自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞囡(11歲)琴日上堂用緊電腦做reading test,然後佢話眼有閃光睇野又朦個頭開始痛,都死頂到小息終於忍唔住。同學仔扶佢去醫護室食粒止痛丸、作嘔作悶瞓咗成兩個鐘先無事

唉~~諗返自己都係咁上下歲數開始病發,初中個幾年隔個月就發作,個幾個鐘簡直渡日如年痛到呢(偏頭痛人士會知有幾慘)。呢個病遺傳性高又無得醫(我都係生完亞囡之後先斷尾),唯有mark低啲筆記睇下搵唔搵到誘因啦。。

有無JM或者你哋嘅小朋友都受偏頭痛折磨過?大家分享下經驗和支持下

男爵府

我自己無,但以前有個幾好的女同事有。有時見佢好辛苦下.....
樓主女女保重,祝福

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

分甘同味 發表於 18-10-24 13:59
亞囡(11歲)琴日上堂用緊電腦做reading test,然後佢話眼有閃光睇野又朦個頭開始痛,都死頂到小息終於忍唔 ...

偏頭痛唔好食甜野,由其係朱古力,萬試萬靈
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我有偏頭病,之前搵到病因,係頸骨不正…

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-10-24 14:05
我自己無,但以前有個幾好的女同事有。有時見佢好辛苦下.....
樓主女女保重,祝福:f ...

多謝妳
其實班主任都有問亞囡O唔OK
佢又唔知點反應,死定話OK(唔想quit)
我同亞囡講下次一定馬上話俾老師知
去nurse room食止痛丸和休息

wcpcelia    發表於 18-10-24 18:48

男爵府

sillything 發表於 18-10-24 14:17
偏頭痛唔好食甜野,由其係朱古力,萬試萬靈

係咪連芝士和奶類都要避免?
我細時發作(都成三十年前)無咁多健康資訊
都係讀高中時睇報紙知咩叫偏頭痛

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

分甘同味 發表於 18-10-24 14:27

我剩係好多時係朱古力出事,同埋一痛就即食頭痛藥會快好好多,諗住小小痛忍吓唔好食就出事,再食都痛好耐架
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

環保接龍勳章

分甘同味 發表於 18-10-24 13:59
亞囡(11歲)琴日上堂用緊電腦做reading test,然後佢話眼有閃光睇野又朦個頭開始痛,都死頂到小息終於忍唔 ...

試下買牛骨梳梳頭, 我以前都有偏頭痛, 有閃光, 嚴重到嘔, 後尾有人教我呢個方法, 早晚梳個頭3-5分鐘, 持之以恆, 我十幾年冇翻發過, 我宜家keep住每朝都梳2-3分鐘頭。

希望呢個方法幫到你囡囡

珍珠宮

分甘同味 發表於 18-10-24 14:24
多謝妳
其實班主任都有問亞囡O唔OK
佢又唔知點反應,死定話OK(唔想quit)

我也是中學開始,十五歲左右吧。
同女女講,一見有閃光就要馬上食定止痛藥,唔好諗住“無事嘅”。

我果時都係由電腦開始.....
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

其實我無避食物,但我幾肯定我是對光敏感(電腦Mon, 珠寶店石英燈和車頭大燈)。

除此以外,壓力(果期多野做多野煩)和嚴重不夠瞓,就一定會中。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆 gracelam 的帖子

https://news.tvbs.com.tw/ttalk/detail/life/9921

唔該曬!呢篇新聞話中醫教用梳或手指按摩,係同「四神聰」(又名四穴)有關

男爵府

偏頭痛要睇下頸椎有無事

男爵府

chowqv 發表於 18-10-24 14:22
我有偏頭病,之前搵到病因,係頸骨不正…

請問您係邊到睇到頸骨不正,我都懷疑自己係

子爵府

BK Milk勳章

我媽媽有,一個月一次,痛到好誇張,不能起床,會做嘔做悶。好彩我無遺傳到。佢到更年期先好番好多

水晶宮

我試過, 你穩出原因先,
最簡單, 係頭有風, 好多人都有,
吹頭吹唔乾..

快d 去, 健康工房, 或aeo有得買既"中國湯"
叫"天麻祛頭風湯"

我上次飲完一次,已無再痛

分甘同味    發表於 18-10-24 17:50

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁真係好陰功,唯有慢慢等佢試下點樣做先可以舒緩D

男爵府

我本身唔食芝士同奶類
但我都仲係成日偏頭痛
陪月話因爲我夜晚洗頭所以有頭風所致

大宅

我M前幾日就會痛

男爵府

貓頭雀 發表於 18-10-24 14:57
其實我無避食物,但我幾肯定我是對光敏感(電腦Mon, 珠寶店石英燈和車頭大燈)。

除此以外,壓力(果期 ...

我都係對光敏感,所以唔敢學揸車,好怕發作睇野唔清楚出事累到人
下次睇家庭醫生開定隻止痛丸俾亞囡隨身袋住

寶石宮

maili 發表於 18-10-24 15:09
我M前幾日就會痛

到!我今朝就開始痛,離經期不遠了

首頁

尾頁

跳至