自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-23 23:45
我個年代可以同時有5個嘉文

你同我差唔多年代
同埋好多
Calvin Kevin kelvin

侯爵府

希足一世紀

侯爵府

fawong 發表於 18-10-24 01:54
Sorry, 你講真架? 你有冇查清楚 daffy 點解? 如果你知就點解冇人同佢撞名!
...

希望佢冇寫落出世紙/護照

大宅

BB嘅時候叫做 x den , y den 好cute

但當呢個BB長大嘅時候仲叫呢啲名,就好BB

珍珠宮

Jumboshrimp 發表於 18-10-24 09:52
BB嘅時候叫做 x den , y den 好cute

但當呢個BB長大嘅時候仲叫呢啲名,就好BB
agree, 唔記得邊個律師講過而家D後生改D英文名, 非常上唔到大場面。
如果我見到一個專業人士叫paul, john, william, charles, 然後又見到另一批叫hayden, calvin, issac, 我會比較願意相信前面嗰批 (純粹睇名, 未睇CV)

男爵府

區二嫂 發表於 18-10-24 09:10
哈哈,我老公堅持用傳統英文名,所以阿仔叫Henry

我認同你老公 我老公話改名最重要係穏陣 唔會被人改花名 其實我見有d香港人 改名要標奇立異 連讀都讀錯 又或者有其他意思又唔知 係外國人眼中係好怪 但基於有禮物 外國人唔出聲笑

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goat 發表於 18-10-24 10:06
agree, 唔記得邊個律師講過而家D後生改D英文名, 非常上唔到大場面。
如果我見到一個專業人士叫paul, john, ...

calvin, issac都唔係正統名?
放下自在

水晶宮

goat 發表於 18-10-24 10:06
如果我見到一個專業人士叫paul, john, ...
我都聽過一個例子, 有個女見習律師叫Cherry, 佢師傅要佢改過一個英文名

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-24 10:15
calvin, issac都唔係正統名?
可能比較young感覺, 不過律師始終比較傳統, 可能唔喜歡新派名掛, 如果做IT, issac, calvin, marcus就無問題。
不過我已經冇提其他更有趣英文名, 例如生果、日文、寶石, 可能近幾年被人笑得多, 而家已經少左人咁叫

男爵府

fawong 發表於 18-10-24 01:54
Sorry, 你講真架? 你有冇查清楚 daffy 點解? 如果你知就點解冇人同佢撞名!
...

古怪, 奇怪, 愚蠢。。。哈哈哈哈

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

朋友仔女叫 Hayden 既有 5 個以

珍珠宮

上校車 發表於 18-10-24 10:18
我都聽過一個例子, 有個女見習律師叫Cherry, 佢師傅要佢改過一個英文名
佢叫cherie都仲好D, 不過我懷疑好多人讀錯。
BTW, 唔好話做律師, 普通行業都唔好叫呢D生果、食物、寶石名啦, 只會令人諗起某個身體部位、某種行業女性

侯爵府

陪月勳章

熙熙bb 發表於 18-10-23 17:36
Kayden ,Hayden,邊個好聽好讀d?(媽咪鍾意Kayden 多d)
b仔姓張,如果Kayden Cheung 以後會不會俾人叫成 ...

兩個都唔好﹐哩兩個名太濫﹐
我女同班4、5個 Jayden﹐
老師派卷成日派錯。

男爵府

kkvicky 發表於 18-10-24 09:44
希望佢冇寫落出世紙/護照

有呀。。。哈哈哈哈

大宅

米菲媽媽 發表於 18-10-23 23:00
我個仔都有個"熙"字,
一來我鐘意依個中文字,
二來阿仔個爺爺嗰邊排族譜,

Daffy?? 唔好la, Daffy Duck咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hayden
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

兩個都唔揀, 太多人叫

男爵府

yurijm 發表於 18-10-23 17:40
一定要二揀一?
到小朋友一讀書,分分鐘撞名撞到傻
我有屋企人係幼教老師

Annie多人叫嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goat 發表於 18-10-24 10:22
可能比較young感覺, 不過律師始終比較傳統, 可能唔喜歡新派名掛, 如果做IT, issac, calvin, marcus就無問題 ...
哦~其實我覺得OK的, 似young啫! 我識既kevin都成50歲喇

不過自己作果d名就可免則免喇

放下自在

象牙宮

eleven123 發表於 18-10-24 10:32
Annie多人叫嗎?
近年應該nancy都少人叫
放下自在

首頁

尾頁

跳至