爸媽,真係覺得好笑。咁係咪要問下小朋友想唔想係這個家出世,定要係大富大貴的家先可出世。小朋友最需要係父母的愛同關心,唔駛唸得太覆雜。有d 人三張幾都身體好差,有d 人四五張野都好健康。睇你比到幾多野個小朋友。英文有句,never too late....不要為將來的事作假設性的問題,時間唔等人,自己兩公婆ready 就go

meow_day    發表於 18-10-23 15:55

首頁
12345...18

尾頁

跳至