自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

男爵府

我覺得養一個小朋友吾係錢多就行,儅然錢多便多點選擇,但心機和自身的努力先係重點。吾少有錢人的子女書又讀吾成,做人做事一塌糊凃!相反好多成才的都是中下傢庭來。志氣和自身努力可以成就好多事!

男爵府

醒目開學勳章

yanbb12 發表於 18-10-23 00:11
每個人體質都唔同,有啲人只三十歲,你叫佢去做運動跑圈就好似攞佢條命,相反有啲四十歲以上嘅,有做開運動 ...

完全認同

大宅

回覆樓主

如果經濟可以,為何不妨一試

你咁諗

到你52歲先後悔當初42歲唔去試就真係遺憾

比個限期自己試

子爵府

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

講得好好!

男爵府

美之選468 發表於 18-10-22 22:50
你怕不怕學校家長日時,其他同學仔的媽媽又年輕又漂亮,而自己年齡己不輕? 孩子的觀察力是很強的,孩子會 ...

如果因為以這些point為出發點,就未必太膚淺!而實際上所面對的問題,是很多很多

珍珠宮

回覆樓主:

40 is the new 30. 而家啲人普遍遲婚遲生所以其實好多人40過後先生, 如果你同先生自問有心有力就立即go ahead

我40歲生細仔,體力係(emoji)及以前,但個樣比實際年齡後生所以問題不大,其實我媽媽當年都係40歲先生我,我小學時都曾經問點解同學嘅媽媽後生咁多(我大家姐大我20年),但大個左之後反而好感恩有個好媽媽

珍珠宮

年齡唔係問題。
生小朋友最大取決於:
1)兩夫妻共識/意願
2)身體健康狀況
3)能力/財力(不是大富大貴,是要有足夠養育能力)
4)投放時間/精神

meow_day    發表於 18-10-23 15:44

伯爵府

Rjeuxxx 發表於 18-10-23 00:24
其實點解要擔心小朋友嚴自己的父母老,唔係人地嗰d 咁,要問下小朋友想唔想有個大自己40 年的爸媽,真係覺 ...

子爵府

好多人都40先生小朋友,無問題,不過40先生嗰d多數都係中產以上有足夠經濟能力。而家好多女人40歲望落似三十中者,好多人keep得好好!想生就生,過多幾年就真係太遲喇

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友讀書已經就快更年期,人哋好可能叫咗你係佢呀婆/呀嫲,係我就唔會生。有得再揀,我唔會遲過25生,而家好多嘢都力不從心

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

樓主, 你去婦產科走一轉, 大把人40幾仲生緊
小學家長會有老有嫩, 眼見好多爹地媽咪都係上左年紀人仕
你唔使理哋點睇, 只要問心自己係咪唔生將來會後悔就得
幾多人唔理咩年紀都做緊人工受孕, 不惜代價不惜金錢,
你就明白求得後代 對你人生路有好唔同嘅睇法,
未做過人母係絕對不能體會的

大宅

有能力自己應付到想就努力計劃做人呀,其實早生又有人話好又有人話唔好,我早早就生咪一樣多目光同說話。但其實只有自己比到幸福小朋友就得啦。我呀爸咪又係勁老先有我妹,我爸準備退休我妹先仲係中學高中。我爸咪又係成日陪我妹周圍玩周圍跑,但經濟上就一定有壓力,因為仲要供我妹讀書,所以經濟無問題,體力無問題自己又有愛心同耐性,同老公考慮清楚就要快啦,唔係等下等先再話想生又拖下又一年

子爵府

回覆樓主:

我覺得42歲可以生丫,經濟穩定就得啦!

伯爵府

我都39先生阿仔,健康精靈冇問題喎。除了返工,我們夫妻將所有空閒時間放係佢身上,陪玩、陪讀都不知幾開心。可能個仔讀私校,d同學仔父母都有返上下穏重和經濟能力,完全唔覺有多大差別。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wcandtt 發表於 18-10-22 23:24
我已經有一仔一女,細女都十五歲,最近我老公問我可唔可以生多個,我想攞把刀出嚟切左佢:h ...

你老公認真定玩
仔女都大晒而家可以enjoy 下生活
又想整個B再黎過

大宅

甄小bee 發表於 18-10-22 23:11
我有個朋友47 歲,宜家話要生!

亞婆定亞媽呀?除非你大把身家

水晶宮

Rjeuxxx 發表於 18-10-23 00:24
其實點解要擔心小朋友嚴自己的父母老,唔係人地嗰d 咁,要問下小朋友想唔想有個大自己40 年的爸媽,真係覺 ...

咁多版,得幾個留言係正常的。
呢個年代唔知發生咩事,係部分人心目中,做父母竟然除左考慮經濟、體力同性格之外,連自己個外觀都要考慮埋。咁講法,外表平庸或者老成的人都唔應該生,天下太平。又根據 bk 的審美標準,基本上全香港得 Bob 嫂可以生

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-10-22 22:41
當你60歲退休佢先18歲剛入大學,當你80歲命,佢先38歲,問下自己,想唔想年紀輕輕就背起照顧年老父母既責任 ...

仔女到左5x-60歲,照顧80歲父母仲更感吃力,無體力可照顧年老的父母。分分鐘自己都要人照顧,仲點照顧個更老!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

凡事都係有好有唔好, 睇你指邊一方面, 同埋你受唔受囉...

如果有計劃的話, 俾我就唔會生, 唔小心有左就照生, 主要針對 bb 健康風險而決定.

我d 朋友或其他家長年過40歲都生, 冇問題, 有能力俾小朋友去上流高消費生活, 生活得非常好. 就算係普通家庭, 父母都因為較成熟, 亦會有多d 耐性, 當然呢d 睇人既性格多於年齡.

至於話小朋友嚴個阿媽老, 講真有幾多個小朋友唔會嫌自己阿媽? 有人嫌老, 有人嫌唔打扮, 有人嫌阿媽做ftm 管住晒 , 有人嫌阿媽返工冇時間理佢地, 嫌阿媽囉唆, 專制等等..... 一個人好難滿足全世界人, 生bb 係為自己家庭而生, 唔係為三姑六婆或者仔女眼光而生.

首頁
23456...18

尾頁

跳至