論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 05:19
我上一個來左2日working holiday , 已經投訢immigration, 呢個又咁immigration 會不會唔批我下一個visa
...

請問你呢個及上一個工人是否同一間agency請?

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 08:59
不是

你請呢個工人前有冇check下佢FB等資料?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 09:07
有,已加Fb 日日傾whatsapp, 來之前態度好好,來到明明自己homesick 又話冇,聽人地話break contract easy ...

咁應該比d同鄉教壞左,中左毒,無得救

禁止訪問

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 01:13
我有話不如你即走,佢又唔想,死都要做30日。想賺多d錢,學多d野,好想喊

...

子爵府

回覆 sassyqueen 的帖子

收起卦信先,唔使同佢抝

唔好迫佢住,佢話想試吓咪試吓30 日,有人做吓嘢,又唔使賠錢,唔好迫佢玩嘢

佢哋冇乜腦,俾人講两,三句,以為两,三個工人share workload, 唔使做,根本係鄉下懶慣,hea 慣,唔知乜嘢係打工

你屋企好忙,好難做嗎?

禁止訪問

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 09:42
只照顧一個小朋友,有狗
佢都話我屋企task 容易做
只係唔鍾意中國人講野大聲,因為如果你一日發夢,不停fo ...

印姐都係話我哋講嘢大声,有冇agent, 叫agent 同佢講,香港人講嘢,係咁大声,工人日日話forgot, forgot, 太太嬲先大声啫!

俾d 時間佢,再觀察吓啦! 睇吓有冇心做,想賺錢

佢哋冇腦架!

我屋企個印姐(講國語),都日日忘記,忘記,有時我玩返佢,我都同佢講忘記

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 05:19
我上一個來左2日working holiday , 已經投訢immigration, 呢個又咁immigration 會不會唔批我下一個visa
...

Immigration office 應該冇事。但Philippine consulate 那邊就要睇下你個工人會不會投訴你。

不過咁,就算你俾足錢和機票佢地呢種工人都會有機會去投訴你。所以你一定要自保,所有程序跟足,計足,有齊所有簽收文件:即是一係有第三者在場補錢(要簽收)即炒,一係比佢做足一個月後離職⋯⋯不要迫佢做任何事,廢事被佢屈返你轉頭,到時百詞莫辯。

如果你清清白白,就算佢投訴你,只要你有齊文件,證據,佢的投訴都不會被接受。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會炒佢, 如唔做, 即刻寫辭職信。
另一定會寫曬佢D嘢比入境處, 希望唔好再比呢類工人咁易嚟香港揾水魚

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-24 09:42
只照顧一個小朋友,有狗
佢都話我屋企task 容易做
只係唔鍾意中國人講野大聲,因為如果你一日發夢,不停fo ...

你已經收咗信
佢講乜唔洗太上心,佢講乜由佢講,

佢話試做三十日咪叫佢加油,佢話想學野咪教下佢,做錯野由佢,三十日好快過

真係頂唔順咪提早叫佢走,補十日八日錢俾佢,叫佢執野即走

首頁

尾頁

跳至