家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

笑得好勳章

見到呢篇報導,想問意見。
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%80%8B%E6%A1%88%E3%80%9160%E3%80%8170%E5%BE%8C%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%A4%AB%E5%A9%A6-%E6%8C%81600%E8%90%AC%E5%85%83%E8%B3%87%E7%94%A2%E6%83%B3%E5%9B%9E-040041967.html

當事人係阿姨同姨丈,情況有啲似上面嘅個案,移民去澳洲十幾年,依家仔女就讀完書,阿婆年紀大應該就快唔得,阿姨想陪佢多點,加上朋友全部都喺香港,幾年前已經想回流。

聽我媽講佢講澳洲個邊所有資產唔係好多,私人事冇問得咁深入,阿姨擔心喺個邊hea開,返香港會搞唔掂。

大家認為4x-5x依個年紀仲好唔好回流?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

掌上明珠 發表於 18-10-24 13:12
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%80%8B%E6%A ...

咁佢返到嚟係咪唔會做嘢?要搞得掂住屋先
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

笑得好勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-24 14:45
咁佢返到嚟係咪唔會做嘢?要搞得掂住屋先

佢喺澳洲個邊hea開,我估佢返嚟可能最多做下part time,佢預姨丈會由零開始出去打工。

以前佢一家住深水埗,都住慣唐樓,係唔知返香港後買唔買得起樓,定係租所謂套房。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

掌上明珠 發表於 18-10-24 15:26
佢喺澳洲個邊hea開,我估佢返嚟可能最多做下part time,佢預姨丈會由零開始出去打工。

以前佢一家住深水 ...

不如你畀佢知道大概香港嘅租樓、樓價……佢哋自己諗,因為佢可能未必方便講畀你聽資產有幾多

除非係啲好專業人士做freelance、part time,否則淨係靠一人pt人工去租樓、交通、生活費 ……可能會抆抆地

別墅

笑得好勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-24 15:30
不如你畀佢知道大概香港嘅租樓、樓價……佢哋自己諗,因為佢可能未必方便講畀你聽資產有幾多

除非係啲好 ...

咁又係,我唔通問阿姨有幾多身家 就算係阿爸阿媽有幾多我都唔敢過問。

我唔識移民投資好難幫佢,只係經常喺家族gp見佢話想返香港,諗住幫手問下意見

寶石宮

掌上明珠 發表於 18-10-24 16:27
咁又係,我唔通問阿姨有幾多身家 就算係阿爸阿媽有幾多我都唔敢過問。

我唔識移民投資好難幫佢 ...

如果佢想投資移民,你幫佢search啲機構,但係唔好參與咁多意見。有時參與太多,一陣親戚都無得做

你已經好好,為佢哋擔心開post問

伯爵府

掌上明珠 發表於 18-10-24 13:12
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%80%8B%E6%A ...

我覺得年紀大。 回流回香港洗費會比留澳少。
如果有屋住就一定冇問題。但租屋就真係要想清楚。
但找工作年紀大在香港會否比較難找?

如果賣澳洲樓可全數取回香港做定期或買藍籌收息,因利息在港較高又不用抽稅。 銀根可能比較鬆動。

但現在澳元跌。 不是好時機。

子爵府

回覆樓主:

香港生活指數太高了。佢hea開。可能較難適應。租金都好貴

珍珠宮

係我就唔返黎,己一把年齡了,個度有老人金...生活不錯...

男爵府

Macusmama 發表於 19-7-29 17:02
係我就唔返黎,己一把年齡了,個度有老人金...生活不錯...
移民只係賺咗仔女可有大學學位,其他都冇晒!本心講,6, 4後移民的家庭,有幾多係齊整回流?各人心中有難言!有誰明白!

珍珠宮

拉姑 發表於 19-7-29 17:15
移民只係賺咗仔女可有大學學位,其他都冇晒!本心講,6, 4後移民的家庭,有幾多係齊整回流?各人心中有難言!有誰 ...
回流只係揾工EASY,其他無咩好...
所以二邊有屋己不成問題啦...我有好多朋友唔回港,因為個邊生活好,再加上中年打後係個邊住,C服好多...

首頁

尾頁

跳至