自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Rjeuxxx 發表於 18-10-23 00:24
其實點解要擔心小朋友嚴自己的父母老,唔係人地嗰d 咁,要問下小朋友想唔想有個大自己40 年的爸媽,真係覺 ...

同意呀

水晶宮

LedTV 發表於 18-10-23 01:07
你老公認真定玩
仔女都大晒而家可以enjoy 下生活
又想整個B再黎過

佢最近問過我2次了,我好想dup佢,希望我快d收經,好危險

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

恭喜你呀!的確係上天嘅禮物,既然來了,就好好陪bb成長!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 18-10-23 07:49
如果因為咁而自卑,應該係家庭教育有待改善,不該以貌取人,同無需要以貌取人。

唔夠人地有錢又自卑?

想見家長比人覺得後生,一早16歲就生...fit 曬 #曲

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bbyou 發表於 18-10-22 22:42
唯一就係擔子較大

大宅

lojo11 發表於 18-10-23 07:53
恭喜你呀!的確係上天嘅禮物,既然來了,就好好陪bb成長!

樓主 加油 只要你有心用心湊個小朋友,教個小朋友 同父母關係好 就不會理身邊的人或學校的人嫌你們老 這不是個考慮因素
我41生 的確係有機會同班同學媽媽(特別年輕的)無咩話題 佢地的眼光都不志在認識我咁 但當自己個仔見到自己阿媽時的甜蜜是無價的。那些無聊的嫌棄可以不理

翡翠宮

我老爸57歲生左個仔,當然我都諗佢幾廿歲生咩鬼!的確開始有段時間佢好辛苦,個仔跑跑跳跳佢追得吃力!轉眼佢仔都15歲,可以陪個老爸去旅行,平時亦可陪佢!依家睇番對我老爸來講,呢個仔生左出黎係好事(同仔媽已離婚,仔跟佢)!當然對個小朋友來講唔知好唔好,佢15,爸爸都72、73,真係比同學問係咪佢granddad!好在我爸身體好,經濟無問題亦一早為仔打算了。所以有經濟有體力,都可以生!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

水晶宮

bluetulip 發表於 18-10-23 04:17
咁多版,得幾個留言係正常的。
呢個年代唔知發生咩事,係部分人心目中,做父母竟然除左考慮經濟、 ...

我初初都冇留意這問題,諗返我女小學時,佢同我講佢d同學討論大家媽媽大約幾歲,你媽媽咁後生,而我媽媽咁老,仲爆埋自己媽媽幾歲。

原來小朋友係有討論父母的年紀的。

珊瑚宮

美之選468 發表於 18-10-22 22:50
你怕不怕學校家長日時,其他同學仔的媽媽又年輕又漂亮,而自己年齡己不輕? 孩子的觀察力是很強的,孩子會 ...

越來越多人近40歲先生BB,唔keep, 25歲生都可以

珊瑚宮

Lindytiger 發表於 18-10-23 00:14
我小朋友小學同班同學有爸爸已退休(大約五十中),日日管接管送,倆父女又好開心喎。我諗最緊要睇自己財 ...

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

身邊有人都係呢個年紀先生,但一樣生活好好,
而且經濟條件良好,見佢地同個女都好close,
唔覺得有太大問題。
我覺得如果真心想要小朋友,經濟條件也許可就可以,最重要兩公婆有共識,起碼我身邊兩三個例子都係幸福的。

翡翠宮

wcandtt 發表於 18-10-23 08:04
我初初都冇留意這問題,諗返我女小學時,佢同我講佢d同學討論大家媽媽大約幾歲,你媽媽咁後生,而我媽媽咁 ...

我仔中學都會講,佢有次話誤會左某同學父母係爺爺麻麻,仲同另外個同學講,咁個位同學咁好,打波比賽爺爺麻麻都黎睇!我提佢咪亂講野呀!

wcpcelia    發表於 18-10-24 19:35

水晶宮

wcandtt 發表於 18-10-23 08:04
我初初都冇留意這問題,諗返我女小學時,佢同我講佢d同學討論大家媽媽大約幾歲,你媽媽咁後生,而我媽媽咁 ...

我細路返小學都有呢個情況,但佢地純粹係討論,講邊個後生d 老 d 其實無咩特別意思,亦唔係存心要取笑人地,就好似佢地會講邊個屋企玩具多,邊個少,邊個屋企大,邊個細。
就算真係有細路存心要取笑人,就係父母好好教育自己仔女的時候。
老實講,我年紀係家長當中係偏大的,但又如何?我真係唔太 care, 尤其外觀、體力、甚至能力,我都唔覺得自己差過其他年輕的家長

珍珠宮

42 先生第一個同42生第二個,第三個系吾同嘅感覺,如果好有錢又有時間去照顧佢就生得過

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

jm平時體力點?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔好生!家母43歲生我,佢更年期撞正我青春期,火星撞地球,關係差到痺……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珊瑚宮

wcandtt 發表於 18-10-22 23:24
我已經有一仔一女,細女都十五歲,最近我老公問我可唔可以生多個,我想攞把刀出嚟切左佢:h ...

子爵府

回覆樓主:

講真個人要死,大吉利是,末生或生都可死,邊顧得佢幾十年咁長。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

如42歲先第一胎有點難

首頁
45678...18

尾頁

跳至