婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係覺得好傷心, 所以好想上黎呻下(有D長)~
事緣係我細佬成日借D財務/碌卡最後還唔到錢都係我父母出手還 (當時問極佢都唔肯講用左去邊)
係上年年尾12月的時候又發生一單大野差不多20萬以上, 我同屋企都叫佢去申請破產,
以為咁樣令到佢唔可以再碌卡同申請貸款,
點知係今年5月個陣我同爸媽仲有舅父舅母表弟齊齊收到追債的訊息,
原來佢申請破產後走去借二, 三線財務, TOTAL借成40間, 加加埋埋成3X萬,
當然搞到家嘈屋閉, 但最後都係我阿爸阿媽話幫佢還左先,
之後每個月佢再還錢俾屋企 (唔係家用, 因為佢從來無俾過家用),
然後再同佢去戒賭中心希望佢可以改過,
點知還左錢兩個月左右, 佢又黎料,
今次收到追債信息,仲要死講大話話人地搞錯
原來佢為左去打snooker, 低能到又去借大耳X錢, 計計埋埋成10萬, (只係唔夠個半月又黎料)
我今次已經叫左阿媽唔好再幫, 本身好地地阿媽都企硬,

到前日我阿媽喊住打黎同我講細佬衰到擅自用佢信用卡上網買點數打機,
我已經嬲到話唔俾佢返屋企, 覺得同賊無咩分別!
同埋極度自私, 為左自己開心去玩唔理他人死活,
點知尋日我阿媽鬼鬼祟祟咁講電話, 其實估都估到係同我細佬CONTACT,
問我阿媽又咩事都唔講, 最後我係阿爸口中知道佢地又借錢俾細佬去還大耳X
我真係計過全部數目一定有一百萬以上, 仲要佢地係按樓借錢咁幫佢
由細到大, 我連嫁人所有費用都係自己出, 當然我知道係應該同應份,
家用亦由我出黎做野到依家嫁左再有埋BB都無間斷咁俾,
最慘我細佬唔係買樓要幫佢俾首期, 係佢自己大駛又走去賭又走去飲酒玩駛大左,
其實係咪應該要停一停唔好再幫呢!
尤其是依家我結左婚有自己頭家又要供樓, 黎緊BB仲要出世, 其實我花費都好大, 自己又搵得多!
但我都希望自己慳D都要俾D家用佢地, 盡少少心意,
但只係到頭黎我媽都寧願幫個仔, 仲要每次講親都大條道理話驚大耳X上門個D說話!
搞到尋日我真係忍唔住係街喊左出黎, 雖然我知對BB唔好, 但我真係控制唔到自己!!

水晶宮

斷絕關係,唔好心軟無底深淵

公爵府

回覆樓主:

你一天不斷絕關係,佢地都唔會知錯的,下定決心啦?否則一世都不會安寧。

大宅

始終一日會俾人斬........呢D人唔識死
你最好唔好理, 你幫不了, 搞掂自己先.
父母點講都唔好理

男爵府

回覆樓主:

講又講左你媽係要做慈母你都無計,咪只交家用其他都唔好理,你幫唔到佢地

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

呢d真係要企硬. 唔好再借.

複式洋房

已經決定左唔再理,連父母都唔會再理
最多大時大節食餐飯見面算~
雖然知道咁好不孝,但見到佢地咁做我又好唔開心

大宅

唔好傷心啦,盡咗自己本分就算
佢哋唔聽都無計

珍珠宮

回覆樓主:

我舅父都係咁
個時所有人都覺得佢隨時俾人斬死
點知佢有日真係撞車死了
反而舒了一口氣
呢d人其實幾獻世
斷關係都無法
唔可能為咗佢阻自己一生

大宅

我係你的話,我會同依班人斷絕關係,
趁未燒到埋你果啖,
其實你都已經做咗好多,行出咗好多步,
你同你屋企人講又講咗,
你父母要無限輪迴幫佢 就由得佢地啦!
幫佢等於縱容你個廢物細佬不斷借錢。

禁止訪問

大宅

MC1986 發表於 18-10-24 16:44
事緣係我細佬成日借D財務/碌卡最後還唔到錢都係 ...

家有賭徒是不幸

你依家見有咩值錢好收埋佢

子爵府

回覆樓主:

呢啲長期賭上癮的,老實講都係家人養出嚟。
要戒的反而係你父母,帶佢哋見專做戒賭的社工
你自己勸唔掂㗎!
你父母要知道咁樣反而係助長弟弟去賭而唔係幫佢
你父母本身都係有問題先做唔到say no
可能你覺得係錫
但又有可能佢哋對個細佬有內疚之心,有深層原因先無了期咁借

你都要好好照顧自己
唔好出任何錢
唔好心軟

男爵府

斷啦。呢d真係無計。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

放手, 好好保重身體

男爵府

日後淨比家用乜都唔好理,阿媽打比你又喊又鬧有關你細佬點都好,一於乜都唔知

別墅

每個月俾左家用佢地就算
仔係佢地嘅佢地要幫你都無辦法
但係作為子女亦都唔可以唔理你父母
所以最好就係同佢地講明~你唔係咩大富大貴
無可能今日十萬聽日廿萬咁幫佢地個仔還債
以後每個月定額家用除此以外唔會再加
錢俾左佢地你就唔好理佢地點使~
其他同錢有關嘅嘢就一律唔理

伯爵府

你父母自找

公爵府

回覆樓主:

除左固定的家用之外,一律封鎖佢地電話(包括封鎖父母的電話)

侯爵府

回覆樓主:

除左硬起心腸唔理佢地,冇辦法,我係過內人。。。。
番去探父母請佢地飲茶,只比生活開支家用,如果佢地話冇錢,就同佢地講,我會睇住你地乞食都唔會幫,除非你地唔再幫個細佬,你地幫佢,等於推佢去死,我唔會親手幫你地推個細佬去死的。

首頁

尾頁

跳至